“Yatırımlar Adanamıza büyük katkı sağlayacak”

SABİT ÖZKESER / ÖZEL HABERİ

“GÜNEY DEVLET HASTANESİ’Nİ HERKES GİBİ BEN DE İSTİYORUM”

Çukurova Press Yönetim Kurulu Başkanı Engin Kanber ve ekibini makamında ağırlayan Vali Dr. Elban, Adana ile ilgili sorularımızı yanıtladı. Son dönemlerde Adana adına güzel, olumlu sonuçlar alındığına dikkat çeken  Vali Dr.Süleyman Elban, “Güney bölgesinde Devlet Hastanesi’nin hizmete girmesini  tüm milletvekilleri ve vatandaşlar gibi ben de istiyorum. Bu konuda gidişat olumlu yönde” diye konuştu. Yeşiloba’daki Devlet Hastanesi’nin de açılmak üzere olduğunu vurgulayan Vali Dr.Elban, Yüreğir’deki hastanenin de inşaat takviminden önde ve iyi gittiğini söyledi. Adana Valisi Dr. Süleyman Elban, Adana Mobilyacılar Sitesi’nin Sarıçam’a taşınması konusundaki mülkiyet sorununun çözüldüğünü anlattı.

“KARATAŞ’TAKİ YATIRIMLAR BİNLERCE KİŞİYE İSTİHDAM SAĞLAYACAK”

Göreve geldiği günden bu yana Adana ile ilgili başarılı hizmetlere imza atan Vali Dr.Elban,  Tarım ve Orman Bakanı Prof.Dr.Vahit Kirişçi’nin  bir hafta önce açıkladığı “Türkiye Yüzyılı” adı altındaki  2023 Yılı Yatırım Programına alınan “Tarıma Dayalı İhtisas  Organize Sanayi Bölgesi Projeleri” kapsamındaki  Adana-Karataş Sera  ve Su Ürünleri TDİOSB’nin   Adana’ya çok yakışacağını  vurguladı. Vali Dr. Süleyman Elban, “Bu yatırımlar binlerce kişiye istihdam olanağı sağlayacak. Sayın Bakanımızın ilk imza attığı iş oldu. Buraların yatırım programına alınmasından sonra belli bir miktar da maddi destek de verildi. Bu projeleri Cumhurbaşkanımız da destekliyor. Bu yatırımlar Adanamıza büyük katkı  sağlayacak” diye konuştu. Vali Dr. Elban, daha sonra sözlerini şöyle sürdürdü:

“ÜRETİLECEK BALIK VE SU ÜRÜNLERİNİN TOPLAM DEĞERİ 200 İLE 600 MİLYON DOLAR ARASINDA OLMASI BEKLENİYOR”

“Bu projelerde kullanılacak teknolojiye göre, orada üretilecek balık ve su ürünlerinin toplam değerinin 200 milyon dolar ile 600 milyon dolar arasında olması bekleniyor. Daha basit havuzlarda üretimde verimlilik daha düşük ama daha teknik teknolojik yatırımı daha yüksek bir yatırımlarla yaparsanız daha çok verim elde edebiliyorsunuz. 6500 dönümlük çok ciddi bir alanda bu proje hayata geçirilecek.  Projeye yoğun ilgi var ve Adanamıza çok büyük bir katkı sunacak. Yapılacak yatırım niteliğine göre çalışacak insan sayısı belirlenecek. Yani daha az yatırımla daha basit sistemle üretim yapacaklarda örnek olsun diye söylüyorum; bir işletmede 10 kişi çalışacak ise daha teknik daha böyle üretim ve kapasitesi yüksek, verimliliği yüksek yatırımlarda daha farklı  sayıda daha fazla insan çalışacak. Çalışacak insanların niteliği de değişecek. Daha teknolojik yatırım yapanlarda  daha çok teknik adam çalışacak. Öbür tarafta daha çok bedensel güçte çalışacak adam olacak. Bu projede ne kadar kişinin çalışacağı konusunda yatırım talepleri ve süreçleri netleşince kaç kişi çalışacağı ortaya çıkacak.  Çünkü orada açık sistem yapacak olan var, yarı açık sistem yapacak olan ve kapalı sistem yapacak olan. Bunlara göre çalışacak kişinin sayısı ve niteliği değişecek ve üretimin derinliği de değişecek. Yani tamamı kapalı sistem üretim yapsa belki 800 milyon dolarlık üretim olacak.

“TALEP EDEN KİŞİLERİN YER MİKTARI, BİZİM TAHSİS EDECEĞİMİZ ALANIN YŞÜZDE 60’INI GEÇTİ”

Bu projeyle ilgili hiçbir sorun yok. Projeyi başlattık , müracaatları aldık. Şu an bizden yer talep eden kişilerin istediği yer miktarı bizim tahsis edeceğimiz alanın yüzde 60’ını geçti.  Çok önemli firmalar bu projeyle ilgileniyor. Türkiye’de bu işte Süper Lig’de yer alan bütün firmalar burada yer talep ettiler, geldiler. Onlar burada olacaklar. Biz de yaklaşık 2-3 aydır yollar ve diğer işler gibi altyapı çalışmalarına başladık.  Şimdi bizim temel öncelliğimiz o alandaki bir ana yol aksını bitirmekti. Orayı bitirdikten sonra bizim çok süratli bir şekilde diğer altyapı yatırımlarına girmemiz gerekiyor. Kullanma suyu, pis suyu, enerji ile ilgili yatırımlar gibi ve saire hızla girmemiz lazım. Bu arada biz tahsislere de başladık ve yerlerini de gösteriyoruz. Biz  altyapı yatırımını devam ettirirken, onlar da diğer taraftan kendi yatırımlarına devam edecekler. Senkronize bir şekilde yürüyecek.”

“GÜNEY BÖLGESİNE DEVLET HASTANESİ’NE BAKANLIĞIMIZIN DA OLUMLU BAKACAĞINI DÜŞÜNÜYORUM”

İş İnsanı  Bülent Özülkü’ye ait Özel Güney Adana Hastanesi’nin kapanmasının ardından aynı yerin Devlet Hastanesi olması yönündeki girişimleri de değerlendiren Adana Valisi Dr. Süleyman Elban, “Biz hastaneye özel resmi hastane olarak bakmıyoruz. Biz hastanenin ürettiği hizmetin kalitesine bakıyoruz. Yani vatandaşa ne kadar kaliteli hizmet sunuyor, nasıl hizmet veriyor ona bakıyoruz. Güney Adana Hastanesi de açıldığı günden beri özellikle o bölgede tabii ki, Adanamızın her tarafından gelir ama o bölgedeki insanımıza kaliteli hizmet verdi. Vatandaşın da ciddi bir memnuniyeti vardı. Ancak bu yatırımcının, işadamının bir kararıdır, ona bir şey diyemeyiz.  Dolayısıyla belli şartlarda kapatma durumunda olduğunu söyledi. bu konuda yordum yapmak da yanlış olurdu. Oranın tekrar devamıyla ilgili süreç olumlu ilerliyor. Biz çok arzu ediyoruz. Muhtarlar geldi beni ziyaret etti, onlar çok arzu etti. Taleplerini ilettiler. İlimizin milletvekillerinin hepsi çok arzu ediyor ve onlar da bakanlığa ilettiler. Biz de teknik çalışmaları tamamladık. Çünkü orayla binayla ilgili  metrekaresi, binanın şartları gibi. Buranın en büyük avantajı da sıfırdan hastane olarak yapılmış olması. Bazı binalar vardır, bunları dönüştürüyorlar. Bülent beyler de yaparken hastane olarak yapmışlar. Kendisi de iyi niyetli ve olumlu bakıyor. Ben gidişatın olumlu olduğunu söylüyorum. Benim beklentim de ümidim de olumlu sonuçlanacak diye düşünüyorum ama buradan bakanlığın yerine geçip de bu iş oldu bitti demek yanlış olur. Ama bir ilde konsorsiyum var. Bunu ilin vekilleri istiyor, vali bunun için koşturuyor, sağlık teşkilatımız, muhtarlarımız, yöre halkı istiyor, istemeyen yok. Bunun olmamasını isteyen yok, herkes istiyor. Bakanlığımızın da ben olumlu düşüneceğini bekliyorum” dedi. Yeşiloba ve Yüreğir’de yaptırılan devlet hastanelerine de değinen Vali Dr.Elban, “Yeşiloba’daki hastanemiz açılmak üzere, her şey bitti. Kabul ile hastaneyi teslim aldık, idareci ve diğer vesaire gibi personel atamalarını başladık . Bakanlık gelip en son gelip ‘Hasta Kabul edebilirsiniz’ diyecek. Biz şu anda bir aya ve ya 2 aya bakanlık ‘siz hasta kabul edebilirsiniz’  diyecek aşamaya getirdik. Yüreğir’deki hastanemiz de devam ediyor. Burası da bize bildirilen inşaat takviminden  önden ve iyi gidiyor” diye konuştu.

“ADANA MOBİLYACILAR SİTESİ’NİN TAŞINMAK İSTEDİĞİ SARIÇAM’DA MÜLKİYET SORUNUNU ÇÖZDÜK”

Adana Mobilyacılar Sitesi’nin mevcut yerinin yetersiz gelmesi ve yeterli üretimi yapamamalarından dolayı yaşanılan sorun üzerine Sarıçam’da yeni yere taşınması ile ilgili süreci de anlatan Vali Dr.Süleyman Elban, “O bölgede sadece mobilyacılar değil, diğer meslek grupları ile ilgili alanlar var. Orada yer ile ilgili  az çok bir tahmini bir bölge belirlenmiş ancak tabii oranın her şeyden önce  mülkiyet sorununu, fiziki altyapı değil de harita, imar vesaire ilgili altyapılarının yapılması lazımdı. Biz tamamlanmak üzereyiz. Onlarla uğraşıyoruz. Artı mülkiyetle ilgili sorunlar vardı ve çözdük.  Bu tür işler zaman alıyor, bir  süreç alıyor. Bir kere bunların bir askı süresi var, ilan süreci var. Bunların tamamını hemen hemen bitirmek üzereyiz ve bitti de sorun da yok zaten” dedi.