Adanamızın da içinde bulunduğu 11 kentte büyük acı ve dram yaşandı. Deprem belki de şimdiye kadar en büyük darbeyi Türkiye’ye vurdu. Adana’da günlerdir enkaz halindeki apartmanları, yapılan çalışmaları tek tek inceliyoruz. Hayatını kaybeden vatandaşlarımızın yakınlarının acısını paylaşıyoruz. Ne kadar faydalı olabileceğimizin derdiyle dertleniyor, yardımlar konusunda koordinasyon ekipleriyle birlikte hareket ediyoruz. Büyük acı yaşayan Kahramanmaraş, Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, Kilis, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa’dan gelen yardım çığlıklarına kayıtsız kalmıyoruz elbette. Bu vesileyle dayanışmayı büyüten, elinde avucunda ne varsa tüm imkanlarıyla seferber olan iş insanlarına, duyarlı tüm yardımseverlere teşekkür ederim.
Deprem ne yazık ki ülkemizin bir gerçeği. Buna dönük önlem almak zorunda olduğumuzu tekrar tekrar anlatmaya gerek yok. Deprem öncesi, anı ve sonrasında maalesef sınıfta kalıyoruz.Ülkemizde 20’ye yakın ilimiz, 502 mahalle ve köyümüz ve 80 ilçemiz doğrudan fay zonları üzerinde bulunuyor.
Ülkemiz bir deprem ülkesi. MTA Genel Müdürlüğü tarafından 2013’te yayınlanan diri fay haritası söz konusu. Şu an Türkiye’de 5.5 ve üzeri deprem üretme potansiyeline sahip 486 fay veya fay zonu tespit edilmiş durumda. Birçoğu büyükşehir niteliğinde olan ilimiz, çok sayıda ilçemiz ve mahallemiz doğrudan fay zonları üzerine oturuyor. Erzurum, Erzincan, Tokat, Bolu, Sakarya, Kocaeli, Bursa, Manisa, İzmir, Denizli, Burdur, Aydın, Kütahya, Muğla, Eskişehir, Konya, Aksaray, Osmaniye, Hatay, Maraş, Bingöl, Hakkari’nin aralarında olduğu kentlerimiz doğrudan fayların üzerine oturmuş durumda. Bu kentlerden bir tanesi de Balıkesir. Bu kentlerin içinden fay geçiyor.
Bu bilimsel verileri işin uzmanları anlatıyor. Amerika’yı yeniden keşfetmiyoruz. Dolayısıyla bu veriler ışığında daha fazla geç kalmadan, bugünden tezi yok kolları sıvamak zorundayız.
Yarın çok geç oluyor!