Kahvenin Türk toplum hayatında kültürel miras açısından önemli bir yer tutar. Sıcak içecek olması dışında Türk kahvesi, Türk kültüründe iletişim, konukseverlik ve paylaşım gibi sembollere işaret eden çok eski bir geleneğimizdir.
Türk halkı tarafından sevilerek tüketilen ve hatırı sayılır özellikte olan kahvenin içme alışkanlığı yaklaşık beşinci yüzyıldan günümüze kadar hala devam ediyor.
***
Gelenek, görenek ve alışkanlıklarımız kültürel değerlerimizi oluşturan kahve Türk mutfağının olmazsa olmazlarından biridir. Her evde bulunur, bitmeden alınır ve eve gelen her misafire ilk ikram edilen yine O’dur.
Mis gibi kokusuyla, aromasıyla, dinlendiren, enerji veren enfes tadıyla giderek her kesimden çok rağbet görmeye başlayan içecek alışkanlıklarımız arasındaki kahve yıllar boyunca sosyal ortamlarda önemli rolü olan içeceklerimizin başında geliyor.
***
Eski geleneğimiz olan kahve, sadece eve gelen misafirlere sunulmakla kalmadı, artık her kesim tarafından da çok rağbet görmeye başladı. Kafelerdeki doluluk oranını had safhada. Mekanlardaki kahve içen kalabalığını ve sokakta yürürken herkesin elinde bir kahve bardağını çokça görür olduk.
***
Dostlukların oluşmasına ve sohbetin koyulaşmasına vesile olan kahvemiz olmazsa olmazımızdır. Bu nedenle bir fincan kahvenin hatırına kırk yıl ömür biçildiği söylemi halkımızı arasında yaygındır.
Her gelene ikram edilen bu güzel içeceğimiz, gün geçtikçe eğlence, sohbet ve misafirlik gibi sosyal kurumların yeri doldurulamaz içeceği haline geldi.
Kahve, özellikle biz bayanlar arasında sohbetlerin ana unsurudur ve kahvesiz sohbetler eksik kalır, dostluklar oluşamaz. Kahveyi içtikten sonra fincanı ters çevirir, soğuyunca, "kahve falına" bakılması ise bu kültürümüze verilebilecek en iyi örnekler arasında yerini alır.
Kahve tadında güzel yarınlar dilerim.
***
(Not: Türk Kahve Kültürü ve Geleneği 2013 yılında Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirasının Temsili Listesi'ne alındı.)