“TL’den büyük kaçış var”
Döviz mevduatlarının toplam mevduattaki payını gösteren dolarizasyon oranı tüm mevduatlar için yüzde 64,5’e kadar çıktı” dedi.
Bulut, iktidarın uyguladığı 'Türk tipi ekonomi modeli'ne Saray’dan başka kimsenin güvenmediğini belirtti. Tek bir kişinin inadı yüzünden ekonominin çöktüğünü kaydeden Bulut, Dünyada birçok ülkenin faizi ya yükselttiğini ya da sabit bıraktığını, sadece Türkiye’nin faizi düşürdüğünü bildirdi.
“KURDAKİ ARTIŞ ÖNLENEMİYOR”
Faiz düştüğü için de döviz kurunun önlenemez şekilde yükseldiğini, ardı ardına gelen zamlarla birlikte vatandaşın alım gücünün belirgin bir şekilde düştüğünü, Merkez Bankası’nın müdahalelerinin de işe yaramadığını belirten Bulut, “Türkiye, kronik yüksek enflasyon dönemine girdi. Paramız pul oldu. Vatandaş, üç kuruş bile olsaparasının değerini korumak için çareyi TL’den kaçmakta buluyor. Vatandaşların Türk lirası mevduatları 30,6 milyar lira azaldı” dedi.
Döviz cinsinden mevduatların 3,2 milyar dolar artarak 256,3 milyar dolara yükseldiğini kaydeden Bulut, şöyle devam etti:
Döviz mevduatlarının toplam mevduattaki payını gösterendolarizasyon oranı tüm mevduatlar için yüzde 64,5’e kadar çıktı.Dolarizasyon oranı gerçek kişilere ait (vatandaşın tasarruf mevduatı)mevduatlarda ise yüzde 66,4’e kadar yükseldi.
1.8 MİLYAR DOLAR ARTTI
Gerçek kişilere ait döviz mevduatları 6-13 Aralık günleri arasında 1,8 milyardolar artarak 161,1 milyar dolara çıktı. Gerçek kişilere ait döviz mevduatlarınınTL karşılığı ise 41,8 milyar lira artarak 2 trilyon 218 milyar lira oldu.Aynı hafta gerçek kişilerin Türk lirası mevduatları ise 30,6 milyar lira azaldı.Gerçek kişilerde TL’den dövize yöneliş iyice belirginleşti.
REZERV -50 MİLYAR DOLAR
Döviz satışlarının etkisiyle Merkez Bankası’nın swap borçları dahileksi konumdaki net rezervi, 854 milyon dolar daha azalarak (eksi) -49,2milyar dolardan -50 milyar dolara geriledi.