“Muhtarlar bağımsız belediye meclis üyesi olmalı”
“Muhtarlar bağımsız belediye meclis üyesi olmalı”
Türkiye Muhtarlar Derneği Seyhan Şube Başkanı ve Hürriyet Mahalle Muhtarı Hıdır Koluman, “Mahallenin sorunlarını en çok bilen muhtarlar bağımsız belediye meclis üyeleri olsun.
ALİ BOZ/SABİT ÖZKESER
Vatandaşın sorununu bire bir bildiği için hizmet de daha güzel olur. Bir de bağımsız olması ve kimseye bağlı olmaması daha elverişli olur ve vatandaşla diyaloga da rahat bir şekilde girer” dedi.
“MUHTARLAR ZATEN SORUMLULUK ALMIŞ DURUMDALAR”
Koluman, Bağımsız Meclis Üyesi olması konusunda, “Belediye Meclis Üyesi olabilecek olan Muhtarlar için bir kanuna gerek yok ve bu konuda da kanun teklifine gerek yok diye düşünüyorum. Belediye Başkan adayı liste yapar, muhtarları listeye koyarsa sorun olmaz. Tam net bilmiyorum ama listeye bağımsız yaparsa bulunduğu ilçe için hizmet anlamında daha yararlı olur. Bunun bir düşünülmesinin gerekliliğine inanıyorum. Muhtarlar zaten sorumluluk almış durumdalar. Belediye meclis üyesi olurlarsa sorumlulukları bir kat daha artar” diye konuştu.
“VATANDAŞLARIMIZIN SORUNU DİZ BOYU VE ÇARESİZLİK İÇİNDELER”
Hürriyet Mahalle Muhtarı Hıdır Koluman, vatandaşların son zamanlarda en çok ekonomi ile ilgili muhtarlığa başvuru yaptıklarını belirterek, “ Vatandaşımız ekonomik olarak sıkıntı içerisindeler. Muhtarlığımıza gelerek bana başvuruyorlar. Yardım istiyorlar. Biz de elimizden ne geliyorsa artık yapmaya çalışıyoruz. Bu konuda hayırseverler olmak üzere belediyelerden ve birçok kurum ile kuruluşa gidiyoruz. Yapılan yardımlar ne yazık ki yeterli olmuyor. Vatandaşlarımızın sorunu diz boyu çaresizlik içerisinde ne yapacaklarını bilemez durumdalar” dedi.
“AYNI GEMİDEYİZ, ‘ BANA OLDU, SANA OLMADI’ DİYE BİRŞEY YOK”
Hürriyet Mahallesinin yaklaşık 10 bin nüfusu bulunduğunu ifade eden Muhtar Koluman, açıklamasında, daha sonra şöyle devam etti: “ Bu rakamın 8 bininin yoksul bir şekilde hayatını zor geçindiriyor. Bu zamanda artık asgari ücretli fakir sayılıyor. Kiracı olan birinin fiyatı yüzde 100 arttı, başka şehirlerde kiralar aylıktır ama bizim Adana’da bu bölgede kiralar yıllıktır. Bizim mahallede bir evin yıllık kirası oturulmayacak bir durumda olsa bile 7-8 bin lira. Oturulabilecek bir ev ise 15 bin liradan az değil. Bu rakam Kuzey’de 30 ile 40 bin lira arasında. Asgari ücretli bir insan ev fiyatları böyle olunca nasıl geçinecek? Bir tüpün fiyatı 320 lira olmuş. Bunun yanında elektrik, su ve telefon faturalarını da koyarsak ne yiyecek, içecek? İnsanların huzuru bozuldu son dönemlerde… İnşallah bu sıkıntıları aşarız. Çünkü biz bir bütünüz, hep beraber yaşıyoruz burada. Aynı gemideyiz, ‘bana oldu, sana olmadı’ diye bir şey yok.”
“BAKANLIK BİZİMLE BİRLİKTE 23 MAHALLEYE SURİYELİ KOTASI KOYDU”
Hürriyet Mahalle Muhtarı Hıdır Koluman, tüm mahallelerde olduğu gibi kendi mahallesinde bile Suriyelilerin bulunduğuna dikkat çekerek şunları söyledi: “ Hürriyet Mahallesinde yani bizim mahallede net olmamakla birlikte 150 hanede Suriyeli var ancak İçişleri Bakanlığı bizim mahallede dahil 23 mahallede bu konuda kota koydu. Kayıt yapılmıyor. Suriyeliler ile ilgili çok sıkıntı çekmiyoruz. Yazık bizin insanlarımız Suriyelilere acıyor. Bunların devlet tarafından bir an önce sorunlarının çözülmesi gerekmektedir. Suriyeliler için gereken yapılmalıdır.”
“MAHALLEMİZİN EN ÖNEMLİ SORUNU KENTSEL DÖNÜŞÜM ”
Koluman, Hürriyet Mahallesinin en önemli sorunlarının başında Kentsel dönüşümün geldiğini belirterek, “Mahallemizin en önemli sorunlarından biri kentsel dönüşüm. Sosyal donatı yok. Çocukların spor yapacak hiçbir alanı yok. Çocukların gidip oynayacağı güzel bir park yok. Bunlar çarpık kentleşmeden dolayı yok. Bunları söylerken belediyeleri suçlama anlamında söylemiyorum. Yer yok… Bunların olması için de kentsel dönüşüm şart. Adanalı eski Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Gül Demet Sarı döneminde bu konuda faydası olacaktı ama görevden ayrıldı” dedi.
“BU BÖLGEDE YAŞAYAN İNSANLARIN DA YAŞAMA HAKKI VAR”
Hürriyet Mahallesi Muhtarı sözlerini daha sonra şöyle sürdürdü: “ Bu kentsel dönüşüm ya olsun ya da kentsel dönüşümden çıkarılsın.Ya da müteahhide izin versinler. Bunun olması lazım..buradaki insanlar da insandır, yaşama hakkı var. Bunun dışında çıkmaz sokaklarımız fazla. O nedenle hizmet de yapılamıyor. Örneğin temizlik aracı sokağa girip, çıkamıyor. Allah korusun mahallede bir yangın çıktığında itfaiye aracı büyük sıkıntılar yaşıyor. İlaçlama, yola bir yama yaptıracaksın kepçe giremiyor, ilaçlama aracı giremiyor. Günah. Burada hem belediye zorluk çekiyor hem biz çekiyoruz hem de çalışan kişiler de sıkıntılar çekiyor. Örneğin; 64 sokakta bir ev yandı, 59 sokaktan bir evin damından diğer damına hortumu uzatarak yangına itfaiye ekipleri ancak müdahale edebildi. Kentsel dönüşümün dışında gençlerle ilgilenemiyoruz. Spor alanları olmadığı için, başka mahallelere gitmek durumunda kalıyoruz. Bu tip aktiviteler olursa hem gençlerimize sahip çıkarız hem de insanlar huzur içerisinde yaşar.”
“MUHTARLIK ODASI İCRA KAĞITLARIYLA DOLUP TAŞTI”
Hürriyet Mahalle Muhtarı Hıdır Koluman, son zamanlarda vatandaşların çoğuna posta yoluyla icra kağıtlarının geldiğine dikkat çekerek, “ İnsanlarımız artık ekonomik şartlar altında bir şey yapamıyorlar ve her geçen gün icralık oluyorlar. Bu insanlarımızın moralini daha da bozuyor ve ne yapacaklarını bilemez duruma gelmelerine sebebiyet veriyor. İnsanlarımızın bu durumdan kurtulması için devlet yetkililerin bir an önce önlem alması gerekmektedir” diye konuştu.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.