Felaket anlarında ortaya çıkarlar; kimi yağma yapar, kimi enkaz altında kalan depremzedeyi soymaya çalışır, kimi de evine giremeyen vatandaşın eşyalarını çalma derdindedir.
Akbabalar gibi üşüşürler felaket bölgesine…
Bir de bunların siyasi versiyonları vardır. Deprem üzerinden siyasi fırsatçılık yaparlar.
Çukurova Belediye Başkanı Soner Çetin iki haftadır bu fırsatçıların hedefinde. Depremden en çok Çukurova ilçesi etkilendi. Bunun bilimsel nedenleri var. Merak edenler bilim adamlarına sorsun. Ama depremden en çok Çukurova’nın etkilenmesinin nedeni siyasi değil. Belediye ile ilgisi yok. En azından Soner Çetin dönemi ile ilgisi yok.
Çukurova’da 11 bina yıkıldı. Maalesef yüzlerce insanımız enkaz altında kalarak hayatını kaybetti. Yıkılan binaların ruhsat tarihleri 1992 ila 1997 arasında değişiyor. Yani en yenisini 25 yıllık. Tabi bu binaların yıkılmasının nedeni eski olmaları değil. Daha eski binalar sapasağlam ayakta duruyor. Başka nedenler olmalı!
Bu durum bilinmesine rağmen sanki yıkılan binalara Soner Çetin ruhsat vermiş gibi bir algı oluşturulmaya çalışılıyor. Bu operasyon pek tutmadı ama hala bu konuda çırpınanlar var. Beyhude çaba. Gerçekler ortada…
Yıkılan binalar ruhsat aldığında bırakın Soner Çetin’in sorumluluğunu, Çukurova Belediyesi bile ortada yokmuş. Dedi ya binalar 1992 ila 1997 arasında ruhsat almış. Çukurova Belediyesi ise 2009’da kuruldu. Soner Çetin de 2014’ten ilk kez başkan seçildi.
Bu konuda ezbere konuşanlar olduğu gibi kötü niyetli kişiler de var. Bilgisizlikten konuşanlar için bir ümit var; anlatırsın öğrenirler, vicdanları varsa doğruyu dile getirirler.
Kötü niyetli kişiler içinse yapacak bir şey yok…
Siyasi fırsatçılığa devam ederler.