HAKAN ÜSKÜPLÜ
Köşe Yazarı
HAKAN ÜSKÜPLÜ
 

Buğday ve arpa fiyatları çiftçiyi memnun etmedi

Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı Toprak Mahsülleri Ofisi (TMO), 2024 hububat alım fiyatlarını 6 Haziran'da açıkladı. Ekmeklik buğdayın kilogram fiyatı 9,25 TL, makarnalık buğdayın kilogram fiyatı 10 TL, arpanın kilogram fiyatı ise 7 lira 25 kuruş olarak belirlendi. Açıklanan fiyatlarsa üreticiyi memnun etmedi. Türkiye’de ilk buğday hasadının gerçekleştirildiği Adana’da buğday hasadı tamamlandı. Her sene olduğu gibi bu sene de hasadı tamamlayan ve TMO’nun fiyat açıklamasını bekleyen üreticiler, açıklanan fiyat karşısında haya kırıklığı yaşadılar. Toprak Mahsulleri Ofisi(TMO)’nin 2024 hububat alım fiyatları ve fark ödemesi destekleri açıklandı. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, ekmeklik buğday alım fiyatı ton başına 9 bin 250 lira, makarnalık buğday ton başına 10 bin lira. Arpa alım fiyatı ise ton başına 7 bin 250 lira olarak açıklandı. Kısa süre önce Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar 1 kilo buğdayın üretim maliyetini 10 lira 87 kuruş açıklamıştı.  Çiftçi Kayıt Sistemi(ÇKS)’ne kayıtlı olan çiftçilere buğdayda ton başına 1.750 lira, arpa için ton başına 750 lira fark ödemesi(prim) yapılacak. Çiftçimiz, 2023 yılında buğdayda ton başına 1000 lira, arpada 500 lira olan fark ödemesini hasattan neredeyse tam bir yıl sonra alabildi.   Üreticiler şuanda fark ödemesi gecikirse diye tedirgin oluyor. Ürün bedeli ödemeleri 45 gün içerisinde doğrudan üreticilerin banka hesaplarına yapılacak olması, ödemenin geç olması, fiyatın düşük olması, fark ödemesinin ne zaman yapılacağının bilinmemesi üreticileri ayrıca endişelendiriyor.   Tarım yapabilmenin her geçen  gün daha da zor bir hal aldığı ülkemizde mevcut koşullara rağmen üretmeye devam eden çiftçiler, açıklanan buğday fiyatları karşısında mutlu olamadı. Üretici mutlu olmazsa yeniden üretecek takati kalmaz. Ekonominin can damarının tarım olduğu göz önüne alındığında mutlaka ve mutlaka ülkemizin acilen gerçekçi bir tarım politikası ortaya koyması zaruridir. Üreticilere hak ettikleri fiyatları vermek ve maliyetlerinin azaltılması noktasında gerekli önlemler alınmalı ve üreticinin üretebilmesi teşvik edilmelidir.
Ekleme Tarihi: 26 Haziran 2024 - Çarşamba

Buğday ve arpa fiyatları çiftçiyi memnun etmedi

Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı Toprak Mahsülleri Ofisi (TMO), 2024 hububat alım fiyatlarını 6 Haziran'da açıkladı. Ekmeklik buğdayın kilogram fiyatı 9,25 TL, makarnalık buğdayın kilogram fiyatı 10 TL, arpanın kilogram fiyatı ise 7 lira 25 kuruş olarak belirlendi. Açıklanan fiyatlarsa üreticiyi memnun etmedi.

Türkiye’de ilk buğday hasadının gerçekleştirildiği Adana’da buğday hasadı tamamlandı. Her sene olduğu gibi bu sene de hasadı tamamlayan ve TMO’nun fiyat açıklamasını bekleyen üreticiler, açıklanan fiyat karşısında haya kırıklığı yaşadılar.

Toprak Mahsulleri Ofisi(TMO)’nin 2024 hububat alım fiyatları ve fark ödemesi destekleri açıklandı. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, ekmeklik buğday alım fiyatı ton başına 9 bin 250 lira, makarnalık buğday ton başına 10 bin lira. Arpa alım fiyatı ise ton başına 7 bin 250 lira olarak açıklandı.

Kısa süre önce Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar 1 kilo buğdayın üretim maliyetini 10 lira 87 kuruş açıklamıştı.

 Çiftçi Kayıt Sistemi(ÇKS)’ne kayıtlı olan çiftçilere buğdayda ton başına 1.750 lira, arpa için ton başına 750 lira fark ödemesi(prim) yapılacak. Çiftçimiz, 2023 yılında buğdayda ton başına 1000 lira, arpada 500 lira olan fark ödemesini hasattan neredeyse tam bir yıl sonra alabildi.

 

Üreticiler şuanda fark ödemesi gecikirse diye tedirgin oluyor. Ürün bedeli ödemeleri 45 gün içerisinde doğrudan üreticilerin banka hesaplarına yapılacak olması, ödemenin geç olması, fiyatın düşük olması, fark ödemesinin ne zaman yapılacağının bilinmemesi üreticileri ayrıca endişelendiriyor.

 

Tarım yapabilmenin her geçen  gün daha da zor bir hal aldığı ülkemizde mevcut koşullara rağmen üretmeye devam eden çiftçiler, açıklanan buğday fiyatları karşısında mutlu olamadı. Üretici mutlu olmazsa yeniden üretecek takati kalmaz. Ekonominin can damarının tarım olduğu göz önüne alındığında mutlaka ve mutlaka ülkemizin acilen gerçekçi bir tarım politikası ortaya koyması zaruridir.

Üreticilere hak ettikleri fiyatları vermek ve maliyetlerinin azaltılması noktasında gerekli önlemler alınmalı ve üreticinin üretebilmesi teşvik edilmelidir.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve cukurovapress.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.