Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür: Adana, depreme dirençli hale getirilebilir
Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür: Adana, depreme dirençli hale getirilebilir
Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Adana havzasının deprem levhasına yakın olduğunun altını çizerek, “Adana’ya deprem bir şey yapmaz diyemeyiz. Ama Adana depreme dirençli hale getirilebilir” dedi.
Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar ise, “Halkımızın bundan sonra acı çekmemesi için ne gerekirse yapacağız” diye konuştu. İstanbul Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ise, “Sorunlarla yüzleşip, bilimin ışığında çözmek için buradayız” dedi.Adana Büyükşehir Belediyesi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve İstanbul Planlama Ajansı tarafından düzenlenen Adana Deprem Eylem Planı Çalışmaları çerçevesinde Bilimin Rehberliğinde Depreme Dayanıklı Kent Paneli dün gerçekleşti.
“DEPREME DİRENÇLİ KENTLER OLUŞTURACAĞIZ”
Toplantını açılış konuşmasını yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, panelin amacının depremin üstesinden gelmek olduğunu kaydederek, “Yıkılan binanın en hızlı başında olan belediye başkanı bendim. Gördüğüm ilk sorun depremin ardından vatandaşlarımızın araçlarıyla çıkmasından dolayı trafiğin kitlenmesiydi. Bundan dolayı iş makineleri enkazlara zor ulaştı. Bu sorunların üstesinden geleceğiz. Adana’nın emarını çekeceğiz” şeklinde konuştu.
Karalar, Türkiye’nin bir deprem ülkesi olduğu gerçeğinin bir an bile akıllardan çıkarılmaması gerektiğini, bu yüzden depreme dirençli kentler oluşturmak gerektiğini belirtti. Başkan Zeydan Karalar, “Deprem olduktan çok kısa süre sonra bütün gücümüzle enkaz başında ve halkımızın yanındaydık. Önümüzdeki süreçte olabilecek depremlerin yarattığı yıkıma karşı mücadeleyi şimdiden başlattık. İstanbul’un da bu konudaki bilgi birikiminden yararlanarak, bilimin öncülüğünde, bilim insanlarımızla birlikte depreme dirençli kentler oluşturmak için harekete geçtik. Adana’da şu ana kadar yapılan incelemelerde 950 kadar ağır hasarlı, 2000’e yakın da orta hasarlı bina tespit edildi. Orta hasarlı binaların nasıl güçlendirileceğine dair yol haritası çıkarılacak. Bugün bize destek veren başta, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanımız Ekrem İmamoğlu ve bilim insanlarımız olmak üzere, bütün katılımcılara teşekkür ediyorum. Allah bir daha böyle bir acı göstermesin. Halkımızın bundan sonra acı çekmemesi için ne gerekiyorsa yapacağız” dedi. Başkan Zeydan Karalar, depremde Adana’nın lojistik kent haline geldiğini ve havalimanına 500 civarında uçak indiğini belirterek, Adana Havalimanının kapatılmaması çağrısını yineledi.
“BÜYÜK BİR SEFERBERLİK BAŞLATTIK”
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu da depreme dirençli şehirler yaratmak için, vazgeçmemek üzere ve bilimin ışığında büyük bir seferberlik başlattıklarını ifade ederek, ortak aklı İstanbul’a, Adana’ya ve diğer şehirlere rehber etmek için çalıştıklarını anlattı. Başkan Ekrem İmamoğlu, “13 milyon insanın bulunduğu bir coğrafyada büyük acılar yaşadık ve yaşıyoruz. 40 gündür ayaktayız. Bir dahaki depremin bu denli yıkım ve acı yaşatmaması için sorunun temelini tespit edip, sağlam bir yolculuğa başlamalıyız. Zeydan Başkan hem Adana’nın yaralarını sarmak hem de çevre illere yardım etmek için çalışıyor. Biz de vazifemiz ve sorumluluğumuz olduğu için bölgedeydik. Bütün kurumlarımızla destek verdik. Yaraları sarıp, acıları paylaşacağız. Mağduriyete izin vermeyeceğiz. Ama Zeydan Başkanın ve benim sorumluluklarımız burada bitmiyor. Depremle ilgili vatandaşlarımızın kaygılarına gerçekçi şekilde yanıt vermek ve seferberlik başlatmak zorundayız. Kimsenin, toplumun içinde bulunduğu durumdan yararlanmasına için vermeyeceğiz. Türkiye’de 6 ve 7 şiddetinde depremler olacak ve bunu engellemek mümkün değil ama dayanıklı kentler oluşturmak mümkün. 99 depreminden gerekli dersleri çıkarıp, yapmamız gerekenleri hayata geçirseydik, bugün bu kadar yıkıma uğramayacak, bu denli acı yaşamayacaktık. Bundan sonrası için gerekeni yapacağımıza söz veriyorum. Yarınlarda çocuklarımızın ve gençlerimizin yıkım yaşamaması için harekete geçmeliyiz. Elbette bu sadece iki belediye başkanının mücadelesiyle olmaz. Ülkenin bütün kurum ve kuruluşları, sivil toplumu ve vatandaşları da sürece dahil ederek çalışmalıyız. Depremler ve afetler bizlere diz çöktüremeyecek. Sorunları mevcut akıl çözemez ama biz çözeriz. Zeydan Başkanımızla, sorunlarla yüzleşip, bilimin ışığında çözülmesi için buradayız. Gerekirse binaları güçlendireceğiz, gerekirse yıkıp yeniden yapacağız” diye konuştu.
“50 BİN KİŞİ, BİR DAKİKADA, BİR GECEDE ÖLDÜ”
Açılış konuşmalarının ardından panele geçildi. Alanında uzman profesörler, deprem felaketiyle ilgili açıklamalarda bulundu. Adana’nın deprem bölgesinde olan bir kent olduğuna vurgu yapan Prof. Dr. Süleyman Pambal, kent halkının bu afeti tanıdığını, evleri hasarsız ise dönmekten korkmamaları gerektiğini söyledi. Prof. Dr. Naci Görür ise gerçekleri konuşmak gerektiğini belirterek, “Adanalılar eğer benden ‘rahat rahat evinize giriniz’ diye bekliyorlarsa üzgünüm onu söyleyemeyeceğim. Bilimsel ipuçları neyse onu söylemek durumundayım. Size bir çözüm getireceğimi umuyorum. 50 bin kişi, bir dakikada, bir gecede öldü. Bu deprem sonucu oldu. Ama bu bilinmeyen bir deprem değildi. Beklemediğimiz bir şey değildi. Yılardır söyleniyordu” dedi.
“ADANA’YA DEPREM BİR ŞEY YAPMAZ DİYEMEYİZ”
Görür, Adana havzasının deprem levhasına yakın olduğunun altını çizerek, “Dünya’nın en büyük depremleri levha sınırlarında meydana gelir. Yani bu durum milyonlarca sene devam edecektir. ‘Adana’ya deprem bir şey yapmaz’ diyemeyiz. Ama Adana depreme dirençli hale getirilebilir. Eğer biz Türk milleti olarak neslimizi burada sürdüreceksek depremleri durduramayacağımıza göre depreme direnen kentler oluşturabiliriz. Tıpkı Japonlar, Amerikalılar, Çinliler gibi. Adanalılar da Türkiye’ye örnek olmalı. Bu iş öyle zor değil. Kent dediğimiz zaman 6 tane bileşen var. Yönetim sistemi, halk, altyapı, yapı stoku, çevre-ekosistem ve ekonomi. Bu 6 bileşin deprem dirençli hale getireceksin. Depremler 13 milyon yıl önce başladı ve devam edecek. Durduramazsanız. Yapılacak tek şey deprem dirençli yerler yapmak” diye konuştu.Düzenlenen toplantıya; Prof. Dr. Süleyman Pambal, Prof. Dr. H. Tarık Şengül, Prof. Dr. Alper İlki, Prof. Dr. Bahar Yetiş, Prof. Dr. Barış Binici, Prof. Dr. Ebru Voyvoda, Prof. Dr. Kayıhan Pala, Prof. Dr. Murat Şeker ve vatandaşlar da katıldı.
“ADANA DEPREMİ SONRASİ BİLGİLENDİRME PANELİ” DE YAPILDI
Bu arada, “Adana Depremi Sonrası Bilgilendirme Paneli” de önceki akşam ASKİ Atatürk Spor Salonu’nda yapıldı. Panele Prof. Dr. Mustafa Laman, Prof. Dr. Sedat Türkmen, Prof. Dr. Süleyman Pampal ve Prof. Dr. Ulvi Can Ünlügenç'in katıldığı panele Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan karalar, Çukurova Belediye Başkanı Soner Çetin, Seyhan Belediye Başkanı Akif Kemal Akay ile çok sayıda vatandaş katıldı. Panelde konuşan Başkan Zeydan Karalar, “Deprem dirençli bir Adana için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Alanında uzman hocalarımızın katıldığı 'Adana Depremi Sonrası Bilgilendirme Paneli'ni gerçekleştirdik. Bu yolda katkı sağlayan ve emek veren herkese teşekkürlerimi sunuyorum” dedi. (Haber Merkezi)
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.