ŞEYDA TURAÇLAR
Köşe Yazarı
ŞEYDA TURAÇLAR
 

#Çocuk ve Sabır

  Hiçbir çocuk anne-babanın “Biraz sabırlı ol” demesiyle sabırlı olmaz. Çocuklarımıza sabırlı olmayı öğretmemiz gerekir. Ama bunun için ilk önce güzel bir örnek görmeleri şart. Bunlar da bizleriz. Yani en güzel rol model anne-babasıdır. Yaptığımız, yapacağımız, söylediğimiz her şey onlar için modeldir. Yaşamlarında örnek alacakları rollerdir.   Sabır kavramının çocuk eğitimindeki rolü ve karakter gelişimine katkılarına yönelik yapılan bir araştırmada ilginç sonuçlar elde edilmiş. “Lokum Testi” adı verilen bir deneyde, 3-5 yaşlarında olan çocukların sabırları sınanır. Kendilerine lokum verileceği söylenen çocuklardan sabredip bekleyenlere ikişer lokum, bekleyemeyen ve sabırsızlık gösteren çocuklara ise birer lokum verilecektir. Her iki gruptan sabırsızlık gösterenlere bir lokum verilmekte ve onlar bir kenara çekilmektedir. İki tane lokum istediğini söyleyen grup ise kendilerini meşgul edecek bir şeyler bulmuşlar ve sonunda iki tane lokum almayı başarmışlardır. Her iki gruptaki bireyleri yirmi yıl takip eden uzmanlar, sabırsızlık gösteren çocukların ileriki yaşamlarında başarısı daha düşük, fazla kariyer sahibi olmayan, sosyal olarak da zayıf olduklarını tespit etmişlerdir. Sabır gösterip, iki lokumu hak eden çocukların yirmi yıl sonraki yaşamlarında ise kariyerleri daha yüksek, insanlarla olan ilişkilerinde ise daha özgüven sahibi bireyler oldukları gözlemlenmiştir.   Sabırsız çocukların daha pasif, sabır gösteren çocukların hayatta daha aktif olduğunu gösteren bu deney, herkese örnek olsun. Demek ki, sabır gösterip beklersek, başarıyı daha çabuk yakalayacağız. Küçük yaşlardan itibaren çocukların, anne-babalarının karşılaştıkları olaylara karşı soğukkanlı yaklaşımları, tahammüllü davranışları görmeleri, onların sabır eğitimine olumlu katkılar sağlayacağını unutmayalım. Sağlıcakla kalın.  
Ekleme Tarihi: 20 Eylül 2022 - Salı

#Çocuk ve Sabır

 

Hiçbir çocuk anne-babanın “Biraz sabırlı ol” demesiyle sabırlı olmaz. Çocuklarımıza sabırlı olmayı öğretmemiz gerekir.

Ama bunun için ilk önce güzel bir örnek görmeleri şart. Bunlar da bizleriz. Yani en güzel rol model anne-babasıdır. Yaptığımız, yapacağımız, söylediğimiz her şey onlar için modeldir. Yaşamlarında örnek alacakları rollerdir.

  •  

Sabır kavramının çocuk eğitimindeki rolü ve karakter gelişimine katkılarına yönelik yapılan bir araştırmada ilginç sonuçlar elde edilmiş. “Lokum Testi” adı verilen bir deneyde, 3-5 yaşlarında olan çocukların sabırları sınanır. Kendilerine lokum verileceği söylenen çocuklardan sabredip bekleyenlere ikişer lokum, bekleyemeyen ve sabırsızlık gösteren çocuklara ise birer lokum verilecektir.

Her iki gruptan sabırsızlık gösterenlere bir lokum verilmekte ve onlar bir kenara çekilmektedir. İki tane lokum istediğini söyleyen grup ise kendilerini meşgul edecek bir şeyler bulmuşlar ve sonunda iki tane lokum almayı başarmışlardır.

Her iki gruptaki bireyleri yirmi yıl takip eden uzmanlar, sabırsızlık gösteren çocukların ileriki yaşamlarında başarısı daha düşük, fazla kariyer sahibi olmayan, sosyal olarak da zayıf olduklarını tespit etmişlerdir. Sabır gösterip, iki lokumu hak eden çocukların yirmi yıl sonraki yaşamlarında ise kariyerleri daha yüksek, insanlarla olan ilişkilerinde ise daha özgüven sahibi bireyler oldukları gözlemlenmiştir.

  •  

Sabırsız çocukların daha pasif, sabır gösteren çocukların hayatta daha aktif olduğunu gösteren bu deney, herkese örnek olsun. Demek ki, sabır gösterip beklersek, başarıyı daha çabuk yakalayacağız.

Küçük yaşlardan itibaren çocukların, anne-babalarının karşılaştıkları olaylara karşı soğukkanlı yaklaşımları, tahammüllü davranışları görmeleri, onların sabır eğitimine olumlu katkılar sağlayacağını unutmayalım. Sağlıcakla kalın.

 

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve cukurovapress.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.