Öz güven, kişinin kendi yeteneklerine, değerine ve becerilerine olan olumlu inancıdır. Kendine güvenen bir kişi, kendi potansiyelinin farkındadır. Başarıya inanır, zorluklarla başa çıkabileceğine inanır.
Günümüz çağında çocuklar, ergenlik dönemlerinde teknoloji bağımlılığından dolayı sosyalleşmekten kaçınıyorlar ve öz güvenlerini geliştirmek adına hiçbir adım atmıyorlar. Bu tür durumlar han içerisinde başlar. Her şeyin sorumluluğunda olan ebeveynler bununda sorumluluğunda olduğunu düşünüyorum.
Öncelikle, öz güven sahibi bir çocuk, sosyal ilişkilerde daha başarılı olur. Kendine güvenen bir birey, diğer kişilerle iletişim kurmakta ve arkadaş edinmekte daha rahattır. Bu, çocuğun eğitim hayatında ve çevresinde uyumlu bir şekilde hareket etmesini sağlar.
Ebeveynler bu konu hakkında çocuklara yardımcı oldukları süreç boyunca çocuğuna olan güveni de artacaktır. Güven bağı sevgi bağını doğuracaktır. Bu sayede çocuklar, karşılarına çıkacak sorunlarla daha güçlü bir şekilde başa çıkacaktır. Hata yapmaktan çekinmezler ve zorluklarla mücadele etmeyi öğrenirler. Bu onların problem çözme becerilerini geliştirmesine yardımcı olur.
Ancak önemli konulardan biri şu dur ki; öz güveni geliştirmek süreç gerektiren bir konudur ve ebeveynlerin, öğretmenlerin ve çocuklarla ilgilenen diğer yetişkinlerin desteği büyük önem taşır. Çocukları başarıya teşvik etmek, onların yeteneklerini keşfetmelerine yardımcı olmak ve onları destekleyici bir ortamda büyütmek, öz güvenin gelişmesine katkı sağlayacaktır.