Adana Şehir Hastanesi’nden “evde diyaliz” hizmeti

Sağlık (Web Sitesi) - Web Sitesi | 08.06.2023 - 11:57, Güncelleme: 08.06.2023 - 11:57 2972+ kez okundu.
 

Adana Şehir Hastanesi’nden “evde diyaliz” hizmeti

Adana Şehir Hastanesi Hemodiyaliz Ünitesi’nde diyalize giren hastaların tedavi konforunu artırmak için ‘evde hemodiyaliz’ uygulaması başladı. Yeni uygulama kapsamında, uygun olan hastalara önce hemodiyaliz cihazını kullanma eğitimi veriliyor. Ardından, hastalar evlerine yerleştirilen cihazları kendileri kullanarak diyalize kendileri giriyor. Böylece hastalar hem haftada 3 gün hastaneye gitmekten kurtuluyor, hem de günde 4 saat yerine 6-8 saat diyalize girebilmiş oluyor.
EVDE TEDAVİ YAŞAM SÜRESİNİ UZATIYOR Adana Şehir Hastanesi Hemodiyaliz Ünitesi İdari Sorumlusu Nefroloji Uzmanı Dr. Fatma Ülkü Adam, uygulamanın yeni başladığını belirterek “Mersin-Diyarbakır arasındaki bölgede evde diyaliz hizmeti veren tek kamu hastanesiyiz” dedi. Uzun süredir bu hizmetin altyapı hazırlığını yaptıklarını belirten Uzm. Dr. Fatma Ülkü Adam, “Dünyada, evde diyaliz uygulamasının, kişinin yaşam süresini uzattığını gösteren araştırmalar var. Biz de bu nedenle bu hizmet için çalışma yapıyorduk. Altyapının tamamlanmasıyla uygulamaya başladık. Sadece Adana’da yaşayanlar değil, bölgedeki diğer illerden de hastalar bu hizmetten yararlanabiliyor” dedi. SORUN ÇIKARSA CİHAZ UYARI VERİYOR Önce, evde diyalize uygun hastaları belirlediklerini kaydeden Nefroloji Uzmanı Dr. Fatma Ülkü Adam şöyle devam etti: “Hastanın sağlığı uygunsa ve eğitimi alabilecek durumdaysa bu hizmetten yararlanabiliyor. Uygun olan hastalara hemşire arkadaşlarımız cihazı kullanabilmeleri için eğitim veriyor. Daha sonra cihaz hastanın evine kuruluyor. Sarf malzemelerini de devlet karşılıyor. En küçük aksaklıkta sorun gideriliyor. Hasta yanlış işlem yaparsa ya da bir sorun çıkarsa cihaz uyarı veriyor. Bütün ekibimizin telefon numaraları hastalarda oluyor. Sıkıntı yaşarlarsa günün 24 saati arayıp yardım isteyebiliyorlar. Hastalar ayrıca ayda 1 kez hastanemize gelip tahlil yaptırıyor. Böylece tedavilerinin nasıl ilerlediğini görebiliyoruz.” 49 KİŞİLİK DENEYİMLİ EKİP Uzm. Dr. Fatma Ülkü Adam, Adana Şehir Hastanesi Hemodiyaliz Ünitesi’nde görev yapan ekip hakkında da bilgi verdi. Uzm. Dr. Adam, “Ünitemizde 1 nefroloji profesörü, 1 nefroloji doçenti, 2 nefroloji uzmanı doktor, 1 dahiliye uzmanı doktor, 4 pratisyen doktor ile tam 40 kişilik hemşire, diyaliz teknikeri ve periton diyaliz hemşiresi ekibimiz görev yapıyor. Şu anda hemodiyaliz tedavisi verdiğimiz 250 hastamız var. Ancak evde diyaliz uygulaması sayesinde servisimizin yoğunluğu azalacağı için daha fazla yeni hastaya hizmet verebilmeye başlayacağız” dedi.    
Adana Şehir Hastanesi Hemodiyaliz Ünitesi’nde diyalize giren hastaların tedavi konforunu artırmak için ‘evde hemodiyaliz’ uygulaması başladı. Yeni uygulama kapsamında, uygun olan hastalara önce hemodiyaliz cihazını kullanma eğitimi veriliyor. Ardından, hastalar evlerine yerleştirilen cihazları kendileri kullanarak diyalize kendileri giriyor. Böylece hastalar hem haftada 3 gün hastaneye gitmekten kurtuluyor, hem de günde 4 saat yerine 6-8 saat diyalize girebilmiş oluyor.

EVDE TEDAVİ YAŞAM SÜRESİNİ UZATIYOR

Adana Şehir Hastanesi Hemodiyaliz Ünitesi İdari Sorumlusu Nefroloji Uzmanı Dr. Fatma Ülkü Adam, uygulamanın yeni başladığını belirterek “Mersin-Diyarbakır arasındaki bölgede evde diyaliz hizmeti veren tek kamu hastanesiyiz” dedi. Uzun süredir bu hizmetin altyapı hazırlığını yaptıklarını belirten Uzm. Dr. Fatma Ülkü Adam, “Dünyada, evde diyaliz uygulamasının, kişinin yaşam süresini uzattığını gösteren araştırmalar var. Biz de bu nedenle bu hizmet için çalışma yapıyorduk. Altyapının tamamlanmasıyla uygulamaya başladık. Sadece Adana’da yaşayanlar değil, bölgedeki diğer illerden de hastalar bu hizmetten yararlanabiliyor” dedi.

SORUN ÇIKARSA CİHAZ UYARI VERİYOR

Önce, evde diyalize uygun hastaları belirlediklerini kaydeden Nefroloji Uzmanı Dr. Fatma Ülkü Adam şöyle devam etti: “Hastanın sağlığı uygunsa ve eğitimi alabilecek durumdaysa bu hizmetten yararlanabiliyor. Uygun olan hastalara hemşire arkadaşlarımız cihazı kullanabilmeleri için eğitim veriyor. Daha sonra cihaz hastanın evine kuruluyor. Sarf malzemelerini de devlet karşılıyor. En küçük aksaklıkta sorun gideriliyor. Hasta yanlış işlem yaparsa ya da bir sorun çıkarsa cihaz uyarı veriyor. Bütün ekibimizin telefon numaraları hastalarda oluyor. Sıkıntı yaşarlarsa günün 24 saati arayıp yardım isteyebiliyorlar. Hastalar ayrıca ayda 1 kez hastanemize gelip tahlil yaptırıyor. Böylece tedavilerinin nasıl ilerlediğini görebiliyoruz.”

49 KİŞİLİK DENEYİMLİ EKİP

Uzm. Dr. Fatma Ülkü Adam, Adana Şehir Hastanesi Hemodiyaliz Ünitesi’nde görev yapan ekip hakkında da bilgi verdi. Uzm. Dr. Adam, “Ünitemizde 1 nefroloji profesörü, 1 nefroloji doçenti, 2 nefroloji uzmanı doktor, 1 dahiliye uzmanı doktor, 4 pratisyen doktor ile tam 40 kişilik hemşire, diyaliz teknikeri ve periton diyaliz hemşiresi ekibimiz görev yapıyor. Şu anda hemodiyaliz tedavisi verdiğimiz 250 hastamız var. Ancak evde diyaliz uygulaması sayesinde servisimizin yoğunluğu azalacağı için daha fazla yeni hastaya hizmet verebilmeye başlayacağız” dedi.

 

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve cukurovapress.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.