“Buğday ekim alanları artmalı”

Ekonomi 28.05.2022 - 11:18, Güncelleme: 16.01.2023 - 07:03 2414+ kez okundu.
 

“Buğday ekim alanları artmalı”

Seyhan Ziraat Odası Başkanı Süleyman Girmen, hasadına başlanan buğday ürününde yabancı çiftçi yerine yerli üreticinin desteklenmesi çağrısında bulundu.
Üretimi artmasına rağmen Covid-19 salgını nedeniyle dünya genelinde buğday ürünlerine olan talebin de çok fazla arttığını bildiren Girmen, “Adana’da geçen yıla oranla buğdayın ekim alanlarında yüzde 25’e yakın bir daralma oldu. Gıdaya erişimin zorlaştığı şu günlerde buğday ürünlerine ağırlık verilmeli, buğday üreticisi hak ettiği desteği almalıdır” dedi. Türkiye’nin 2021 yılında yaklaşık 8 milyon ton buğday ithal ettiğini, karşılığında 2 milyar liradan fazla ödeme yaptığını kaydeden Başkan Girmen, TMO’nun her yıl ithal ettiği buğdayı yurtiçindeki un sanayine düşük fiyatla sattığını anımsatarak, “TMO ithalat yolunu seçip yabancı çiftçiyi desteklemek yerine yerli üreticiyi korumalıdır. TMO, yurtdışından ithal ettiği buğdayı un sanayine daha düşük fiyatla veriyor. Bu yolu seçmek yerine yerli üreticinin ürününü değerinden alıp un sanayine satışını gerçekleştirmelidir. Stratejik bir konumda olan tarımı ve çiftçiyi kalkındırmak ancak bu yöntemle oluşur” diye konuştu. “İTHALATA GEREK KALMAZ” Girmen, ayrıca Adana ve buğday üretimine elverişli Türkiye’nin bir çok bölgesindeki çiftçinin gerekli destekleri alması ve buğday ekim alanlarının artırılmasıyla TMO’nun ithalat yapmasına gerek kalmayacağını vurguladı. 2021 yılındaki kuraklıktan dolayı üretim alanı ve verimi düşen, 2022 yılının Mart ayında Adana’da yaşanan  zirai don nedeniyle de buğday üreticisinin büyük zarar gördüğünü anımsatan, girdi fiyatları ile akaryakıttaki aşırı yükselişin çiftçiyi üretimden uzaklaştırdığını kaydeden Süleyman Girmen, “Tüm zorluklara rağmen verimli bir üretim gerçekleştirme uğraşındaki çiftçilerimizin alın teri kurumadan hak ettikleri desteği almalıdır. Çiftçinin kara gün dostu olarak bilinen TMO, bu gerçekler ışığında hareket etmeli ve yerli üreticiyi mağdur etmemelidir. Bu nedenlerle un sanayinin tüm buğday ihtiyacı TMO aracılığıyla yerli üreticiden karşılanmalıdır” diye konuştu. “ÜRETİCİ, ÇÖZÜM BEKLİYOR” İklim krizi, Covid-19 virüsü salgını nedeniyle Türkiye’de ve dünyada buğday üretiminin gerilediğini, gıda fiyatlarının oldukça yükseldiğini vurgulayan Süleyman Girmen, dünyanın en büyük buğday ihracatçısı konumundaki Rusya’nın Ukrayna ile olan savaşının buğday ve buğday ürünlerine bağlı gıdadaki sorunu derinleştirdiğini ifade etti. Türkiye’nin kalkınmasının tarım ve tarıma dayalı sanayi ile mümkün olacağını ifade eden Başkan Girmen, “Çiftçimiz bir taraftan kuraklıkla, diğer taraftan zirai donla mücadele ediyor. Girdi ve akaryakıt fiyatlarındaki fahiş yükseliş, gübrede yaşanan büyük sorun çiftçiyi zora sokuyor. Çiftçimiz tüm zorluklara karşın üretimi esas alıyor. Tarım ve Orman Bakanlığı, Toprak Mahsulleri Ofisi, bu gerçekleri göz önüne alarak hareket etmelidir. Buğday ve buğday ürünlerine dayalı üretimin devamı için çabalayan ülkemizdeki ve Adanamızdaki üreticilerimiz; buğdayın fiyatı, temini, üretimde artan maliyetlerle ilgili sorunlarına çözüm bekliyor” diye konuştu.
Seyhan Ziraat Odası Başkanı Süleyman Girmen, hasadına başlanan buğday ürününde yabancı çiftçi yerine yerli üreticinin desteklenmesi çağrısında bulundu.

Üretimi artmasına rağmen Covid-19 salgını nedeniyle dünya genelinde buğday ürünlerine olan talebin de çok fazla arttığını bildiren Girmen, “Adana’da geçen yıla oranla buğdayın ekim alanlarında yüzde 25’e yakın bir daralma oldu. Gıdaya erişimin zorlaştığı şu günlerde buğday ürünlerine ağırlık verilmeli, buğday üreticisi hak ettiği desteği almalıdır” dedi.

Türkiye’nin 2021 yılında yaklaşık 8 milyon ton buğday ithal ettiğini, karşılığında 2 milyar liradan fazla ödeme yaptığını kaydeden Başkan Girmen, TMO’nun her yıl ithal ettiği buğdayı yurtiçindeki un sanayine düşük fiyatla sattığını anımsatarak, “TMO ithalat yolunu seçip yabancı çiftçiyi desteklemek yerine yerli üreticiyi korumalıdır. TMO, yurtdışından ithal ettiği buğdayı un sanayine daha düşük fiyatla veriyor. Bu yolu seçmek yerine yerli üreticinin ürününü değerinden alıp un sanayine satışını gerçekleştirmelidir. Stratejik bir konumda olan tarımı ve çiftçiyi kalkındırmak ancak bu yöntemle oluşur” diye konuştu.

“İTHALATA GEREK KALMAZ”

Girmen, ayrıca Adana ve buğday üretimine elverişli Türkiye’nin bir çok bölgesindeki çiftçinin gerekli destekleri alması ve buğday ekim alanlarının artırılmasıyla TMO’nun ithalat yapmasına gerek kalmayacağını vurguladı.

2021 yılındaki kuraklıktan dolayı üretim alanı ve verimi düşen, 2022 yılının Mart ayında Adana’da yaşanan  zirai don nedeniyle de buğday üreticisinin büyük zarar gördüğünü anımsatan, girdi fiyatları ile akaryakıttaki aşırı yükselişin çiftçiyi üretimden uzaklaştırdığını kaydeden Süleyman Girmen, “Tüm zorluklara rağmen verimli bir üretim gerçekleştirme uğraşındaki çiftçilerimizin alın teri kurumadan hak ettikleri desteği almalıdır. Çiftçinin kara gün dostu olarak bilinen TMO, bu gerçekler ışığında hareket etmeli ve yerli üreticiyi mağdur etmemelidir. Bu nedenlerle un sanayinin tüm buğday ihtiyacı TMO aracılığıyla yerli üreticiden karşılanmalıdır” diye konuştu.
“ÜRETİCİ, ÇÖZÜM BEKLİYOR”
İklim krizi, Covid-19 virüsü salgını nedeniyle Türkiye’de ve dünyada buğday üretiminin gerilediğini, gıda fiyatlarının oldukça yükseldiğini vurgulayan Süleyman Girmen, dünyanın en büyük buğday ihracatçısı konumundaki Rusya’nın Ukrayna ile olan savaşının buğday ve buğday ürünlerine bağlı gıdadaki sorunu derinleştirdiğini ifade etti.

Türkiye’nin kalkınmasının tarım ve tarıma dayalı sanayi ile mümkün olacağını ifade eden Başkan Girmen, “Çiftçimiz bir taraftan kuraklıkla, diğer taraftan zirai donla mücadele ediyor. Girdi ve akaryakıt fiyatlarındaki fahiş yükseliş, gübrede yaşanan büyük sorun çiftçiyi zora sokuyor. Çiftçimiz tüm zorluklara karşın üretimi esas alıyor. Tarım ve Orman Bakanlığı, Toprak Mahsulleri Ofisi, bu gerçekleri göz önüne alarak hareket etmelidir. Buğday ve buğday ürünlerine dayalı üretimin devamı için çabalayan ülkemizdeki ve Adanamızdaki üreticilerimiz; buğdayın fiyatı, temini, üretimde artan maliyetlerle ilgili sorunlarına çözüm bekliyor” diye konuştu.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve cukurovapress.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.