“Çiftçiyi tüccara mahkum ettiler”
“Çiftçiyi tüccara mahkum ettiler”
İYİ Parti Adana İl Başkanı Birol Büyüköztürk, açıklanan Mısır alım fiyatına tepkisini TMO Adana Bölge Müdürlüğü önünde dile getirirken, “Mısır alım fiyatı maliyetinin altında. Bu fiyatla çiftçiyi tüccara mahkum etmişlerdir” dedi.
Partililerin de katılımıyla TMO önünde açıklama yapan İYİ Parti İl Başkanı Birol Büyüköztürk, “2023 yılında 1 dönüm maliyeti 6,940TL olan mısırın kg maliyeti 5,5 TL’dir. Devlet alım fiyatı açıklamadığından tüccara bağımlı bırakılan Çukurova Mısır üreticisi ürününü 5 TL civarında zararına satmaya başlamıştır. Geçen yıl ton fiyatı 5700 TL açıklanan mısırda çiftçilerimizin zarar etmemesi için ton fiyatı bu yıl en az 8000 TL olması gerekirken 6000 TL olarak açıklanmış ve hayal kırıklığı yaratmıştır. Altı ay boyunca emeğiyle ve tüm ailesi ile çalışan üretici bu fiyatla kar etmediği gibi zararına çalışmış olacaktır. Acilen bu fiyatın yükseltilmesi zorunludur” diye konuştu.
1 DEKAR ALANDA MISIR ÜRETİM MALİYETİ
TOHUM MALİYETİ
450 TL
İLAÇ MALİYETİ
120 TL
GÜBRE MALİYETİ
1870 TL
SULAMA MALİYETİ
2000 TL
EKİM, İLAÇLAMA, HASAT GİDERİ
500 TL
ARAZİ GİDERİ VEYA EKİPMAN GİDERİ
2000 TL
TOPLAM MALİYETİ
6940 TL
Büyüköztürk daha sonra sözlerini şöyle sürdürdü:
“Ülkemizin mısır ihtiyacının yüzde 14’ü bölgemizden karşılanıyor. Bu yıl Adana’da 865 bin dönüm mısır ekildi. 1 milyon 200 bin ton ürün bekliyoruz. Türkiye genelinde 8 milyon 300 bin ton rekolte beklentisi ile ülkemiz mısır ihtiyacının tamamına yakınını bu yıl çiftçimiz üretmiş olacak. Mısır fiyatları beklentilerin altında açıklanması, 2024 yılında ekim alanlarının azalmasına sebep olacağından stratejik bir öneme sahip olan mısır da dışa bağımlı olacağız.
Yıllardır mısır üretimi yapan çiftçilerimiz ilk defa tahıl üretiminde depo sıkıntısı yaşamaktadır. Hububat pazarı yanlış politikalarımız yüzünden tüccar ve sanayicilerin elindedir. Ukrayna ve Rusya savaşından sonra tahıl koridoru açıldığından dolayı depolar dolu, bu nedenle yeni ürünü depolayamama sıkıntısı vardır. Tarlada ürünü döküp üzerine çadır çekmeyi düşünen üreticiler var fakat, çok fazla borçlandıkları için ucuz fiyata tüccara satıyorlar. Depolar dolu olduğundan dolayı, tüccarlar ürünleri değerinin altında satın almaktadırlar. Bu ekonomik problemlerle mücadele etmeye çalışan çiftçilerimiz aynı zamanda aşırı sıcaklardan dolayı da rekoltesi %10 düşen mısırın psikolojik savaşını da vermektedir. Ülkemizde 8,3 milyon tonluk mısır üretiminin %14 ünü Adana karşılamaktadır. Kayıtlara göre 2022 yılında 800 bin dönümde 1 milyon 50 bin ton olarak kayda geçmiştir. Bu sene ise yaklaşık 865 bin dönümde mısır ekimi gerçekleşti. Sıcak havaların rekolteyi düşürmesi sebebi ile bu sene 1 milyon ton civarında mısır hasadı bekleniyor.” (Haber Merkezi)
.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.