“Tarımdaki girdi maliyetleri o kadar uçuyor ki, sormayın”
SABİT ÖZKESER / ÖZEL HABERİ
CHP Tarımdan Sorumlu Adana İl Başkan Yardımcısı Cahit İncefikir, açıklanan 6 bin 50 TL buğday fiyatının çiftçinin yüzünü güldürmediğini belirterek, “Fiyatı yeterli bulmadığımız gibi biz tonunu 8 bin TL, kilosunu 8 TL söylediğimizde bir süre sonra söylediğimizin de gerisine düştüğümüzü görüyoruz” dedi.
“RAKAMLAR GÜNLÜK VEYA HAFTALIK GÜNCELLENMELİ”
Çukurova Press’in sorularını yanıtlayan İncefikir, buğday dahil olmak üzere tüm ürünlerde mazot, gübre, tohum ve ilaç gibi 4 tane temel girdi maliyetlerinin yüzde 50’sini devletin mutlaka karşılaması gerektiğini vurguladı. CHP Tarımdan Sorumlu Adana İl Başkan Yardımcısı Cahit İncefikir, “Girdi maliyetleri o kadar durmuyor ki, o kadar uçuyor ki bir süre sonra bunun güncellenmesini yani verdiğimiz rakamların haftalık, günlük güncellenmesini düşünüyorum. Bugün üretici ektiğini, daha sonra biçtikten sonra tekrar ekime gittiğinde ekimi yapamayacağını görüyor” diye konuştu.
“DESTEK CİDDİ ANLAMDA ÜRETİCİMİZE YAPILMALI”
Bir an önce 4 temel girdi maliyetinin yüzde 50’sinin karşılanmasını isteyen ve desteğin de ciddi anlamda üreticilere yapılması gerektiğinin altını çizen İncefikir, “Üreticimizin ekim yapmasını sağlamak lazım. Geçici dönemler ile olmaz. Buğday ithal etmek gizli bir tehlike yaratacak. Önümüzdeki dönemlerde buğday ekiminde daralmalar olabilir. Bu sadece salt buğdayda değil, diğer ürünlerde de geçerli olacak. Her üründe insanlar oturup hesap yapacak” dedi.
“VENEZUELA’NIN YAPTIĞI TEKLİFİN AYNISINI BİZ BAKANIMIZA YAPIYORUZ”
Cahit İncefikir, artık fiyatların, istatistiklerin güncellenmesinin gerektiğini bir kez daha yinelerken, buğdayda geçen yıl 17 milyon ton olan rekoltenin bu yıl söylendiği gibi 20 milyon tonu olacağını tahmin etmediğini de söyledi. Ülke genelinde buğday ihtiyacının yüzde 89’unu karşılayabildiklerini ve açık kalan diğer bölümü ise ithal ettiklerini anlatan İncefikir, daha sonra şöyle devam etti:
“Tarım ve Orman Bakanı Prof.Dr. Vahit Kirişçi Venezuela Tarım Bakanı ve ardından Nikolas Maduro’nun kendisi ‘bizim ülkemizde üretim yapın’ diye teklifte bulundu. ‘100 kilo buğday üretin 70’ini alın kendiniz dışarıda değerlendirin, 30’unu bize bırakın yeter’ diyor. Bu açıklamada çok büyük tepki aldı. Biz de bakanımıza şunu söylüyoruz; o zaman aynı teklifi biz yapıyoruz; ‘gelin burada bütün girdi maliyetlerini siz karşılayın, tarlamıza da kira koyalım, yüzde 30’unu bize verin, yüzde 70’ini ise biz size verelim. Bırak gitme 10 bin 500 KM öteye.”