“Soma’yı unutmadık, unutturmayacağız”
Soma Maden Ocağını yaşamını yitiren 301 madenci Adana’da anıldı. TMMOB Maden Mühendisleri Odası, faciada hayatını kaybedenleri, “Anıları mücadelemizde yaşayacak. Unutmadık, unutturmayacağız” ifadelerine yer verdi.
TMMOB Adana İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Kerem Şahin, oda başkan ve yöneticileri ile DİSK temsilcilerinin de katıldığı basın toplantısında açıklama yapan Maden Mühendisleri Odası Adana Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Işık, “ruhsatı TKİ`ye ait olan ve taşeron Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. tarafından işletilen Eynez/ Karanlıkdere yeraltı kömür ocağında, tam 10 yıl önce 13 Mayıs 2014`te meydana gelen faciada aralarında 5 maden mühendisinin de bulunduğu 301 maden emekçisi hayatını kaybettiğini anımsattı. “Facianın 10. yılında acımız soğumamıştır ve halen devam etmektedir. Faciada hayatını kaybedenleri bir kez daha saygıyla anıyoruz. Anıları mücadelemizde yaşayacak” diyen İbrahim Işık açıklamasında şu görüşlere yer verdi:
“Tam 10 yıl önce burada söz verdik.“Unutmayacağız, Unutturmayacağız” dedik.
“Unutursak Kalbimiz Kurusun” dedik. Bugün buraya sözümüzü tutmaya geldik.
Biliyoruz ki; Soma’yı unutursak, unutturursak İliç’ler, Amasra’lar, Ermenek’ler, Siirt’ler, Elbistan’lar, Kozlu’lar, Karadonlar ve sayamadığımız nice facialar ve ölümler yaşanmaya devam edecek.Tam 10 yıl önce bu meydanda tek kelimelik “ADALET” pankartı açtık. “ADALET” diye haykırdık. Çünkü biz maden mühendisleri günah keçisi ilan edildik. Facianın tam ortasına bırakıldık. Ölen bizdik, yargılanan bizdik, bilirkişi bizdik, denetleyen bizdik. Maden işçi ve emekçilerinin bir parçası olarak sistemin kurbanıydık, sömürülen ve ezileniydik. Bu nedenle ADALET dedik ve demeye devam edeceğiz. Çünkü biliyoruz ki adalet sağlanmazsa, gerçek sorumlular ceza almazsa madenlerde, inşaatlarda, fabrikalarda facialar yaşanmaya devam edecek.Faciadan sonra gerçek sorumlular bir kez bile hakim karşısına çıkarılamamıştır. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı kirli gömleği ile adeta kahraman ilan edilirken Yargıtay kararı ile şirket sahiplerinin; Danıştay kararı ile TKİ, MAPEG Genel Müdürleri ve yardımcılarının yargılanmalarına izin verilmemiştir.Sorumluluk maden mühendislerine çıkarıldı. Maden mühendisleri günah keçisi ilan edildi, yargı önüne çıkarıldı. Bugün yaşadığımız ekonomik kriz, yoksulluk ve geçim sıkıntısından;marketleri,soğan ve patates tüccarlarını sorumlu tutan iktidar sahipleri; o dönemde de Soma Faciasından meslektaşlarımızı sorumlu tutmuşlardır.Asıl görevi sorunları çözmek olan iktidar; sorunları görmezden gelerek, düzenleme yapmaktan kaçınarak, illüzyon yaratarak sorumluluğunu yerine getirmekten kaçınma politikasını her alanda sürdürmektedir.Facianın gerçek sorumluları; özelleştirme, taşeronlaşma, denetimsizleştirme, sendikasızlaştırma, köleci çalışma sistemi, kamu madenciliğinin yok edilmesi ve kamu kurumlarında uzun yıllar sonucu elde edilmiş olan madencilik bilgi birikimini ve deneyimini yok edenlerdir.
Facianın gerçek sorumlusu ülkemizi 18. yüzyıl madenciliğine mahkum edenlerdir.
Facianın gerçek sorumlusu kader ve fıtrat diyenlerdir.
Faciadan sonra yapılan yasal düzenlemeler siyasi iktidarın bu işin gerçek sorumlusu olduğunun itirafıdır.Soma faciasından günümüze kadar son 10 yılda 21.000’e yakın işçi ve emekçi benzeri facialarda hayatlarını kaybetmişlerdir. Her sabah evinden işine giden 7 anne ya da baba akşam evine dönmemektedir. Ölümlerin yaşandığı işyerlerinin patronları işlerine ve sefa sürmeye devam etmektedir. Patronların saadeti için işçiler ölmekte, mühendisler hapishanelerde yatmakta, eşler dul, çocuklar yetim kalmaktadır.
Biz maden mühendisleri; bu ülkenin emekçileriyle ve tüm vatandaşlar ile birlikte ülkemizde sağlıklı ve güvenli bir çalışma ortamı istiyoruz.Bizler bu ülkede barış içinde özgür ve mutlu birer yurttaş olarak yaşamak istiyoruz.Soma Faciasını unutmayacağız, unutturmayacağız. Soma için adalet talebimizden vazgeçmeyeceğiz. Patronlar adına yargılanmak ve çalışırken ölmek istemiyoruz!” (Haber Merkezi)