Son zamanlarda gündemden düşmeyen bir konu olan sosyal medya bağımlılığı bence yüz yüze iletişimin yok olmasına neden olan en büyük etkenlerden bir tanesidir.
Son yıllarda giderek artan sosyal medya kullanımı, bağımlılığını da beraberinde getirmiştir. Facebook, Instagram, Linkedln ve Twitter gibi sosyal ağların asıl kullanım amacı internetin gelişmişliği ile bilgi ve içerik üreterek paylaşmayı sağlamaktır. Fakat son zamanlarda asıl amaç dışına çıkıldığını görüyorum.
Günlük hayatta yapmamız gereken şeyler yerine sürekli sosyal medyada çevrimiçi olma isteği, hayatımızın ve yaşamımızın her anını başkaları ile paylaşma, aileden ve çevreden kopuk bir yaşam ve en büyük sorunlardan bir tanesi olan hastalıklar sosyal medyanın olumsuzluklarından birkaç tanesidir.
Fark ettim de kısa bir süreliğine de olsa cep telefonlarımızı elimizden düşüremiyoruz. Hayatımızın bir parçası haline gelmiş.5 yaşında ki bir çocuğun oyuncağı haline gelmiş telefon. Oyuncaklar ile oynaması gereken yaşta, eğitici oyunlar ile zaman geçirmesi gerekirken çocuğun tek sorunu telefon olmuş. Bu konuda ebeveynleri uyarmak istiyorum. Çocuklarınız ile sağlıklı vakit geçirmek için oyun oynayın, şarkı söyleyin, birlikte eğitici çizgi filmleri izleyin ve onları sosyal medyanın olumsuz etkisinden uzak tutmaya çalışın.
Sosyal medyadan biraz uzak kalındığında kişide hissedilen o yoksunluk ve uzun süredir sosyal medya kullanmama duygusu, bizim sosyal medyaya olan bağımlılığımızı gösteren en büyük işarettir.Hastalık haline gelen bu sosyal medya bağımlılığı her yaştan insanda problem oluşturmuştur. Uzmanlar tarafından “ Fomo” adı verilen bu hastalık gelişmeleri kişiye kaçırma korkusu yaşatıyor. Sosyal medya bağımlılığın önüne geçmek için bu alanda çok zaman kaybetmemeli, kitap okuyarak zamanı iyi değerlendirmeli ve kendimizi geliştirmeliyiz.
Aslında sosyal medyayı iyi ve dengeli bir şekilde kullanırsak medyadan her türlü sağlıklı bilgiye ulaşacağımızı bilmemiz gerekiyor. Sağlık, spor, kültür-sanat, ekonomi, eğitim ve magazin gibi daha birçok konuya sosyal medyanın gücü ile ulaşabiliyoruz. Zamanın ve hayatın kıymetini bilmeliyiz…