“Parası olan bile ekmek alamayacak”

Siyaset 25.05.2022 - 10:25, Güncelleme: 16.01.2023 - 07:03 2751+ kez okundu.
 

“Parası olan bile ekmek alamayacak”

CHP Adana Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Orhan Sümer, “Buğday krizinin, yanlış tarım politikaları sonucunda ekmek krizine dönüşmesi durumunu” Türkiye Büyük Millet Meclisi gündemine taşıdı.
“BUĞDAYIN FİYATI 5 AYDA YÜZDE 60 ORANINDA ARTTI” Orhan Sümer, “Buğdayın yılbaşından bu yana fiyatı yaklaşık yüzde 60 oranında arttı. Tarım konusunda tüm bilimsel veriler stokların eridiğini ve krizin kapıda olduğunu söylüyor. Buğdaydaki fiyat artışı ekmek ve diğer unlu mamullerin fiyatlarını artırıyor. Saray İktidarını defalarca uyarmamıza rağmen bu konuda önlem alınmadığı gibi ithal tarımdan vazgeçilmiyor. Böyle devam edilirse çok yakında parayla bile ekmek alınmaz hale geleceğiz” dedi ÇİFTÇİYE İTHAL BUĞDAYDAN DAHA YÜKSEK FİYAT VERİLMELİ Orhan Sümer, “Toprak Mahsulleri Ofisi’nin alım fiyatını belirlerken üretim maliyeti, yurtiçi ve yurtdışı piyasalar, ithalata ödenen döviz, çiftçinin refah payı ve üretime devam etmesini sağlayacak bir fiyat açıklaması gerekiyor. Fiyat belirlenirken 2021 yılında yaşananlardan mutlaka ders çıkarılmalı. Sezon boyunca üreticiler haklı olarak “Toprak Mahsulleri Ofisi bana vermediği fiyatı ithalata, başka ülkelerin çiftçisine verdi” diye konuştu. Bu nedenle 2021 yılından ders alınarak 2022 ürün alım fiyatı bu tepkilerde dikkate alınarak açıklanmalı. Geçen yıl Toprak Mahsulleri Ofisi’nin alım fiyatları açıklandığında piyasa ile uyumluydu. Fakat, geleceği göremeyen, kuraklığın etkilerini yeterince hesaplayamayan bir fiyattı. Sorunlar yaşandı. Bu yıl aynı sorunları yaşatmayacak bir fiyat olmalı” dedi SARAY İKTİDARI EKMEK BİLE ÜRETEMEZ BİR TÜRKİYE YARATTI Orhan Sümer, “Saray İktidarı üretim odaklı her şeyi sıfırladığı gibi tarım konusunda da sektörü adeta yerle bir etti. İthalata dayalı politikalar artık dünya genelinde kabul görmüyor. Ne hikmetse iktidar tarafından da vazgeçilemiyor. Bugün ekmek üretimi için geçerli ne kadar girdi ürünü varsa büyük çoğunluğu ithal ediliyor. Acil önlem alınmazsa ham madde ve yüksek girdi maliyetleri yüzünden ekmek dahi üretemeyen bir konuma düşeceğiz“ diye konuştu. 
CHP Adana Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Orhan Sümer, “Buğday krizinin, yanlış tarım politikaları sonucunda ekmek krizine dönüşmesi durumunu” Türkiye Büyük Millet Meclisi gündemine taşıdı.

“BUĞDAYIN FİYATI 5 AYDA YÜZDE 60 ORANINDA ARTTI”

Orhan Sümer, “Buğdayın yılbaşından bu yana fiyatı yaklaşık yüzde 60 oranında arttı. Tarım konusunda tüm bilimsel veriler stokların eridiğini ve krizin kapıda olduğunu söylüyor. Buğdaydaki fiyat artışı ekmek ve diğer unlu mamullerin fiyatlarını artırıyor. Saray İktidarını defalarca uyarmamıza rağmen bu konuda önlem alınmadığı gibi ithal tarımdan vazgeçilmiyor. Böyle devam edilirse çok yakında parayla bile ekmek alınmaz hale geleceğiz” dedi

ÇİFTÇİYE İTHAL BUĞDAYDAN DAHA YÜKSEK FİYAT VERİLMELİ

Orhan Sümer, “Toprak Mahsulleri Ofisi’nin alım fiyatını belirlerken üretim maliyeti, yurtiçi ve yurtdışı piyasalar, ithalata ödenen döviz, çiftçinin refah payı ve üretime devam etmesini sağlayacak bir fiyat açıklaması gerekiyor. Fiyat belirlenirken 2021 yılında yaşananlardan mutlaka ders çıkarılmalı. Sezon boyunca üreticiler haklı olarak “Toprak Mahsulleri Ofisi bana vermediği fiyatı ithalata, başka ülkelerin çiftçisine verdi” diye konuştu.

Bu nedenle 2021 yılından ders alınarak 2022 ürün alım fiyatı bu tepkilerde dikkate alınarak açıklanmalı. Geçen yıl Toprak Mahsulleri Ofisi’nin alım fiyatları açıklandığında piyasa ile uyumluydu. Fakat, geleceği göremeyen, kuraklığın etkilerini yeterince hesaplayamayan bir fiyattı. Sorunlar yaşandı. Bu yıl aynı sorunları yaşatmayacak bir fiyat olmalı” dedi

SARAY İKTİDARI EKMEK BİLE ÜRETEMEZ BİR TÜRKİYE YARATTI

Orhan Sümer, “Saray İktidarı üretim odaklı her şeyi sıfırladığı gibi tarım konusunda da sektörü adeta yerle bir etti. İthalata dayalı politikalar artık dünya genelinde kabul görmüyor. Ne hikmetse iktidar tarafından da vazgeçilemiyor. Bugün ekmek üretimi için geçerli ne kadar girdi ürünü varsa büyük çoğunluğu ithal ediliyor. Acil önlem alınmazsa ham madde ve yüksek girdi maliyetleri yüzünden ekmek dahi üretemeyen bir konuma düşeceğiz“ diye konuştu. 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve cukurovapress.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.