ÇÖPTEN SANATA…
ÇÖPTEN SANATA…
Adana merkez Seyhan ilçesindeki Akkapı mahallesinin Güney ucunda bulunan en son okul konumundaki Cemil Nardalı İlkokulu 4/B Sınıfı öğrencileri örnek bir çalışmaya imza atarak, çöpten alınan malzemeler ile bir sanat ortaya çıkardı.
SABİT ÖZKESER / ÖZEL HABERİ
BUGÜN SONA ERECEK SERGİDE 500 DOLAYINDA FARKLI ÇALIŞMA VAR
Cemil Nardalı İlkokulu öğrencilerinin “Çöpten Sanata” adlı sergisi dün Adana İl Milli Eğitim Şube müdürleri Abdulhalik Demir ve Selçuk Taşyürek’in de katılımları törenle açıldı. Eğitmen Emel Atış’ın öncülüğünde Halk Oyunları Ekibi öğrencilerinin gösterisi ile başlayan törenle açılan sergi bugün sona erecek. Öğrencilerin kendi bireysel çalışmaları olan ve malzemelerin büyük bölümü çöpten elde edilen Karton, Pul-Düğme, Köpük, Rölyef ve Cam ile yaklaşık 500 farklı ürün bulunuyor.
“SIFIR ATIK” ANA TEMASI ÜZERİNE ÇALIŞMALAR YAPILDI
Öğrencilerin çalışmaları sonucu gerçekleşen sergi ile ilgili bilgi veren Okulun 4/B Sınıfı Öğretmeni Ali Yıldırım, 2. sınıfta uzaktan eğitime geçmeden önce çalışmalara başlandığını belirterek, “Bu işe önce karton ve kağıt rölyefle başladık. Arkasından uzak eğitimin bitmesiyle birlikte döndüğümüz zaman geri dönüşüm ya da “Sıfır Atık” ana teması üzerine çalışmalar planladık. Önce karton kazıma, boyama ve rölyef, sonrasında ise çevreyi en çok kirleten en çok atılan malzeme olan straforun üzerine ‘Biz bunu nasıl sanat eserine dönüştürürüz’ diye düşünürken pulla, düğmeyle, akrilik boya ile beraber kullandık, tüm ürünler ortaya çıktı” dedi.
“SERGİLENEN ÜRÜNLERİN TAMAMI NEREDEYSE ÇÖPTEN ALINAN MALZEMELERDİR”
Dördüncü sınıfa gelirken, yaşlarının da uygun olmasıyla birlikte geleneksel sanatlardan ebruyu kullandıklarını ve bitirdikten sonra iki farklı çalışmayla beraber kullandıklarına da dikkat çeken Öğretmen Ali Yıldırım, “İlkokul değil, ortaokul seviyesinde bile zor bulunan Alüminyum folyo kabartma çalışmalarımız var. Bu bizim için ayırt edici bir çalışma oldu. Çocuklar bunu zevkle yaptılar. Her çocuğa çalışmalarda yer verdik. Sadece sınıfımızdaki 4 B öğrencilerimizi ayırt etmeden bu çalışmaları yürüttüler. Kendilerini çok da aşarak ürünleri ortaya çıkardılar. Ürünleri kendi seviyelerini aşarak ürün çıkarttılar. En son da bireysel olarak benim hiçbir dahilim olmadan sadece yönlendirmemle tual çalışmaları yaptılar ki; o da aslında geri dönüşüm ana teması ile başlamıştık. Köpük üzerine, tual üzerine akrilik boya ile tablolar yaptılar. Sergimiz 2 gün sürecek. Bu tür etkinliği 4 yıl önce de buna benzer hemen hemen aynı kapsamda düzenlemiştim. Okulumuzda Çok sayıda sergi ve sahne gösterileri gibi bu tip etkinlikler düzenleniyor. Ayrıca; belirli gün hafta kutlamaları çok geniş kapsamlı yapılıyor. Bu çalışmalar hem bireysel hem de sınıflarla birlikte gerçekleşiyor. Bu sergide 500 civarında farklı çalışmalar var. Doğadan aldığımız figürler var, soyut ve somut çalışmalar olmak üzere her türlüsüne yer verdik. Sanat genellikle taklitle başlıyor.Bizde çocuklara ürünleri göstererek, onları taklit ederek bu işe yönlendirdik. Bir süre sonra da kendileri zaten bireysel becerilerini koyarak ortaya çalışmalar çıkarmaya başladı. Çocukların kendi bireysel çalışmalarıdır. Benim katkım olmadan kendi araştırmalarıyla yaptıkları çalışmalardır. Bu çalışmalarla da çevreye büyük katkı sağlamaktadırlar. Sergilenen ürünlerin neredeyse tamamı çöpten alınan malzemelerle gerçekleştirilmiştir” diye konuştu.
“OKULUMUZDA, MİLLİ EĞİTİM TEMEL İLKELERİ DOĞRULTUSUNDA ÇALIŞMALAR YAPILIYOR”
Okul Müdürü Kemal Kara ise, “Okulumuzda, Milli Eğitim Temel ilkeleri doğrultusunda eğitsel, sosyal, sanatsal ve sportif etkinliklere yer verilmekte olup halk oyunları, futbol, satranç, tiyatro, görsel sanatlar ve izcilik çalışmaları yapılmaktadır” dedi. Kara, 686 öğrencisi ve 27 öğretmeni olan Cemil Nardalı İlkokulu’nun vizyonunun; Milli Kültürle bezenmiş, başarıda sınır tanımayan, çizgi üstü model bir okul olmak, misyonunun ise “Kendisi ve toplumla barışık, teknolojik gelişmeleri takip eden, öğrenmeye meraklı, sağlıklı iletişim kurabilen, sorumluluk sahibi, kendisine güvenen, üretken, yaratıcı, araştıran ve sorgulayan, çevreye duyarlı, gelişmelere ve değişimlere açık, Atatürk İlkeleri ve Laik Cumhuriyete sahip çıkan bireyler yetiştirmek” diye konuştu.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.