Günümüzde en önemli ruh sağlığı sorunlarının başında depresyon gelmektedir. Toplumda depresyon denildiğinde akla gelen insanın yatarak, odasından çıkmayarak günlerini geçirip, mutsuz ve içe kapanık bir ruh halinde olduğudur. Elbette bahsedilen semptomları yaşayarak depresyon yaşayan kişiler olabilir. Ancak herkes depresyonu aynı şekilde yaşamayabilir. Hatta danışmanlık için gelen kişilerde depresyonunun farkında olmayan kişilere de rastlayabilmekteyiz. Kısaca; depresyonu yaşama biçimi kişiden kişiye farklılık gösterebilir.
Maskeli depresyonu diğer depresyon türlerinden ayıran en önemli özellik bir maske söz konusudur. Kişinin tam zamanlı bir işi, aile ve ev sorumluluğu gibi aktif bir hayatı vardır. Maskeleri ile hayatlarını kusursuz gösterebilirler ama maskenin altında üzüntü, panik atak, kaygı, özgüven problemleri, tatmin olmama, hayatı rutin bir alışkanlık gibi görme, uyku ve uyanıklık problemleri ve intihar düşünceleri içerisinde olmaktadır.
Maskeli Depresyon Belirtileri
Klasik depresif semptomların yerini fiziksel şikayetler ve kronik ağrılar (baş, boyun, sırt ağrıları, mide bağırsak sorunları, dermatolojik problemleri, uyku sorunları vb.) ya da ilaç veya alkol bağımlılığının aldığı bir durumdur. Yaşanılan fiziksel ağrı ve şikayetler neticesinde günlük işlevsellikte düşüşler söz konusudur.
Kişiler genelde mutsuzdur. Fazlasıyla mazeret üretebilirler. Sosyalleşme ve iletişime kendilerini kapatabilirler. Bunun için de neden üretirler. Çok meşgul oldukları, sosyal aktivite ve paylaşıma zamanlarının olmadıkları gibi nedenleri öne sürerek kendilerini uzaklaştırırlar. Beklenmedik anda uygun olmayan tepkiler veya fevri davranışlar gösterirler. Maskeleme ve sahtelik aslında depresyonlarının arkasındaki savunma duvarlarıdır. Maskeleme nedeniyle bağımlılıklarda artış gözlemlenir.
Kişiler mutsuz evlilikleri, biten flört ilişkileri, aile içerisinde sıkıntılar, iş hayatında yaşadıkları zorluklar veya kendi hayat çizgisindeki sorunlar nedeniyle üzüntü ve mutsuzluk yaşayabilirler. Bu üzüntü ve mutsuzluk hali sürekli devam eden sıkıntılar, zevk almama, değerlerin anlamını yitirmesi ve hayatta hiçbir şeyin yolunda gitmediği ve gitmeyeceğine dair olumsuz duygu ve düşünceler gelişir.
Neden Fiziksel Şikayetler Sona Ermez?
Genelde fiziksel şikayetler söz konusu olduğu için hekime gidilir. Psikolojik danışmanlık süreçlerine başlanıldığında fiziksel şikayet ve kronik ağrılardan şikayetçi olan danışanlarında bir sağlık kuruluşunda gerekli tetkikleri yaptırmalarını talep ederiz. Doktorlar tarafından yapılan tetkik ve değerlendirmeler neticesinde fiziksel şikayet ve ağrıların kökeni saptanamıyor veya herhangi anormal durum tespit edilmemişse, sorunu psikolojik kökenli olacağı kabul edilir.
Fiziksel şikayetlere istinaden yapılan tahlil ve tetkitler de herhangi bir hastalık saptanmadığında, bireyin durumunun psikolojik olabileceğini düşünmez. Sıklıkla başka hekimlerden konsültasyon alarak devam eder veya şikayet ve ağrılar ile yaşamaya devam eder. Durumun psikolojik kaynaklı olabileceği kabul edilmek istenmez ve uzun yıllar süren bir depresyona neden olur.
Maskeli Depresyon Tedavisi
Diğer psikolojik rahatsızlıklar gibi maskeli depresyonunda tedavisi mümkündür. Aile veya çevrenizde maskeli depresyon yaşayan kişiler gözlemleyebilirsiniz. Onlara bu durumunu ifade ettiğinizde olumsuz tepkiler verebilirler. Bu davranış oldukça normaldir. Maskeli depresyon çok yaygın olmasıyla birlikte nerdeyse ismini hiç duymadığımız bir depresyon çeşididir. Bununla birlikte; depresyonda olmak düşüncesi kişileri oldukça korkutan veya ağır gelebilecek bir durum olabilmektedir.
Özellikle toplumumuzdaki insanlar için yaşadıkları durumlarla ilgili yardım almak bir zayıflık belirtisi veya yüksek düzeyde rahatsızlık yaşayan kişilerin başvurabileceği bir yöntem olması gibi yanlış bir algı gelişmiştir.
Maskeli depresyon tedavisi, psikolojik danışmanlık veya psikoterapi gerçekleşmektedir. Kişi bu süreçte aile ve yakın çevresi ile de iletişimini arttıracak adımlar atılması sağlanır. Sosyal destek her psikolojik danışmanlık sürecinde olduğu gibi maskeli depresyon tedavisinde de oldukça önemlidir. Genelde kişiler dış dünyaya yaşadıkları sorun ile ilgili en ufak bir ipucu vermemektedirler. Ancak; depresif duygu ve düşünceleri paylaşabilmek önemli bir adımdır. Kişi tedavi sürecine terapistle başladığında kendini ona karşı yük hissetmez. İnkar ettiği, varlığını kabullenmekten kaçındığı ve üst üste birikmiş depresif duygu ve düşünceleri adım adım aşabilmesinin kesin çözüm yolu bir uzman desteğiyle süreci yönetmesidir.