“Ülkede, bölgede, dünyada barış, her zaman şiarımız olacaktır”
TMMOB Adana İKK Sekreteri Ahmet Uncu tarafından yapılan açıklamada; insanlık tarihinin en kanlı, en vahşi, en kirli savaşı olan İkinci Dünya Savaşının, Hitler faşizminin 1 Eylül 1939 günü Polonya’yı işgal etmesiyle başladığı hatırlatıldı.
Uncu; 52 milyon insanın öldüğü, milyonlarca insanın yaralandığı, sakat kaldığı, kentlerin moloz yığını haline geldiğibu vahşi savaşın başladığı gün olan 1 Eylül gününün, Dünya Barış Günü olarak kabul edildiğini ifade etti.
Ancak, bu yıl yine 1 Eylül Dünya Barış Günü’nü, savaşların, katliamların, bombalamaların hüküm sürdürdüğü bir dünyada karşıladığımızı beyan eden Uncu,“ Başta Ortadoğu ve Ukrayna olmak üzere dünyanın pek çok yerinde savaş ve çatışmalar devam ediyor. Tarihte savaşların acımasızlığına, vahşetine defalarca tanıklık etmiş olan toplumlar, bu vahşetin aynı zamanda yaratıcısı ve sürdürücüsü olarak yoluna devam ediyor” dedi
Savaşın yoksul dünya halklarını, sivilleri hedef aldığını belirten Uncu sözlerine şöyle devam etti: “Savaştan çıkar sağlayan güçlerin isteği ve yönlendirmesiyle, hala masum insanlar, kadınlar, çocuklar, gençler ölüyor, sakat kalıyor; salgın hastalıklar, evsizler, sığınmacılar çoğalıyor. İnsanlar savaşın acımasızlığı altında bombalanan şehirlerde katlediliyor, canını kurtarabilenler ise göç yollarında yitip gidiyor.Yaşama şansı bulanlar da kendilerini kabul etmeyen bir dünyada eziyet içinde,çok kötü koşullar altında açlık, yoksulluk, yoksunluk dolu bir yaşama itiliyor.
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri, 2022'de silahlı çatışmalar sonucunda 43 bin kişinin öldüğünü ve hayatını kaybedenlerin % 94’ünün siviller olduğunu açıkladı. Yine geçtiğimiz yıl içinde; çatışma, şiddet, insan hakları ihlalleri ve zulüm nedeniyle evlerinden zorla sürülen mültecilerin sayısının 100 milyona ulaştığını, 117 milyondan fazla insanın savaş ve güvensizlik nedeniyle açlıkla karşı karşıya kaldığını belirtti.
Korkunç gerçek şu ki savaş suçu işleyenlerin hesap vermesi gerekirken; emperyalist güçler hakimiyet alanlarını genişletmek için yoksul halkların, sivillerin ölmesine göz yumuyor vebizzat uygulayıcısı oluyor. Üstelik ‘barış’ kelimesini ağızlarından düşürmeden yapıyorlar bunu.
Yaşadığımız coğrafya gereği, yakınımızdaki savaşların acı sonuçlarını bizler de yakından görüyoruz; savaşların hayatları nasıl yok ettiğine, hayatta kalanları ise nasıl çaresiz kıldığına, yoksullaştığına tanıklık ediyoruz. Ve bu nedenle diyoruz ki bağımsız dış politika çok önemlidir.
Bu ülkenin mühendis, mimar ve şehir plancıları olarak bizler; ülkemizde, emperyalist oyunları reddeden, halkların, tüm insanlığın eşit, özgür ve barış içinde yaşamasını temel alan bağımsız bir dış politika sürdürülmesi gerektiğine inanıyoruz.
1 Eylül Dünya Barış Gününde bir kez daha vurgulamak isteriz ki; ülkede, bölgede, dünyada barış,her zaman şiarımız olacaktır ve bu şiara her zaman sahip çıkacağız.”