Necip Topuz: Tarla Balıkçılığı projesi Avrupa’nın en büyüğü olacak

>> SABİT ÖZKESER

 

 

 Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın  “Halk Plajı” için 2024 yılı programına aldığı Karataş’a şimdi sadece Adana ve Türkiye’nin değil, Avrupa’nın da ilk ve en büyüğü olacak projelerden biri konumundaki “Tarla Balıkçılığı”nın hayata geçirilmesi için Başkan Topuz, yoğun bir çalışma içerisine girdi…

“KARATAŞ’IN KALKINMASI İÇİN

 GECE-GÜNDÜZ ÇALIŞIYORUZ”

Önümüzdeki 31 Mart yerel seçimlerinde yeniden Cumhur İttifakı’nın adayı olarak Karataş Belediye Başkan Adayı olan Necip Topuz, Çukurova Press Yönetim Kurulu Başkanı Engin Kanber, duayen gazeteci Yazarımız Hasan Basri Yavuz ve Genel  Yayın Yönetmeni Sabit Özkeser’i ağırladı. Seçim çalışmalarının hummalı bir şekilde devam ettiğini vurgulayan Karataş Belediye Başkanı Necip Topuz, 5 yıl içerisinde yaptıkları hizmetlerle ilgili bilgi verirken, “Karataş’ın kalkınması için ne gerekiyorsa  gece-gündüz demeden çalıştık ve çalışmaya da devam edeceğiz. Bu doğrultuda da emin adımlarla yolumuza devam ediyoruz” dedi.

“TARLA BALIKÇILIĞI VE ORGANİZE

TARIM BÖLGESİ PROJELERİ ÇOK ÖNEMLİ”

Karataş’ın Organize Tarım Bölgesi, Tarla Balıkçılığı ve Sera gibi  önemli projeleri ile ilgili Vali Yavuz Selim Köşger’e geçtiğimiz günlerde Adana’da gerçekleşen toplantıda brifing verdiğini anlatan MHP’li Belediye Başkanı Necip Topuz, “Her 2 projede en az  5 bin insan çalışacak. En az istihdam kadar  önemli olan bir döviz girdisi olacak. Bu ülkenin kalkınmasına ciddi bir lokomotif sağlayacak. Yıllık 350 milyon lira sadece Tarla Balıkçılığı’ndan getirisi olacak. Bakanlık bu ay içerisinde altyapıyla ilgili  ihaleye çıkıyor. İki projenin yaşama geçirilmesi için tüm Adanalılar üzerine düşen görevi yapmalı” diye konuştu.

“VALİMİZ YAVUZ SELİM KÖŞGER DE

BİR AN ÖNCE YATIRIMIN BAŞLAMASINI İSTİYOR”

Karataş  Belediye Başkanı Necip Topuz, projeyle ilgili 125 milyon lira bir ödeneğin valiliğe yolun bir an önce yapılmasıyla ilgili gönderildiğine dikkat çekerken, “ Bir gün sonrasında ise TEDAŞ’a gittik elektriğin bağlanması noktasında. Valimiz Yavuz Selim Köşger bir an önce yatırımın başlamasını istiyor. Bu konuda kararlı ve yanımızda yer alıyor. Geçtiğimiz hafta limanla ilgili 2 projeden biri Pazar günü TBMM Tarım Komisyonu buraya geldi.  Farklı illerden her partiden 10 milletvekili vardı. Önce Tarla Balıkçılığı ile ilgili alanı gezdik. Bu alanda yapılması gerekenlerle ve taleplerle ilgili konuşuldu. Yaklaşık 1.2 milyar liraya mal oluyor. Bir an önce hayata geçtiğinde şöyle bir özelliği ve önemi var” dedi. Başkan Topuz, sözlerini daha sonra şöyle sürdürdü:

“SAĞ OLSUN CUMHURBAŞKANIMIZ DA

BU PRDOJEYE SAHİPLENMEKTEDİR”

“Sadece Türkiye’nin değil, Avrupa’nın da ilk ve en büyüğü olacak. Bu yüzden zaten şu anda amaç nedir var olan Avrupa’da tüketilen her üç balıktan biri Türkiye’den gidiyordu  acaba biz her üç balıktan ikisini bölgemizde üretip, bir yandan döviz girdisi bir yandan istihdam da bir yandan da protein adı üzerinde en değerli gıda ürününü  hani bu bir savaş ise covitte de, pandemide de, depremde de bunu gördük.Gıda noktasında ciddi bir şekilde güçlenmemiz  gerekiyor. Üretim noktasında özellikle. Dışa bağımlılığı azaltma noktasında da güçlenmemiz gerekiyor.Sağ olsun Cumhurbaşkanımızın sahiplendiği bir proje. Tarım Bakanlığı da bu anlamda ihalelere başladı. Hem serayı Organize Tarım Bölgesi noktasında hem de tarla balıkçılığını bir an önce altyapısını başlatarak inşallah çalıştıracağız. AK Parti Milletvekili Abdullah Doğru da bu konuda meclis tutanaklarına geçiyor, kayıt altına alınıyor. Bu konuda desteklerini ayrıca istedik ve talep ettik. Çünkü bölgede 2 projede en az  5 bin insan çalışacak. Ama en az istihdam kadar önemlisi döviz girdisi olacak. Bu ülkenin kalkınmasına ciddi bir lokomotif sağlayacak. Yıllık 350 milyon lira sadece Tarla Balıkçılığı’ndan getirisi olacak. Bu projeyi büyüttükçe  bunun içerisinde denizdeki kafes balıkçılığını buna monte ediyorsunuz. Çünkü kafes balıkçılığında üretilecek olan buradaki balıklar aynı şekilde Adalı bölgesindeki bu tesislerde hem paketlenecek hem soğuk hava depolarıyla birlikte işlenerek yurtdışına gönderilecek. Adana Sanayi Odası Başkanı Zeki Kıvanç da valilikte yapılan toplantıda  tam anlamıyla faaliyete geçtiğinde 1-2 milyar doları bulabilecek gelirden bir gelirden bahsetti. Şu anda Adana’nın ihracatı, tüm çalışması ve işlemi 2 milyar dolar. Bu önemli projelerle ilgili genelde ödenekler noktasında acil olarak önem verilirse buraya, 5 yılda düşünülüyorsa biz buraya 2 yılda hayata geçirebiliriz. Devlet isterse yapar mı, yapar. Yurtdışından ortaklar bulunabilir. Bölgeye gelen milletvekillerinden biri çıktı dedi ki; arkadaş böyle bir getirisi olacak biz daha neyi bekliyoruz ? devletimizin 2 milyar lira buraya yatıracak gücümü yok, var. Verelim bir an önce başlayalım.

“ADANA BÜROKRASİSİ BU PROJELERİ

DURMADAN SIK SIK DİLE GETİRMELİ”

Normalde 1.2 milyar lira şu anda güncel rakamı. Bu altyapısıyla, üstyapısıyla 2 milyarı bulur. Burada 2 proje için birine 125 milyon, birine 100 milyon lira gelmiş. Geçen yıl gelen bu para hiç kullanılmamış. Keşke geçen yıl bu para kullanılsaydı. Belki depremden kaynaklandı uzadı. Bilindiği gibi depremden dolayı birçok şey aksadı. Adana bürokrasinin bu süreçte buradaki projeleri durmadan  sık sık dile getirip, merkezi hükümetten bunları istemesi lazım.  Vatandaşlarımızla yaptığımız görüşmelerde de kendilerine söyledim,  bu projeler için bakanlara, milletvekillerine, siyasetçileri gördüğünüzde adabıyla, üslubuyla  talep edelim bu projelerin hızlandırılması  için. Milletin vekilleri çıksınlar mecliste Ankara’da sık sık bunu dile getirsinler. Bu  projeler sadece Karataş’a  fayda sağlamayacak. Tüm Adana’nın tüm Türkiye’nin ekonomisine ciddi bir şekilde katma değer sağlayacak. Neden olmasın, neden beklesin ? Biz yatırımcıdan da destek bekliyoruz ama şu an beni düşündüren; 125 milyon lira gelecek yıl 150-200 milyon lira, ondan sonra 200-300 milyon lira olduğunda biz bunu 5 yıla yaymış olduk. Bunu 5 yıla yaymayalım. 2 yılda bitirelim, 3 yılda açalım. Muhalefet partilerin milletvekillerinden de  bu projeye önem  verenler var. Hatta Adana Milletvekili Sadullah Kısacık  Tarla Balıkçılığı ile ilgili proje komisyondan oy birliğiyle geçtiğini belirtti. Herkes bu projenin hayata geçmesini istiyor.”

“BAKANLIK KARATAŞ’A ‘HALK PLAJI’ NI

2024 YILI PROGRAMINA ALDI”

Yıllardır Mersin ile mücadele içerisinde olduklarını da anlatan Karataş Belediye Başkanı Necip Topuz, “Ben Adana mı, Mersin mi ? diye sorulduğunda  tabii ki Adana derim..Neden Mersin’e gidelim, neden Adana ekonomisi durmuşken Mersin ekonomisini canlandıralım. Denizimiz de tarihi yerlerimiz de onlardan çok daha güzel. Ben Kültür veTurizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’u  ziyarete gittiğimde kendisine Adana’nın yıllanmış ama  bir türlü çözülemeyen sıkıntısından, sorunundan bahsettim. Bu sorunu kim çözerse onun heykelini Adana’ya dikeler. Sonra kendisi bana nedir ?  dediğinde ben de  ‘biz Adanalılar olarak maalesef Türkiye’de birçok yere gittiğimizde biz Adanalıyız veya Adana’nın Karataş ilçesindeniz veya Adana denize yakın dediğimizde bize Adana’da deniz var mı ?’ sorularıyla karşılaşıyoruz. Bu olumsuz önyargıdan kaynaklı yaz turizminden, deniz turizminden istediğimiz verimi alamıyoruz dedim. İnanılmaz bir kumumuz var, 67 kilometrelik Türkiye’nin en uzun kumsalı bizde altın kumu ile beraber. İnanılmaz bir denizimiz var, tertemiz. Taşsız, balçıksız, tehlikesiz, dalgasız. İnanılmaz bir güneşimiz var. Gastronomi dersek balık noktasında rakibimiz yok,  çok yönlü değerlendirildiğinde. Burada tarih noktasında da Magarsus Antik Tiyatrosu ile birlikte yeni bir alan içerisinde 4 tane sütunun kehanet merkezi olarak dünyaca ünlü olan yer altında olan tapınak… Karataş Belediyesi olarak buraya imar uygulaması yaptık, bakanlığa devrettik. Nisan-Mayıs ayında başlanacak.Bakan beyde talebimiz şu oldu;  Türkiye’nin birçok yerinde ücretsiz halk plajlarınız var. Özellikle Muğla Marmaris,  Bodrum ve  Alanya gibi çok gözde ünlü tatil sahil bölgelerinde. Kendisinden onlardan bir tanesini Karataş’a istediğimi söyledim.  Alanya’dan Hatay’a kadar hiç yok.  Karataş’ta halk plajı olması yeren bölgeleri gösterdim. 2023 yılı Aralık ayında 2024 yılı Halk Plajı olarak yatırım programına aldı.  Doğu Akdeniz’deki Halk Plajı’nı Karataş’a kuruyoruz.  Eğer burası bir patlarsa duyulursa on  binlerce insan gelir. Mersin’de olmayan bir Halk Plajın olacak, bu plaj içerisinde yürüyüş yolları, soyunma kabinleri, çocuklar için oyun alanları, cafeler, su sporları da yer alacak. Bu proje bölgeye markalaşma noktasında ciddi bir değer katar Ayrıca;  Gençler  Karataş’a gelmek istemiyor. Çünkü; eğlenecek yer yok. Merkezde Karataş Belediyesi’ne ait eski garajı yıktık,  Karataş’ın çıkışında yeni yerine taşıdık. Eski yeri 2 bin 500 metrekare oraya artı 2 kat teras olmak üzere  3 katlı bir alış veriş merkezinin kaba inşaatını bitirdik. Önemli markaların buralarda yer almaları için davet edeceğiz ve  kendilerine tüm olanakları da sunarak, gençlerimizin rahat ve huzur içerisinde vakit geçirebileceği bir merkez olacak. Bunun dışında birçok projelerin hizmete girmesinin yanı sıra Karataş’a doğalgazı  ve hastaneyi getirdik.  Planladığımız projeler tamamlandığında  Karataş’ın nüfusu 25 binden 100 bine kadar çıkacak.”