Önümüzdeki pazar günü büyük bir mutluluk içerisinde kutlayacağımız Kurban Bayramı dini bayramlarımızdan ikincisi olup iki yönü vardır.
Birinci yönü mali yönüdür. İkinci yönü ise sosyal yönüdür. Mali yönü, kurban edilme şartlarını taşıyan hayvanların, “Koyun, keçi, sığır, deve” yetiştiricilerinden satın almaktır. Sosyal yönü ise Allah adına kurban edilen hayvanın etinin bir kısmını; kurban kesemeyen, başta hısım, akraba, konu-komşu ve fakir fukaraya kurban eti payı olarak dağıtılmasıdır.
Kurban Bayramı Rabbimizin emri, Hz.Peygamber Efendimizin sünneti olarak Hz.Adem Efendimiz döneminden günümüze kadar devam ede gelmiş ve de kıyamet gününe kadar devam edecektir.
Yılın belirli ayında ve ayın belirli günlerinde kurban ibadeti, Kurban Bayramı namazı kılındıktan sonra bayramın 1.günü, 2.günü, 3.günü gün batımına kadar kesim işleri yapılarak yerine getirilir. Kurban Bayramında kurban kesiminin yeri, kurban kesim usulü ve kurban kesecek kişinin ehil olması, kurban edilen hayvana eziyet yapılmaması çok önemlidir. Kurban edilecek hayvan kurban edilme özelliklerinin tamamını taşıyor olacaktır ve o hayvanı kurban eden Müslüman kardeşimiz Hz.İbrahim Efendimizin samimiyetinde, niyetinde takva ile Rabbine yaklaşmayı öne koyacaktır.
Dinimiz Yüce İslam’da niyet çok önemlidir. Ama bu niyet kurbanda çok daha önemlidir. Her Müslüman kurban kesmeyi bu niyetle yerine getirmelidir. Kesilen kurbanın kanı, eti, derisi ve diğer uzuvları Allah’a ulaşmaz. Rabbimize ulaşan kurban kesenin niyeti ve samimiyetidir. Bu anlayışa sahip kurban kesenlerin Rabbim kurbanını kabul eylesin.
Nüfusumuzun artmasına rağmen kurban kesen sayısı aynı oranda artış göstermiyor maalesef. Bunun nedeni ülkemizde hayvancılığın dibe vurması, vatandaşların fakirleşmesi en önemli etkenlerdir. Ekonomik gücü müsait olup da kurban kesemeyenler veya kurban kesip de fakir-fukaraya etini dağıtmayanlar Allah’ın emrine, Peygamber Efendimizin sünnetine uymamış olurlar. Rabbimiz Kurban Bayramında kurban kesemeyen, et alamayan, fakir-fukaranın yılda bir defa da olsa evlerine et girip çoluk-çocuğuyla mutlu olmalarını istemiştir. Rabbim her Müslüman kardeşimi bu emre uyan kullarından eylesin.
Ramazan Bayramında olduğu gibi bu bayramda da büyükler, hastalar ziyaret edilmeli, yetimler, öksüzler sevindirilmelidir. Kurban Bayramı dostlukların, arkadaşlıkların, kardeşliklerin güçlendiği günleri yaşamamıza neden olur.
***
Çocukluğumda rahmetlik babam, Kurban Bayramı namazını müteakip kurbanı keser, etini hazırlar, rahmetli anneme saç kavurmasını yaptırarak, konu-komşuyu davet ederdi. Babamın bu davranışı beni çok mutlu ederdi. Bu önemli davranışlar günümüzde yapılamıyor maalesef.
Daha güzel bayramlar temennisiyle mübarek Kurban Bayramımızı bu anlayışla yeniden kutlar, sağlıklı, sıhhatli yaşamlar temenni ederim. Nice bayramlarda birlikte olmak dileğiyle.