ŞEYDA TURAÇLAR
Köşe Yazarı
ŞEYDA TURAÇLAR
 

#Hıdırellez Günü

  Bugün Hıdırellez; biten kış mevsiminin ardından gelen baharı ve bereketin müjdecisi olarak her yıl kutladığımız eski ve en önemli kültürel miraslarımızdandır. Bir çok farklı kültürde yeri olan Hıdırellez doğanın uyanışını kutlamanın güzel bir bahanesi, bereket ve bolluğun tarihsel bir simgesidir. Türk kültüründe olduğu gibi birçok farklı kültürde de yazın başlangıcı olarak görülen 5 Mayıs Hıdırellez Günü, Hz. Hızır ile İlyas Peygamber’in yılda bir defa bir araya geldikleri gün olarak kabul edilmektedir. Doğayla iç içe yaşayan milletimizin, dostluk ve kardeşliği pekiştirmek adına yüzyıllardır kutlamakta olduğu Hıdırellez, vatandaşlarımızın kaynaşmasına ve toplumsal huzurumuzun artmasına vesile olmaktadır. Dil, din ve ırk ayrımı gözetmeksizin farklı kültürlerin bir arada kutladığı, hoşgörü ve yardımlaşma anlayışı üzerine kurulu olan Hıdrellez, dünya barışına da katkı sağlayabilecek geleneklerimiz arasında yer almaktadır. Bu köklü geleneğimizin gelecek nesillere de aktarılarak yaşatılması için gereken önemi göstermeliyiz. *** Hıdırellez her yıl, 5 Mayıs'ı 6 Mayıs'a bağlayan akşam ve gece kutlanır. İnsanlar bu gecede dileklerini bir kağıda yazarak, çizerek anlatır ve kağıdı bir gül ağacının dibine gömerler. Gül ağacının dibine, taşlarla dileklerini temsil eden şekiller çizerler. Yazdıkları dilekleri akan suya veya denize götürüp atarlar. Her yıl Hatay/Samandağ’a turlar düzenlenir. Sabahın çok erken saatinde yola çıkılır, Samandağ’daki H.Hızır Aleyhisselam Türbesine gidilerek, dua edilir ve daha sonrada kağıda yazılan dilekler denize bırakılır. Bu güzel bahar gününün tüm dünyada barışın ve dostluğun hakim olduğu güzel günlere vesile olması temennisiyle, tüm vatandaşlarımızın Hıdırellez Günü’nü kutluyor, sağlıklı ve huzurlu günler diliyorum.”    
Ekleme Tarihi: 06 Mayıs 2024 - Pazartesi

#Hıdırellez Günü

 

Bugün Hıdırellez; biten kış mevsiminin ardından gelen baharı ve bereketin müjdecisi olarak her yıl kutladığımız eski ve en önemli kültürel miraslarımızdandır.

Bir çok farklı kültürde yeri olan Hıdırellez doğanın uyanışını kutlamanın güzel bir bahanesi, bereket ve bolluğun tarihsel bir simgesidir.

Türk kültüründe olduğu gibi birçok farklı kültürde de yazın başlangıcı olarak görülen 5 Mayıs Hıdırellez Günü, Hz. Hızır ile İlyas Peygamber’in yılda bir defa bir araya geldikleri gün olarak kabul edilmektedir.

Doğayla iç içe yaşayan milletimizin, dostluk ve kardeşliği pekiştirmek adına yüzyıllardır kutlamakta olduğu Hıdırellez, vatandaşlarımızın kaynaşmasına ve toplumsal huzurumuzun artmasına vesile olmaktadır.

Dil, din ve ırk ayrımı gözetmeksizin farklı kültürlerin bir arada kutladığı, hoşgörü ve yardımlaşma anlayışı üzerine kurulu olan Hıdrellez, dünya barışına da katkı sağlayabilecek geleneklerimiz arasında yer almaktadır. Bu köklü geleneğimizin gelecek nesillere de aktarılarak yaşatılması için gereken önemi göstermeliyiz.

***

Hıdırellez her yıl, 5 Mayıs'ı 6 Mayıs'a bağlayan akşam ve gece kutlanır. İnsanlar bu gecede dileklerini bir kağıda yazarak, çizerek anlatır ve kağıdı bir gül ağacının dibine gömerler. Gül ağacının dibine, taşlarla dileklerini temsil eden şekiller çizerler. Yazdıkları dilekleri akan suya veya denize götürüp atarlar.

Her yıl Hatay/Samandağ’a turlar düzenlenir. Sabahın çok erken saatinde yola çıkılır, Samandağ’daki H.Hızır Aleyhisselam Türbesine gidilerek, dua edilir ve daha sonrada kağıda yazılan dilekler denize bırakılır.

Bu güzel bahar gününün tüm dünyada barışın ve dostluğun hakim olduğu güzel günlere vesile olması temennisiyle, tüm vatandaşlarımızın Hıdırellez Günü’nü kutluyor, sağlıklı ve huzurlu günler diliyorum.”

 

 

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve cukurovapress.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.