Zaman zaman pek çoğumuz hayatın stres ve baskılarından kaçmak isteriz. Aslında böyle zamanların kısa süreliğine yaşanması oldukça normaldir. Hatta kısa süreli bu izole etmeler kişideki stres düzeyinde azalma, motivasyonu arttırma ve akut stres tepkilerini azaltmaya yardımcı olmaktadır. Ancak; bazı kişiler bu kısa süreli rahatlama ve stres düzeyini düşürme amaçlı olan izolasyon dönemlerinden çıkmayıp ısrarlı bir şekilde sosyal geri çekilme davranışını sergilemeye başlar.
Dünyada ilk kez Japonya’da ortaya çıkan vakalar nedeniyle “elini, ayağını çekmek” anlamına gelen Hikikomori ismini alan hastalık artık dünyanın başka birçok ülkesinde görülmektedir. Günümüzde elektronik cihazlar, bilgisayar, cep telefonları ve internet erişimi sağlayabilen cihazlar her yaş grubu için günlük hayatımızın olmazsa olmaz bir parçası haline geldi. Dolayısıyla, sosyal etkileşimin zorlukları yerine sanal etkileşimi tercih eden kişi sayısı gün geçtikçe artıyor. Hikikomori ile teknoloji bağımlılığını karıştırmamak gerekir. Burada hastalık başlangıcı, teknoloji bağımlılığına benzesede; vakalarda süreç içerisinde kişi gerekli ihtiyaçları haricinde odasından çıkmamaya kadar ilerleyebilmektedir. Unutulmamalıdır ki; her odasından çıkmayan için Hikikomori Sendromu ismini kullanmak doğru değildir. Hikikomori, toplumdan en az altı ay boyunca geri çekilme, işlevselliğin kaybolması, isteksizlik ve kişisel ilişkilerin sonlandırılması ile karakterize olan psikopatolojik ve sosyal bir sendromdur.
Günümüzde elektronik cihazlar, bilgisayar, cep telefonları ve internet erişimi sağlayabilen cihazlar her yaş grubu için günlük hayatın olmazsa olmaz bir parçası haline geldi. Dolayısıyla, sosyal etkileşimin zorlukları yerine sanal etkileşimi tercih eden kişi sayısı gün geçtikçe artıyor.
Hikikomori Sendromu semptomları şu şekilde sıralanabilir: evden dışarı çıkmamak, kimseyle konuşmamak veya konuşmak istememek, sosyal yaşamdan kopmak, aşırı yoğun stres, depresyon, öfke kontrol problemleri, saldırganlık, bağırarak cevap vermek, uykusuzluk, çok fazla bilgisayar veya telefon gibi elektronik cihazlarla vakit geçirmek.
Belirtilen kriterlerden birkaç tanesinin görülmesi durumunda ilgili uzmandan destek alınması gerektiği konusunda önemli etkenlerdir. Özellikle çocuk ve ergen bireyler yüksek risk grubunda yer almaktadır. Bugüne kadar tespit edilen vakaların ortak özellikleri; bireylerin zeki, yetenekli ve orta sınıf ailelerde yetişmeleri olarak tespit edilmiştir. Altta yatan nedenlerin başından toplum tarafından belirlenen normal olandan çıkmayı tercih ederek yeniden travma veya olumsuz olayların yaşanmasından kaçınma bulunmaktadır.
Hikikomori Sendromu veya Sosyal Geri Çekilme Hastalığının psikolojik danışmanlık sürecinde kişi fiziksel aktivitelere, sosyal yaşamdaki etkileşimlere yeniden dahil edilmesi ve işlevselliği arttıracak yöntemler kullanılmaktadır. Her terapi sürecinde olduğu gibi bireyselleştirilmiş tedavi yöntemi gerekmektedir. Aile danışmanlığı da terapi süreçlerinde önemli rol oynamaktadır.