Bu çocuklar nereye gidecek?
Bu çocuklar nereye gidecek?
Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının belediyelerin açtığı kreşlerin kapatılması yönündeki kararının yankıları sürüyor. Bakanlığın kararı sonrası belediyeler kadar belediye kreşlerine çocuklarını gönderen veliler de sürecin nasıl ilerleyeceğini merakla bekliyor.
>> DOĞAN GÜLBASAR
Bakanlığın belediye kreşlerini kapatma ve yeni kreş açmaması yönündeki kararı Adana’da da tepkiyle karşılandı. Özellikle CHP’li belediyelerin kadın istihdamının önündeki engelleri kaldırmak amacıyla uygulamaya koyduğu semt kreşlerinin kapatılması ihtimali velilerin kara kara düşündürüyor.
ÇUKUROVA ÖNCÜLÜK ETTİ
Adana’da semt kreşleri Soner Çetin’in başkanlığı döneminde Çukurova Belediyesince hayata geçirilmeye başlandı. Çukurova Belediyesi’nin önceki dönem başkanı Soner Çetin, görev yaptığı 10 yıl boyunca toplam 8 semt kreşi açtı ve 9’uncusunun temelini attı. Çukurova Belediyesi’nin 8 semt kreşinde bine yakın çocuğun eğitim gördüğü bildirildi. Soner Çetin’in bu girişimini diğer belediyeler takip etti ve Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar 2’si ilçelerde 5’i merkezde olmak üzere toplam 7 kreşi hizmete soktu. Büyükşehir Belediyesi’nin 7 kreşinde 142 personel 880 çocuğa hizmet ve eğitim veriyor.
SEYHAN’DA 5 KREŞ BULUNUYOR
Çukurova ve Büyükşehir Belediyelerinin açtığı kreşlerin halkta karşılık bulması Seyhan Belediyesi’ni de harekete geçirdi. Kısa zamanda 5 kreş açan Seyhan Belediyesi yeni kreş açma hazırlıklarını da sürdürüyor. Seyhan Belediyesi kreşlerinde 800 civarında çocuk eğitim görüyor. Yüreğir ve Sarıçam Belediyeleri ise kreş konusunda diğer belediyelerin biraz gerisinde kaldı. Yüreğir’de 2 olan kreş sayısı Ali Demirçalı’nın göreve gelmesiyle 3’e çıktı 2 kreşin daha açılması için hazırlıklar ise hızlandı. MHP’li Sarıçam Belediyesi’nin ise sadece tek kreşi bulunuyor.
HEM EKONOMİK HEM KALİTELİ
Bu kreşler hem verdikleri eğitimle hem de ekonomik olmalarıyla dikkat çekiyor. Kreşlerin fiyatları özel kreşlerin rakamlarıyla karşılaştırılmayacak kadar düşük. Bu da vatandaşların belediye kreşlerine ilgi göstermesini sağlıyor. Öyle de Çukurova Belediyesi kreşlerine kabul edeceği çocukları noter huzurunda kura ile belirlemek zorunda kalıyor. Durum bu iken Türkiye genelinde on binlerce Adana’da ise binlerce çocuğun okul öncesi eğitimi tehlikeye girmiş bulunuyor. Ekonomik koşullarda çocuklarını kreşe gönderip çalışmaya devam eden anneler de alınan kararın uygulanması durumunda istihdamdan çekilmek zorunda kalacak olmanın sıkıntısını yaşıyor.
VELİLER KARA KARA DÜŞÜNÜYOR
Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının belediye kreşlerinin kapatılması yönündeki kararı sonrası şimdi “Bu çocuklar nereye gidecek?” sorusunu gündeme getirdi. Milli Eğitim Bakanlığının kreşlerinin sayısının yetersiz olması, özel kreşlerinin ise fahiş fiyatlarla hizmet vermesi Adanalıları belediye kreşlerine yönlendiriyor. Belediye kreşlerinin kapatılması kararı sonrası vatandaşlar ne yapacaklarını bilmiyor.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.