ÇAĞKAN İNAN
Köşe Yazarı
ÇAĞKAN İNAN
 

JURASSİC PARK GERÇEK Mİ OLUYOR?

Soyu 10.000 yıl önce tükenen 'ulu kurt'a (dire wolf) benzeyen, genetiği değiştirilmiş üç yavru, ABD’de gizli bir güvenlik alanında koşturuyor, uyuyor ve uluyor. Nesli tükenmiş türleri hayata döndürmeyi amaçlayan ColossalBiosciences adlı şirket, bu gelişmeyi geçen hafta duyurdu. Yaşları üç ila altı ay arasında değişen bu kurtlar, uzun beyaz tüylere, güçlü çenelere sahip ve şimdiden yaklaşık 36 kilo ağırlığındalar. Araştırmacılara göre yetişkinliğe ulaştıklarında 63 kiloya kadar çıkacaklar. Doğan üç yavruya Romulus, Remus ve Khaleesi adı verildi.Bu kurtlar, günümüzde yaşayan en yakın akrabaları olan gri kurtlardan çok daha büyük.Ancak bağımsız bilim insanları, bu gelişmenin ulu kurtların yakın zamanda Kuzey Amerika bozkırlarına döneceği anlamına gelmediğini söylüyor."Şu anda yapabileceğiniz tek şey, bir şeyi yüzeysel olarak başka bir şeye benzetmek," diyen Buffalo Üniversitesi’nden biyolog Vincent Lynch, soyu tükenmiş türlerin tam anlamıyla diriltilemediğini vurguluyor. Lynch araştırmayadahil olmayan uzmanlardan biridir. Colossal’daki bilim insanları, antik DNA örneklerini analiz ederek ulu kurtlara özgü bazı fiziksel özellikleri tespit etti.  Bu amaçla, Ohio'da bulunan 13.000 yıllık bir diş ve Idaho’da keşfedilen 72.000 yıllık bir kafatası parçası incelendi daha sonra araştırmacılar, yaşayan bir gri kurttan alınan kan hücrelerini, CRISPR gen düzenleme teknolojisiyle 20 farklı genetik noktada değiştirdi. Bu genetik materyal, evcil bir köpeğin yumurta hücresine aktarıldı. Gelişen embriyolar yine evcil köpeklerden oluşan taşıyıcı annelere yerleştirildi. 62 gün sonra genetiği değiştirilmiş yavrular dünyaya geldi.    
Ekleme Tarihi: 15 Nisan 2025 - Salı

JURASSİC PARK GERÇEK Mİ OLUYOR?

Soyu 10.000 yıl önce tükenen 'ulu kurt'a (dire wolf) benzeyen, genetiği değiştirilmiş üç yavru, ABD’de gizli bir güvenlik alanında koşturuyor, uyuyor ve uluyor. Nesli tükenmiş türleri hayata döndürmeyi amaçlayan ColossalBiosciences adlı şirket, bu gelişmeyi geçen hafta duyurdu.

Yaşları üç ila altı ay arasında değişen bu kurtlar, uzun beyaz tüylere, güçlü çenelere sahip ve şimdiden yaklaşık 36 kilo ağırlığındalar. Araştırmacılara göre yetişkinliğe ulaştıklarında 63 kiloya kadar çıkacaklar. Doğan üç yavruya Romulus, Remus ve Khaleesi adı verildi.Bu kurtlar, günümüzde yaşayan en yakın akrabaları olan gri kurtlardan çok daha büyük.Ancak bağımsız bilim insanları, bu gelişmenin ulu kurtların yakın zamanda Kuzey Amerika bozkırlarına döneceği anlamına gelmediğini söylüyor."Şu anda yapabileceğiniz tek şey, bir şeyi yüzeysel olarak başka bir şeye benzetmek," diyen Buffalo Üniversitesi’nden biyolog Vincent Lynch, soyu tükenmiş türlerin tam anlamıyla diriltilemediğini vurguluyor. Lynch araştırmayadahil olmayan uzmanlardan biridir. Colossal’daki bilim insanları, antik DNA örneklerini analiz ederek ulu kurtlara özgü bazı fiziksel özellikleri tespit etti.

 Bu amaçla, Ohio'da bulunan 13.000 yıllık bir diş ve Idaho’da keşfedilen 72.000 yıllık bir kafatası parçası incelendi daha sonra araştırmacılar, yaşayan bir gri kurttan alınan kan hücrelerini, CRISPR gen düzenleme teknolojisiyle 20 farklı genetik noktada değiştirdi. Bu genetik materyal, evcil bir köpeğin yumurta hücresine aktarıldı. Gelişen embriyolar yine evcil köpeklerden oluşan taşıyıcı annelere yerleştirildi. 62 gün sonra genetiği değiştirilmiş yavrular dünyaya geldi.

 

 

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve cukurovapress.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.