“Ateroskleroz yavaş ve ilerleyici bir hastalıktır”

Sağlık 17.01.2024 - 11:06, Güncelleme: 18.01.2024 - 13:37 5840+ kez okundu.
 

“Ateroskleroz yavaş ve ilerleyici bir hastalıktır”

Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Girişimsel Radyoloji Bölümü’nden Prof.Dr. Erol H. Aksungur, Damar sertliği olarak bilinen Ateroskleroz hastalığının yavaş ve ilerleyici bir hastalık olduğunu vurguladı.
>> MAHMUT REYHANİOĞLU     “ZAMANLA DAMAR DARALIR VEYA TIKANIR” Gazetemizin Ateroskleroz hastalığı ile ilgili sorularını yanıtlayan Prof.Dr. Aksungur, “Damar sertliği veya kireçlenmesi yani Ateroskleroz, atardamar duvarında kolesterol birikimidir.  Zamanla damar daralır veya tıkanır.  En sık koroner, beyin ve bacak damarları tutulduğundan kalp krizi, felç, yürümekle kramp tarzında ağrı, ayaklarda iyileşmeyen yara veya kangrene neden olur” dedi. Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Girişimsel Radyoloji Bölümü’nden Prof.Dr.Erol H.Aksungur’a damar tıkanıklığı ile ilgili yönelttiğimiz sorular ile aldığımız yanıtlar şöyle: İnsan aterosklerozu olduğunu anlayamaz mı? Ateroskleroz yavaş ve ilerleyici bir hastalıktır. Bu nedenle kişi çoğunlukla hastalığının farkında değildir. Aterosklerozu olan kişilerin %70’inde herhangi bir belirti görülmez. Hastalar çoğunlukla şikayeti yoksa doktora başvurmazlar. Hasta kalp krizi, felç olduğunda veya yürüyemediğini zaman durumu anlar. Tanı nasıl konulur? Ateroskleroz tanısı renkli doppler ultrasonografi, BT ve MR ile yapılan sanal anjiyografi veya kateter anjiyografisi ile konulur. Ancak bu tetkikler ulaşılması güç, randevusu uzun ve yüksek ücretlidirler. Ancak hastanın şikayeti varsa yapılır. Hastanın şikayeti olmadan damarda kalınlaşma ve kireçlenme tespit edilemez mi? Tabii ki, ABI, TBI ve PWV adını verdiğimiz tarama testleriyle erken dönemde tespit edilebilir. Ancak, bu testler klasik yöntemlerle yapıldığında uzun zaman almaktadır. Sizin yaptığınız inceleme nedir? Yapay zekanın kullanıldığı wireless  MESI mtablet ile yapılan ABI ve PWV ölçümünü 5 dakika gibi kısa bir sürede otomatik ve hatasız olarak yapılmaktadır. Damar sertliği derecesi, damar yaşı ve damarda bir daralma olup olmadığını kısa sürede göstermektedir. Damar sertliği tespit edilen hastalar ne yapmalıdır? Hastaya öncelikle bacak ve şah damarlarına yönelik renkli doppler, koroner sanal anjiyografi ve kan testleri yapılmalıdır. Erken dönemde ilaç tedavisi, rejim ve yaşam koşullarının değişmesi gerekir. Ciddi anlamda darlığı olanlarda anjiyografi veya cerrahi olarak tedavi yapılır. Kimlere ABI ve PWV testi yaptırmalıdır? Erkeklerde 45, kadınlarda 55 yaş üzerindekiler, Kalp damar hastalığı aile öyküsü, kolesterol, trigliserit yüksekliği ve hipertansiyonu olanlar, sigara kullananlar, şeker hastaları ve aşırı kilolular yaptırmalıdır.Ayrıca damar sertliği nedeniyle bacak veya kol damarına tedavi yapılan hastaların takipleri de bu testlerle yapılmaktadır.      
Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Girişimsel Radyoloji Bölümü’nden Prof.Dr. Erol H. Aksungur, Damar sertliği olarak bilinen Ateroskleroz hastalığının yavaş ve ilerleyici bir hastalık olduğunu vurguladı.

>> MAHMUT REYHANİOĞLU

 

 

“ZAMANLA DAMAR DARALIR VEYA TIKANIR”

Gazetemizin Ateroskleroz hastalığı ile ilgili sorularını yanıtlayan Prof.Dr. Aksungur, “ Damar sertliği veya kireçlenmesi yani Ateroskleroz, atardamar duvarında kolesterol birikimidir.  Zamanla damar daralır veya tıkanır.  En sık koroner, beyin ve bacak damarları tutulduğundan kalp krizi, felç, yürümekle kramp tarzında ağrı, ayaklarda iyileşmeyen yara veya kangrene neden olur” dedi.

Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Girişimsel Radyoloji Bölümü’nden Prof.Dr.Erol H.Aksungur’a damar tıkanıklığı ile ilgili yönelttiğimiz sorular ile aldığımız yanıtlar şöyle:

İnsan aterosklerozu olduğunu anlayamaz mı?

Ateroskleroz yavaş ve ilerleyici bir hastalıktır. Bu nedenle kişi çoğunlukla hastalığının farkında değildir. Aterosklerozu olan kişilerin %70’inde herhangi bir belirti görülmez. Hastalar çoğunlukla şikayeti yoksa doktora başvurmazlar. Hasta kalp krizi, felç olduğunda veya yürüyemediğini zaman durumu anlar.

Tanı nasıl konulur?

Ateroskleroz tanısı renkli doppler ultrasonografi, BT ve MR ile yapılan sanal anjiyografi veya kateter anjiyografisi ile konulur. Ancak bu tetkikler ulaşılması güç, randevusu uzun ve yüksek ücretlidirler. Ancak hastanın şikayeti varsa yapılır.

Hastanın şikayeti olmadan damarda kalınlaşma ve kireçlenme tespit edilemez mi?

Tabii ki, ABI, TBI ve PWV adını verdiğimiz tarama testleriyle erken dönemde tespit edilebilir. Ancak, bu testler klasik yöntemlerle yapıldığında uzun zaman almaktadır.

Sizin yaptığınız inceleme nedir?

Yapay zekanın kullanıldığı wireless  MESI mtablet ile yapılan ABI ve PWV ölçümünü 5 dakika gibi kısa bir sürede otomatik ve hatasız olarak yapılmaktadır. Damar sertliği derecesi, damar yaşı ve damarda bir daralma olup olmadığını kısa sürede göstermektedir.

Damar sertliği tespit edilen hastalar ne yapmalıdır?

Hastaya öncelikle bacak ve şah damarlarına yönelik renkli doppler, koroner sanal anjiyografi ve kan testleri yapılmalıdır. Erken dönemde ilaç tedavisi, rejim ve yaşam koşullarının değişmesi gerekir. Ciddi anlamda darlığı olanlarda anjiyografi veya cerrahi olarak tedavi yapılır.

Kimlere ABI ve PWV testi yaptırmalıdır?

Erkeklerde 45, kadınlarda 55 yaş üzerindekiler, Kalp damar hastalığı aile öyküsü, kolesterol, trigliserit yüksekliği ve hipertansiyonu olanlar, sigara kullananlar, şeker hastaları ve aşırı kilolular yaptırmalıdır.Ayrıca damar sertliği nedeniyle bacak veya kol damarına tedavi yapılan hastaların takipleri de bu testlerle yapılmaktadır.

 

 

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve cukurovapress.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.