HayKonfed Başkanı Nesrin Çıtırık: Kısırlaştırma merkezleri istiyoruz
HayKonfed Başkanı Nesrin Çıtırık: Kısırlaştırma merkezleri istiyoruz
HayKonfed Başkanı Nesrin Çıtırık, Adana Büyükşehir Belediyesinin kısırlaştırma merkezinin bulunduğunu ve yeterli olmadığını belirterek, “ Diğer İlçe Belediyelerinin kısırlaştırma merkezlerini zorunlu olmasına rağmen kurmadılar. Büyükşehir Belediyesinin kısırlaştırma merkezi yılda sadece 4-5 bin civarında köpek kısırlaştırıyor. Bu da Adana’da köpeklerin kontrolsüz olarak hızla çoğalmasına devam ediyor.”dedi.
>> ALİ BOZ/ŞEYDA TURAÇLAR
Çıtırık, hayvanların aç, sefil, hasta, perişan yaşam savaşı verirken, vatandaşlarda sokak hayvanlarından muzdarip ve şikâyetçi olduğunu belirterek, şunları söyledi. “ Geçmiş dönem Adana Valisi Mahmut Demirtaş, bütün belediye başkanlarıyla ile bizzat toplantı yaparak tümüne kısırlaştırma merkezlerini kurma talimatı vermesine ve daha sonra da bu merkezlerin projelerini yollamasına rağmen, ilçe belediyeleri hayvanları toplayıp dağa taşa ve başka ilçelere atmaya devam ettiler ve ediyorlar.”
Çıtırık, kısırlaştırma merkezi bulunan Büyükşehir Belediyesinin yapması konusunda da görüşlerini şöyle açıkladı. “ Eksik olan hayvan bakıcısı, veteriner hekim ve veteriner teknikeri alınması gerekmektedir. Bakımevinin çok sayıdaki yaşamsal eksikliklerinin giderilmesi halinde asgari bir yılda 36. Bin köpek kısırlaştırılması sağlanacaktır. Bu bakımevi şuanda hem hayvanlar için hem de çalışanlar için sağlıklı değildir. Burada çalışanlara yönelik yasal bütün önlemler, çevresel koşullar, bireysel ekipmanlar sağlanmalıdır.”
Adana’da merkez ilçelerdeki durumunun da içler acısı olduğuna dikkat çeken Nesrin Çıtırık, “ Çukurova belediyesinin iyi koşullarda olan bir bakımevi var. Ama toplama aracı eksik olması, ekip yeterli olmaması ve ameliyathanenin yeterli olması nedeniyle kısırlaştırma yapılamıyor. Yılda 3 bin köpek kısırlaştırma kapisitesi varken, yeterli eleman ve olmadığı için 300 civarında kısırlaştırla yapılıyor. Seyhan Belediyesi, hiçbir şekilde köpek kısırlaştırması yapmıyor. Sadece kediler için kedi kısırlaştırma merkezi yapıldı. Sarıçam Belediyesi 2 veteriner hekim olmasına rağmen şu anda hiçbir kısırlaştırma yapılmıyor. Bakımevi yok, tedavi yok, kısırlaştırma yok. Yüreğir Belediyesi hiçbir şekilde kısırlaştırma yapmıyor. Bakımevi yok. Kısırlaştırma ünitesi yok. Sokak hayvanlarını besleme yok. Kurdukları mama yapma makinası çalışmıyor. Kozan belediyesi, bakım evi var.2 ay öncesine kadar hiçbir kısırlaştırma yapılmadı. Ama şu anda veteriner hekim alındı yeterli olmamakla beraber kısırlaştırmalar başladı. Ceyhan Belediyesi, Ruhsatsız kaçak yasaya aykırı bir toplama merkezi var. Hayvanların koşulları çok kötü durumdadır. Barınağın koşulları da çok kötü durumdadır. Şimdiye kadar hiç kısırlaştırma yapılmadı. Karataş Belediyesi, sahili hasta perişan ve sürekli çoğalan köpeklerle doludur. Karataş’ta uygun küçük bir ünite kurulsa, Büyükşehir orada kısırlaştırma yapacak. Belediye mama dağıtımı ve beslenme yapmıyor. Aç hayvanlar insan peşinde dolaşıyor.”
Nesrin Çıtırık, Adana Valisi Yavuz Selim Köşger’in başkanlığında tüm belediye başkanlarının, kaymakamların ve İl Hayvan Koruma Kurulu üyesi olan STK’ların katılacağı bir toplantı yapması konusunda destek beklediklerini dile getirdi.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.