Adana’nın Karataş, Yumurtalık hattında geniş bir sahili var. Ancak, ne hikmetse bu sahil beldeleri enterasan bir şekilde ilgiye muhtaç, sahipsiz görüntü sergiliyor. Dışarıdan gelen yerli ve yabancı turistleri cezbedecek bir görüntü vermiyor. Oysa Türkiye, yıllık 42 milyonu aşan turist sayısı ile dünya sıralamasında en önlerde… Gelen turistlerin kahir ekseriyeti, Antalya, Bodrum, Marmaris, Çeşme ve İstanbul ağırlıklı… Akdeniz sahilinin Anamur’dan bu tarafı turizm faaliyetleri noktasında son derece yetersiz. Haliyle insan merak ediyor. Nasıl oluyor da aynı ülkenin Akdeniz kıyısındaki bazı yerleşim yerleri cazibe merkezi olurken, aynı deniz kıyısındaki 500 kilometreyi aşkın güzergah bu kadar sönük kalıyor?
Turizmden, yatırımdan, kalkınmadan ülkenin batı tarafı maksimum fayda sağlarken doğu Akdeniz tarafı ise adeta sinek avlıyor.
Oysa,Hatay’ın Samandağ ilçesi Çevlik sahilinden başlayarak, Arsuz, İskenderun, Dörtyol, Payas, Erzin hattından Adana Yumurtalık, Karataş, Tuzla, Tarsus sahilleri ile devam edip Anamur’a kadar uzanan müthiş bir hat var. Denizi temiz, kumu güzel, iklimi desen hakeza..
O zaman ne yapılabilir de bu hinterlandın cazibesi arttırılabilir? Bunun için öncelikle bölgeye ilişkin özel bir çalışma yapılarak yatırımcılara turizm teşvikleri verilmeli. 2016 yılında bitirilmesi gereken Akdeniz Sahil yolu hızla tamamlanmadı. İlaveten, Mersin-Tarsus’tan başlayarak, Tuzla, Karataş, Yumurtalık, Erzin hattında bir sahil yolu projesi hayata geçirilmeli. Çukurova Uluslararası Havalimanı biran önce bitirilmeli, otoban bağlantı yolları ve bu sahil yolu havalimanına bağlanmalı.
Adana’dan Karataş’ta hafif raylı sistemle ulaşım imkanı sağlanmalı. Karataş ya da Yumurtalık’tan Kıbrıs’a feribot seferleri konulmalı.
Hem dağ hem deniz turizminin birbirini desteklemesi için Aladağ, Tufanbeyli taraflarında ormanlık alanlarda misafirlerin konaklayacağı bungalov evlerin olduğu tesisler oluşturulmalı. Kapuzbaşı Şelalesi ile Aladağ arasındaki ulaşım konforu sağlanmalı. Pozantı Elmalı boğazı mevkiine belediye Başkanı Mustafa Çay’ın projesini dillendirdiği kayak tesisi yapılmalı. Adana’da Taşköprü’nün hemen yanında bulunan Tepebağ Höyüğü yeni beton yapılardan arındırılarak kimliğine kavuşturulmalı. Ayrıca Seyhan Nehri kıyısında Hilton ve Sheraton oteli etrafındaki mezbelelik yapılar, görüntüler ortadan kaldırılmalı.
Adana, her yıl Altın Koza Film Festivali, Lezzet Festivali, Portakal Çiçeği Karnavalı gibi Türkiye çapında ilgi gören 3 önemli etkinliğe ev sahipliği yapıyor. Bu festivaller için şehir dışından program yapan ziyaretçiler için Adana ve ilçelerini kapsayan gezi turları organize edilmeli. Turizm sektöründe faaliyet gösteren bütün paydaşlarla ortak fikir ve projeler üzerinden düzenli çalışmalar yürütülmeli…
Bütün bu ortam ve imkanlara geniş bir çerçeveden, bölgesel kalkınma temelli ortak bir bakış açısı ile yaklaşır ele alırsak sonuçlar geldikçe süreç ivme kazanacaktır...