Sümer: Tarım sektörü borç batağında
Sümer, “BDDK’nın verilerine göre tarım sektörünün bankacılık sistemine olan kredi borçları da eylülde 16,5 milyar lira daha artarak 261,4 milyar liraya kadar çıktı. Sektörün banka borçları yıl başından Eylül sonuna kadar olan zaman diliminde ise 93,7 milyar lira artış kaydetti. Tarım sektörünün bankalara olan borcunun 204,2 milyar liralık kısmını kamu bankalarından, 57 milyar liralık kısmını da özel bankalardan aldıkları borçlar oluşturuyor. Sektörün zamanında ödeyemediği için bankalar tarafından takibe alınan borçları ise 3 milyar lira olarak gerçekleşti” dedi.
“VATANDAŞIN ÖMRÜ
FAİZ ÖDEMEKLE GEÇİYOR”
Orhan Sümer, “Bankaların bireysel kredi ve kredi kartı borçları nedeniyle bu yıl Ocak-Eylül döneminde vatandaşlardan aldığı faiz ise 129,3 milyar liraya ulaştı. Geçen yılın aynı döneminde bankalar, bireysel krediler ve kredi kartlarından 84,8 milyar lira, yılın tamamında ise 118,5 milyar lira faiz almışlardı. Bankalar bu yılın ilk dokuz ayında vatandaşlardan geçen yılın aynı dönemine göre 44,4 milyar lira daha fazla faiz aldı. Milletin ömrü faiz ödemekle geçiyor, Saraydan çıkıp faizleri indirdik diye açıklama yapıyorlar” diye konuştu.
“TÜRKİYE DÜNYADA, VATANDAŞ
BANKALARDA KARA LİSTEDE”
Orhan Sümer, “Türkiye tüm dünyada riskli göründüğü için gri listeye girdi. Memleketi kara para cennetine çevirenler vatandaşın halini düşünmüyor. TBB Risk Merkezinin verilerine göre bu yıl Ocak-Eylül döneminde toplam 819 bin 547 vatandaş bankalara olan bireysel kredi borcunu, 706 bin 457 vatandaş da kredi kartı borcunu zamanında ödeyemediği için bankalar tarafından icra takibine alındı. Hem kredi kartı hem de tüketici kredisi borcu yüzünden takibe alınanlar tek kişi sayıldığında toplam 1 milyon 219 bin 397 kişi Risk Merkezinin kara listesine girdi. Bu arada son beş yılda bankalar tarafından takibe alınanlardan borcu halen devam edenlerin sayısı da Eylül sonunda 4 milyon 165bin 902 kişi oldu. Yazık memleketi getirdikleri duruma” dedi.