Kişinin kendini beğenmeme hastalığı olarak tanımlanır. Genellikle dış görünüşe olan takıntılı durumlarla kendini gösteren bu takıntı hastalığı, psikolojik bir sorundur. Diğer bir isimleriyle ; ayna hastalığı veya vücut dismorfik bozukluğu olarak ta bilinen dismorfofobi de
gerçek bir bedensel kusur olmamasına rağmen; kişi kendi bedenini beğenmez veya fiziksel görünümünün iyi olmadığını düşünür. Kişi ya aynalara küsmekte ya da aynalara bakarak sürekli kendisini inceleme ihtiyacı içinde olur.
Son dönemlerde yoğun ilgi gören estetik ve plastik cerrahi müdahaleleri, sosyal medya programları için kullanılan uygulamaların tercih edilmesi, elektronik cihazlardan çekilen binlerce özçekim fotoğraflar, sosyal medya platformlardan gelen beğeni ve yorumlar dismorfofobi vakalarının oldukça yaygın ve dijital çağın hastalığı olduğunu göstermektedir. Sosyal paylaşım platformlarında etkileşim ve iletişim arttıkça, kişilerin estetik kaygılarında da ciddi artışlar olmaktadır. Yalnızca kulak, burun, dudak, yüz şekli gibi bölgeler değil; kişinin tüm uzuvlarına karşı yaşanabilir. Yoğun ve sağlıksız diyet yapma, aşırı egzersiz, sık tartılma, cilt rengi ile oynama gibi eylemlerde sıklıkla rastlanılan dismorfofobi belirtisi davranışlar olabilir.
Siber zorbalıkta dismorfofobiye neden olan etkenler arasındadır. Siber zorbalık, gençleri kendi bedenlerini güzelleştirme arzusuna yöneltiyor. Özellikle son dönemlerde yaygın kullanılan filtre kullanımı ve estetik değişiklik yapan uygulamalar zaman içerisinde kişinin kendi doğal halini beğenmemeye başlamasına neden oluyor. Bir şekilde medya kanalını kullanan kişilerin bu durumu reddetmesi pek söz konusu değildir. Başkalarına benzemek istemekten ziyade; kişinin kendinden memnuniyetsiz olma halinin artması ,kendisinde kusur aramaya başlaması ve kıyas halinde olması önlem alınması gereken halk sağlığı sorunudur.
Dismorfofobi vakalarında kişiler algılarına tamamen inanırlar. Kişilerde özgüven eksikliği, kendini fiziksel olarak kendinden hoşnut olmama şeklinde gösterir. Bireyin kendi vücuduna ait olumlu algısı bozulmuştur. Sıklıkla kaygı bozukluğu, depresif düşünceler ve duygu durum bozukluğu da eşlik eder. Ortalama başlangıç yaşı ergenlik dönemlerinde olmaktadır. Bu vakalarda intihar girişimi ve düşüncesi de çok sık rastlanan bir durumdur.
Tedavisinde uzman psikolog veya psikiyatri desteği alınması gerekir. Görüşmelerde kişinin görünüşü ile ilgili inançların düzeltilmesine odaklanılır. Kompulsif eylemler ve kişinin güvenlik sağlayıcı davranışlarının azaltılması hedeflenir. Alıştırma tedavisi ve tepki kontrolü benimsenen yaklaşım uygulanır.