Öfke ile kalkan zararla oturur diye bir atasözü vardır…Yani anlamı “Bir eyleme öfke ile başlarsan veya yaklaşırsan bir şeylerin yolunda gitmeyeceğini ve kendi aleyhine bir şeyler olacağını” belirtir… Dün bizim gazetede de yer alan bir haberde cinayet sonrası Adana’dan Mersin’e kaçan ve sonra yakalanan zanlı “Aramızda husumet oldu. Bana şikayetimi geri çekmem için baskı yapıp tehdit ediyordu. Dayanamadım, vurdum” dediği belirtiliyordu…
İnsan hayatı bu kadar ucuz olmamalı… Bir anlık öfkenin sonucu bir insanın bu hayattan ayrılması ve bu duruma getiren kişinin de hapislerde yıllarca yatacak olması ne kadar kötü bir şey… Hiçbir şey insan hayatından önemli olmamalı… Öfke kontrolü ile ilgili çok sayıda bilimsel çalışmaları bulunan Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi’nden Erişkin Psikiyatrisi Prof.Dr.İpek Sönmez bakınız öfke kontrolü için bireyler tarafından alınabilecek önlemleri şöyle sıralıyor:
“1. Öncelikle sizde öfke oluşturan durumları tanımlayın. Bunun için öfkelendiğiniz durumlara ait duygu ve düşüncelerinizi, öfkenin hangi durumda ortaya çıktığını not edin.
2. Öfke orta çıktığında ortam değiştirmeye çalışın. Örneğin öfke bir arkadaşınız ile ilişkide yaşanıyorsa, izin isteyin ve oradan uzaklaşın.
3. Öfke patlamalar halinde geliyorsa onu zamana yayarak daha hafif ve uygun şartlarda yaşanmasını sağlayın.
4. Öfke belirgin bir nesne veya durumla ilgili ise o durum veya nesne ile ilgili yapılabilecekleri gözden geçirin. Örneğin öfke duygusal partner ile yaşanıyorsa etkin iletişim yöntemlerini öğrenin.
5. Yaşamınızda sosyal aktivitelere, spora, hobilere yer verin. Bunların varlığı genel baş etme yöntemlerinize katkı sağlayacak, dolayısı ile öfkeyi azaltabilecektir.
6. Yardım almaktan çekinmeyin! Öfkeli olmak biyolojik yatkınlığınızdan geliyor olabilir. Bunun üzerine eklenmiş bir dizi sosyal ve psikolojik etken ile psikiyatrik rahatsızlıklar durumu daha da karışık hale getirmiş olabilir. Konu ile ilgili bir psikiyatri uzmanına başvurun.”