HASAN BASRİ YAVUZ
Köşe Yazarı
HASAN BASRİ YAVUZ
 

EFSANELER DE ÖLÜR

Adana Demirspor’un unutulmazlarından Ali Hikmet Aydınoğlu’nun(CORAL) vefatı Adana’da beni üzdüğü gibi onu tanıyan herkesi de üzdü. Büyük Atatürk’ün ‘ben sporcunun efendisini severim’ sözünün tam karşılığı merhum Ali Hikmet Aydınoğlu’nda vardı… Galatasaray’ın fırtına gibi estiği bir dönemde  ve Milli Takımda değişmez açık oynayan yani ileri üçte sahaya çıkan İsfendiyar diye yıldız  bir futbolcu vardı. Bu futbolcuyu tutmak, marke etmek, ona engel olmak çok zordu… Bugün yıkılmış olan Millet Bahçesi olarak hizmet vermesi beklenen eski Adana 5 Ocak Stadyumu’nda Galatasaray- Adana Demirspor karşı karşıya geldi. Merhum Coral lakaplı Ali Hikmet Aydınoğlu’nun  İsfendiyar  bulunuyordu… İsfendiyar,  Aydınoğlu’na göre fizikman  boyca bedenen daha güçlü olmasına rağmen yerde ve havada merhum Ali Hikmet Aydınoğlu, tutulmaz denilen o günün yıldıza maç sonuna kadar top vurdurmadı.  Maçı Adana Demirspor kazandı. Maçın sonucu önemliydi ama esas önemli olan İsfendiyar  gibi bir yıldıza top oynama şansını tanımayan her pozisyonda topa hakim olan Adana’nın beyefendisi, efsanesi Coral lakaplı Ali Hikmet Ayldınoğlu’ydu. Merhum dün toprağa verildi. Benim gibi onu tanıyan binlerce Adanalı üzüldü. Sporcu olarak, hoca olarak, arkadaş olarak, komşu olarak o bir liderdi… Bugün Adana’da hatta Türkiye’nin birçok spor kulübünde bu efsanenin yetiştirdiği  Türk futboluna kazandırdığı gençler var. Benim temennim onu yetiştirdiği gençlerin onun gibi beyefendilikte, maçları bulundukları takımda ve yerde iz bırakmaları ve  en önemlisi Coral lakaplı efsanemiz merhum Ali Hikmet Aydınoğlu’nu yaşatmalarıdır. Adana bir Adana sevdalısını kaybetti.  O yalnız sporda değil, aynı zamanda Adana aşığıydı..Benim gibi onu tanıyan herkesin ortak noktası şuydu: Eğer Ali Hikmet Aydınoğlu gibi “Coral” bir dosta sahipseniz siz kazançlısınız, mutlu olmamanız için de hiçbir sebep yoktur. Bu güzelliklere sahip dostumuzun toprağa verilmesi dünya değiştirmesi elbetteki üzücüdür. Ama unutmayalım ki ölümden kurtuluş yoktur. Adana sevdalısı kardeşimizi rahmetle anar, mekanı cennet olsun temennisinde bulunurken Adana’da isminin yaşatılmasını istiyoruz… Öte yandan bugün Adana Büyükşehir Belediye Başkanı olan Sayın Zeydan Karalar, efsaneyi yaşatma noktasında bugünleri önceden görerek, 2016 yılında 2000 Evler Mahallesi’nde efsanenin ismini vermiş ancak; bunu yeterli görmüyoruz.  Önemli bir spor tesisine bu efsanenin isminin verilmesini istiyoruz… Bu arada;  Ali Hikmet Aydınoğlu'nun “Coral” lakabı, futbolculuk yıllarında kendisine takım arkadaşları tarafından verildi. 1954 yılında Adana Demirspor'un Almanya'daki özel bir maçta, kısa boyu ve oyun stili kendisine benzeyen “Coral” isimli bir Alman futbolcuya benzetilmesi sonucu bu lakapla anılmaya başlandı….  
Ekleme Tarihi: 27 February 2025 - Thursday

EFSANELER DE ÖLÜR

Adana Demirspor’un unutulmazlarından Ali Hikmet Aydınoğlu’nun(CORAL) vefatı Adana’da beni üzdüğü gibi onu tanıyan herkesi de üzdü. Büyük Atatürk’ün ‘ben sporcunun efendisini severim’ sözünün tam karşılığı merhum Ali Hikmet Aydınoğlu’nda vardı…

Galatasaray’ın fırtına gibi estiği bir dönemde  ve Milli Takımda değişmez açık oynayan yani ileri üçte sahaya çıkan İsfendiyar diye yıldız  bir futbolcu vardı. Bu futbolcuyu tutmak, marke etmek, ona engel olmak çok zordu… Bugün yıkılmış olan Millet Bahçesi olarak hizmet vermesi beklenen eski Adana 5 Ocak Stadyumu’nda Galatasaray- Adana Demirspor karşı karşıya geldi. Merhum Coral lakaplı Ali Hikmet Aydınoğlu’nun  İsfendiyar  bulunuyordu… İsfendiyar,  Aydınoğlu’na göre fizikman  boyca bedenen daha güçlü olmasına rağmen yerde ve havada merhum Ali Hikmet Aydınoğlu, tutulmaz denilen o günün yıldıza maç sonuna kadar top vurdurmadı.  Maçı Adana Demirspor kazandı. Maçın sonucu önemliydi ama esas önemli olan İsfendiyar  gibi bir yıldıza top oynama şansını tanımayan her pozisyonda topa hakim olan Adana’nın beyefendisi, efsanesi Coral lakaplı Ali Hikmet Ayldınoğlu’ydu.

Merhum dün toprağa verildi. Benim gibi onu tanıyan binlerce Adanalı üzüldü. Sporcu olarak, hoca olarak, arkadaş olarak, komşu olarak o bir liderdi… Bugün Adana’da hatta Türkiye’nin birçok spor kulübünde bu efsanenin yetiştirdiği  Türk futboluna kazandırdığı gençler var. Benim temennim onu yetiştirdiği gençlerin onun gibi beyefendilikte, maçları bulundukları takımda ve yerde iz bırakmaları ve  en önemlisi Coral lakaplı efsanemiz merhum Ali Hikmet Aydınoğlu’nu yaşatmalarıdır. Adana bir Adana sevdalısını kaybetti.

 O yalnız sporda değil, aynı zamanda Adana aşığıydı..Benim gibi onu tanıyan herkesin ortak noktası şuydu: Eğer Ali Hikmet Aydınoğlu gibi “Coral” bir dosta sahipseniz siz kazançlısınız, mutlu olmamanız için de hiçbir sebep yoktur. Bu güzelliklere sahip dostumuzun toprağa verilmesi dünya değiştirmesi elbetteki üzücüdür. Ama unutmayalım ki ölümden kurtuluş yoktur. Adana sevdalısı kardeşimizi rahmetle anar, mekanı cennet olsun temennisinde bulunurken Adana’da isminin yaşatılmasını istiyoruz… Öte yandan bugün Adana Büyükşehir Belediye Başkanı olan Sayın Zeydan Karalar, efsaneyi yaşatma noktasında bugünleri önceden görerek, 2016 yılında 2000 Evler Mahallesi’nde efsanenin ismini vermiş ancak; bunu yeterli görmüyoruz.  Önemli bir spor tesisine bu efsanenin isminin verilmesini istiyoruz… Bu arada;  Ali Hikmet Aydınoğlu'nun “Coral” lakabı, futbolculuk yıllarında kendisine takım arkadaşları tarafından verildi. 1954 yılında Adana Demirspor'un Almanya'daki özel bir maçta, kısa boyu ve oyun stili kendisine benzeyen “Coral” isimli bir Alman futbolcuya benzetilmesi sonucu bu lakapla anılmaya başlandı….

 

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve cukurovapress.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.