ÇÜ ve JMO’dan “Jeoçeşitlilik Günü” etkinlikleri
“6 Ekim Uluslar arası Jeoçeşitlilik Günü” etkinlikleri kapsamında düzenlenen Jeolojik Varlıklar Sergisi ve konferans Çukurova Üniversitesi Jeoloji Bölümünde gerçekleştirildi. Sergi ve Konferanstan oluşan etkinliklere Jeoloji Mühendisleri, Jeoloji Bölüm öğrencileri, İsmail Sefa Özler Anadolu, Adana Fen Liseleri, Çukurova Üniversitesi ve Mina Anaokulu öğrencileri ile Akademisyenler katıldı.
“Jeoçeşitlilik Günü, Jeolojik Varlıkların
Farkına Varılması için Fırsat”
Konferans öncesi konuşan Jeoloji Mühendisleri Odası Adana Şubesi 2. Başkanı Doç. Dr. Mustafa Akyıldız, Unesco’nun 6 Ekim’i “Uluslar arası Jeoçeşitlilik Günü” ilan etmesinin jeolojik varlıkların farkına varılması ve korunması adına önemli olduğunu söyledi. Jeoçeşitliliğin, insanlığa fayda sağlayan inanılmaz bir mal ve hizmet zenginliği sunduğunu aktan Doç Dr. Mustafa Akyıldız “Çukurova Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü ile birlikte gerçekleştirdiğimiz etkinliklerde doğal kaynakları ve jeolojik mirası sürdürülebilir bir şekilde yönetmenin önemini hatırlatma imkânı bulduk” dedi.
“Jeoçeşitlilik İnsanlığa
Fayda Sağlıyor”
Günlük hayatta fark etmeden kullanılan Jeolojik materyallerin, tüm nesneleri oluşturan hammaddelerin kaynağı olduğunu anımsatan JMO 2. Başkanı Doç Dr. Mustafa Akyıldız şöyle devam etti:
“Yaptığımız etkinliklerde, Dünya'nın minerallerini, kayalarını, fosillerini, topraklarını, tortullarını, yer şekillerini, topografya ve nehirler ve göller gibi hidrolojik özelliklerini ile bu özellikleri yaratan ve değiştiren süreçler ile İnsan refahı, jeolojik kaynakların çeşitliliğine dayandığını aktardık. Günlük hayatımızın her alanında fark etmeden kullandığımız Jeolojik materyaller tüm nesneleri oluşturan hammaddelerin kaynağı olduğunu vurguladık. Ayrıca Jeoçeşitliliğin, insanlığa fayda sağlayan inanılmaz bir mal ve hizmet zenginliği sunmadaki rolünü ve doğal kaynakları ve jeolojik mirası sürdürülebilir bir şekilde yönetmenin önemine dikkat çektik. Kısaca “Jeoçeşitlilik Günü dolayısıyla, Jeoçeşitlilik ve tüm yaşam arasındaki kritik bağlantı hakkında farkındalığı artırmak ve yerbilimi eğitiminin insanlığa kaynak çıkarma, afet riskinin azaltılması, iklim değişikliğinin hafifletilmesi ve biyolojik çeşitlilik kaybı sorunlarına nasıl sürdürülebilir çözümler sunduğunu anlatmak için bir fırsat olmuştur”
Konferans ve Sergi İle
Öğrenciler Bilgilendirildi
Çü jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr Atike Nazik tarafından “Jeoçeşitlilik ile Tüm Canlılar Arasındaki Kritik Bağlantı” konulu konferans verildi. Konferansın ardından Jeoloji Mühendisliği Bölümünde gerçekleştirilen sergide kayaç, mineral, fosil örnekleri gösterilerek günlük yaşantıdaki yerleri konuk lise ve anaokulu öğrencilerine örneklenerek anlatıldı. Etkinliğe katılan Öğrencilere Jeoloji Mühendisleri Adana Şubesi tarafından hazırlanan katılım belgesi verildi ve kalem hediye edildi.