FATMA NUR TOZLU
Köşe Yazarı
FATMA NUR TOZLU
 

İşin Değeri

Bir iş ya da bir sektör değersiz değildir. O işe ya da sektöre değer katan kişinin kendisidir.  Eskiden aşçılık diye bir meslek vardı şimdi gastronomi adı altında popüler bir sektör haline geldi.  Nasıl oldu da böyle oldu? Birileri değer kattı algıyı değiştirdi mesleği yüceltti ve olması gereken yere taşıdı.  Terziliğin, moda tasarımına yükselmesi gibi..   Yurtdışında tamirat, tadilat, bakım, onarım işleri; örneğin  elektrik su tesisatı ile ilgili tüm tamirat ve tadilatlar gayet prestijli kişiler tarafından yapılan, yürütülen veya organize edilen, bir ekip ile yapılan tek başına güçlü bir sektör.    Birileri bizde de tesisat ustası, elektrikçi gibi esnaf bakış açısından çıkıp da işi böyle bir noktaya getirir, fark yaratırsa, hele bir de  örnek gösterilirse, bu çok da ihtiyaç duyulan ve aslında çok da para kazanılan sektöre bir değer katmış olmaz mı?  Algıyı değiştirip ve bambaşka bir noktaya getirmiş olmaz mı?  Şu haliyle paramız ile rezil oluyoruz adeta.    Bir matematik öğretmeni, bir fizik, Türkçe, kimya öğretmeni bir araya gelip bir etüt merkezi kurabiliyor.  Neden bir tesisatçı, elektrik teknisyeni, sıvacı-boyacı hatta marangoz  bir araya gelip de bir küçük işletme kurmuyor? Şık bir ekip olarak ofisten satış yaparak hizmet vermiyorlar.  Kıymetli ustaları tenzih ederim, ellerinden öperim- ki onlar da çok azaldı ve onları bulmak çok zor- Dolap tamir edeceksin marangoz bulamıyorsun, tesisatçı işten ya anlamıyor ya adam çarpıyor. Elektrikçi iki kablo büküp dünya para istiyor.  Tüm bunların iyi eğitimlisinin (ve tabi ahlaklısının) bir araya geldiği ve düzgün hizmet verdiği bir tamirat- tadilat sektörü kötü mü olur?   Çünkü girişimci bir dönemdeyiz, girişimin önemli olduğu bir çağda yaşıyoruz.  İş, sanat, meslek, hobi ne olursa olsun bunların çeşitli pazarlama ve girişim teknikleri ile öne çıkabileceği ve bunun da fırsat olduğu bir çağda yaşıyoruz.    Nerden geldim buraya, Meslek liselerinin aslında yıllardır büyük bir ihtiyaç olduğu ama maalesef heba edildiği,  Sırf prestij takıntımız yüzünden çok hor görüldüğü için, kaynaklarımızı doğru değerlendirmeyip heba ettiğimizden geldim.    “75 bin tl maaş vereceğim düzgün kaynakçı bulamıyorum” diyen sanayiciden geldim.    Değerli olmak için illa mühendis olmak gerekmiyor.. Bir zanaat ustası günümüz koşullarına uyumlu fark yaratıcı pazarlama ve satış yapsa, dengeler bir parça değişse bir sürü kişi işsizlik darboğazından kurtulacak.    Yalnız bunun için hepimize iş düşüyor.  Kafa yapımızı, bakış açımızı değiştirmek, önyargılarımızdan kurtulmak, prestij ve öz imaj takıntımıza çeki düzen vermek bizim,  her birimizin, tek tek yapması gereken şey.  “ Ben yapamam ama o yapsın” diyerek olmaz o iş…  
Ekleme Tarihi: 01 Ağustos 2023 - Salı

İşin Değeri

Bir iş ya da bir sektör değersiz değildir. O işe ya da sektöre değer katan kişinin kendisidir. 

Eskiden aşçılık diye bir meslek vardı şimdi gastronomi adı altında popüler bir sektör haline geldi. 

Nasıl oldu da böyle oldu?

Birileri değer kattı algıyı değiştirdi mesleği yüceltti ve olması gereken yere taşıdı. 

Terziliğin, moda tasarımına yükselmesi gibi..

 

Yurtdışında tamirat, tadilat, bakım, onarım işleri; örneğin  elektrik su tesisatı ile ilgili tüm tamirat ve tadilatlar gayet prestijli kişiler tarafından yapılan, yürütülen veya organize edilen, bir ekip ile yapılan tek başına güçlü bir sektör. 

 

Birileri bizde de tesisat ustası, elektrikçi gibi esnaf bakış açısından çıkıp da işi böyle bir noktaya getirir, fark yaratırsa, hele bir de  örnek gösterilirse, bu çok da ihtiyaç duyulan ve aslında çok da para kazanılan sektöre bir değer katmış olmaz mı? 

Algıyı değiştirip ve bambaşka bir noktaya getirmiş olmaz mı? 

Şu haliyle paramız ile rezil oluyoruz adeta. 

 

Bir matematik öğretmeni, bir fizik, Türkçe, kimya öğretmeni bir araya gelip bir etüt merkezi kurabiliyor. 

Neden bir tesisatçı, elektrik teknisyeni, sıvacı-boyacı hatta marangoz  bir araya gelip de bir küçük işletme kurmuyor?

Şık bir ekip olarak ofisten satış yaparak hizmet vermiyorlar. 

Kıymetli ustaları tenzih ederim, ellerinden öperim- ki onlar da çok azaldı ve onları bulmak çok zor- Dolap tamir edeceksin marangoz bulamıyorsun, tesisatçı işten ya anlamıyor ya adam çarpıyor. Elektrikçi iki kablo büküp dünya para istiyor. 

Tüm bunların iyi eğitimlisinin (ve tabi ahlaklısının) bir araya geldiği ve düzgün hizmet verdiği bir tamirat- tadilat sektörü kötü mü olur?

 

Çünkü girişimci bir dönemdeyiz, girişimin önemli olduğu bir çağda yaşıyoruz. 

İş, sanat, meslek, hobi ne olursa olsun bunların çeşitli pazarlama ve girişim teknikleri ile öne çıkabileceği ve bunun da fırsat olduğu bir çağda yaşıyoruz. 

 

Nerden geldim buraya,

Meslek liselerinin aslında yıllardır büyük bir ihtiyaç olduğu ama maalesef heba edildiği, 

Sırf prestij takıntımız yüzünden çok hor görüldüğü için, kaynaklarımızı doğru değerlendirmeyip heba ettiğimizden geldim. 

 

“75 bin tl maaş vereceğim düzgün kaynakçı bulamıyorum” diyen sanayiciden geldim. 

 

Değerli olmak için illa mühendis olmak gerekmiyor..

Bir zanaat ustası günümüz koşullarına uyumlu fark yaratıcı pazarlama ve satış yapsa, dengeler bir parça değişse bir sürü kişi işsizlik darboğazından kurtulacak. 

 

Yalnız bunun için hepimize iş düşüyor. 

Kafa yapımızı, bakış açımızı değiştirmek, önyargılarımızdan kurtulmak, prestij ve öz imaj takıntımıza çeki düzen vermek bizim, 

her birimizin, tek tek yapması gereken şey. 

“ Ben yapamam ama o yapsın” diyerek olmaz o iş…

 

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve cukurovapress.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.