Tarım ve Orman İl Müdürü Kökçüoğlu: "Su ürünleri üretimi ve ticaretinde Adana, Türkiye’de önde gelen illerden"

Ekonomi (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 24.05.2024 - 10:56, Güncelleme: 24.05.2024 - 10:56 6987+ kez okundu.
 

Tarım ve Orman İl Müdürü Kökçüoğlu: "Su ürünleri üretimi ve ticaretinde Adana, Türkiye’de önde gelen illerden"

Adana’nın su ürünleri üretiminde Türkiye’nin önde gelen illerinden olduğunu belirten Tarım ve Orman İl Müdürü Mehmet Nuri Kökçüoğlu, "Deniz ve iç sularda hem istilacı türler hem de hayalet av araçları aracılığıyla ekonomik değeri yüksek su ürünlerinin yok edildiğini görüyoruz" dedi.
Adana’da su ürünleri mühendislerine yönelik sucul istilacı türler ve hayalet av araçları hakkında farkındalık ve bilgilendirme etkinliği gerçekleştirildi. İl Tarım ve Orman Müdürlüğünde gerçekleştirilen etkinlikte İl Müdürü Mehmet Nuri Kökçüoğlu, Adana’nın su ürünleri üretimi ve ticaretinde Türkiye’de önde gelen illerden biri olduğunu söyledi. Sektörün büyüklüğüne bağlı olarak sorunların da diğer illere göre daha büyük olabildiğini ifade eden Kökçüoğlu, "Bakanlık olarak da hem Adana yerelinde hem de Türkiye genelinde mevcut bu sorunları çözmek amacıyla farkındalık oluşturmak, farkındalık sonucunda da sorunların çözümünü sadece birkaç günlük refleks olarak değil, sürdürülebilir bir şekilde insanlarımızın ve özellikle sektör paydaşlarımızın kabul ettiği bir şekilde uygulamaya sokmayı amaçlıyoruz" dedi.   "Ekonomik değeri yüksek su ürünleri yok ediliyor"   Deniz ve iç sularda hem istilacı türler hem de hayalet av araçları aracılığıyla ekonomik değeri yüksek su ürünlerinin yok edildiğini gördüklerini belirten Kökçüoğlu, "Bakanlık olarak bu yönde istilacı türleri teslim edene para ödenmesi gibi önlemler aldıklarının altını çizdi. Kökçüoğlu, "Önceki dönemlere göre teslim edilen balon balığı sayısında ciddi anlamda artış var. Artık balıkçılarımız da bu tehlikenin farkına vardı ve bunu çözmek için yakaladıklarını getiriyorlar. Daha önceden ağa takılanları getirirken artık tamamen bu türlerin avlanmasına yönelik fikir yürütüyorlar. Bunun için bir emek veriyorlar ve güzel çıktılar da alıyoruz" diye konuştu.   Etkinlikte, Çukurova Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi öğretim üyeleri Prof. Dr. Caner Enver Özyurt "Hayalet Av Araçları", Doç. Dr. Ali Rıza Köşker de "Sucul İstilacı Türler" hakkında sunum gerçekleştirirken, Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü’nde görevli su ürünleri mühendisi Dursun Özdoğan ise konuyla ilgili bakanlık düzenlemelerini anlattı.   Etkinliğe müdürlük personeli ile kamu kurumları ve özel sektörde görevli su ürünleri mühendisleri katıldı.
Adana’nın su ürünleri üretiminde Türkiye’nin önde gelen illerinden olduğunu belirten Tarım ve Orman İl Müdürü Mehmet Nuri Kökçüoğlu, "Deniz ve iç sularda hem istilacı türler hem de hayalet av araçları aracılığıyla ekonomik değeri yüksek su ürünlerinin yok edildiğini görüyoruz" dedi.

Adana’da su ürünleri mühendislerine yönelik sucul istilacı türler ve hayalet av araçları hakkında farkındalık ve bilgilendirme etkinliği gerçekleştirildi. İl Tarım ve Orman Müdürlüğünde gerçekleştirilen etkinlikte İl Müdürü Mehmet Nuri Kökçüoğlu, Adana’nın su ürünleri üretimi ve ticaretinde Türkiye’de önde gelen illerden biri olduğunu söyledi. Sektörün büyüklüğüne bağlı olarak sorunların da diğer illere göre daha büyük olabildiğini ifade eden Kökçüoğlu, "Bakanlık olarak da hem Adana yerelinde hem de Türkiye genelinde mevcut bu sorunları çözmek amacıyla farkındalık oluşturmak, farkındalık sonucunda da sorunların çözümünü sadece birkaç günlük refleks olarak değil, sürdürülebilir bir şekilde insanlarımızın ve özellikle sektör paydaşlarımızın kabul ettiği bir şekilde uygulamaya sokmayı amaçlıyoruz" dedi.

 

"Ekonomik değeri yüksek su ürünleri yok ediliyor"

 

Deniz ve iç sularda hem istilacı türler hem de hayalet av araçları aracılığıyla ekonomik değeri yüksek su ürünlerinin yok edildiğini gördüklerini belirten Kökçüoğlu, "Bakanlık olarak bu yönde istilacı türleri teslim edene para ödenmesi gibi önlemler aldıklarının altını çizdi. Kökçüoğlu, "Önceki dönemlere göre teslim edilen balon balığı sayısında ciddi anlamda artış var. Artık balıkçılarımız da bu tehlikenin farkına vardı ve bunu çözmek için yakaladıklarını getiriyorlar. Daha önceden ağa takılanları getirirken artık tamamen bu türlerin avlanmasına yönelik fikir yürütüyorlar. Bunun için bir emek veriyorlar ve güzel çıktılar da alıyoruz" diye konuştu.

 

Etkinlikte, Çukurova Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi öğretim üyeleri Prof. Dr. Caner Enver Özyurt "Hayalet Av Araçları", Doç. Dr. Ali Rıza Köşker de "Sucul İstilacı Türler" hakkında sunum gerçekleştirirken, Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü’nde görevli su ürünleri mühendisi Dursun Özdoğan ise konuyla ilgili bakanlık düzenlemelerini anlattı.

 

Etkinliğe müdürlük personeli ile kamu kurumları ve özel sektörde görevli su ürünleri mühendisleri katıldı.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve cukurovapress.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.