“Eğitimin maliyeti vahim”

ALİ BOZ/İMRAL ÜSKÜPLÜ / ÖZEL HABERİ

Eğitim-İş Adana 1 Nolu Şube Başkanı Seher Ergin, “Okulların açılmasıyla birlikte velilerin kırtasiye konusunda zorlandığının ortaya çıkmıştır. Kırtasiye ürünlerinin mesela defterin tek alımı olmayacağı en az 7-8 defter alınacağı ve bir evde birden fazla çocuk olması halinde oluşacak maliyet tablosu durumun ne denli vahim olduğunu gösterecektir.” dedi.

KIRTASİYEYE YAKLAŞILMIYOR

Ergin öğrencilerin gereksinimi olan kırtasiyeler konusunda şunları söyledi. “Kalem, defter, silgi, boya derken okul çantasında olması gereken ihtiyaç listesi uzayıp gidiyor aynı şekilde zamlar da yüzde 100’den başlayıp yüzde 300’lere varabiliyor. Geçtiğimiz yıl 4-5 TL olan defter bu yıl 20 TL; kurşun kalemin adedi 1 TL’den 2.5 TL’ye, kırmızı kalemlerin 4’lü seti 5 TL’den 10 TL’ye, 12’li sulu boya 19.90 TL’den 29.99 TL’ye yükseldi. İthal hammadde ile üretilen 3’lü yapıştırıcı geçtiğimiz yıl 19 TL’den satılırken bu yıl aynı marka ürünün 3’lü seti 46 TL’ye ulaştı. Okul üniformaları 500 TL civarında, yedekli ya da yazlık kışlık almak istendiğinde bu rakam tek kalemde 1500 TL’yi bulacak.”

EKONOMİ HAYATIN BİR GERÇEĞİ

Ergin, ayrıca şöyle konuştu, “ 2022-2023 Eğitim-Öğretim yılında öğrenci, veli ve öğretmenlerimiz açısından zorlayıcı bir etken olacağını düşündüğümüz ekonomi de ne yazık ki hayatımızın bir gerçeğidir. Okul öncesi eğitimden üniversitelere kadar barınma, beslenme, servis ücretleri ile ders materyali açısından kırtasiye giderlerinin yüksek enflasyon dolayısıyla katlayarak zamlandığını görmekteyiz. Öğrencilerimizin dahi kantinlerde karışılacağı ve hayat pahalılığına şahitlik edeceği bir süreçten geçmekteyiz. “

ÇOCUKLARIN OKULA VE ÖĞRETMENE UYUMU ÖNEMLİ

Her eğitim-öğretim dönemi öğretmenler ve öğrenciler için büyük bir heyecan ve mutluluk verdiğinin altını çizen Ergin,  “Öğretmenlerimizin çocuklarımızla çok yoğun olarak ilgilendiği; çocuklarımızın okula, öğretmene, arkadaşlarına uyumu geliştirdiği, sınıf düzeni ve disiplinini kavradığı bu bir haftalık sürenin velilerimizce okul ve öğretmenle işbirliği içerisinde iyi değerlendirilmesi; öğretmenlerin verdiği yönergeye ve çalışma düzeni saatlerine uyulması, uyku, beslenme alışkanlığının okulla uyumlu olacak şekilde düzenlenmesi gerekmektedir.” diye konuştu.

12 EYLÜL’DE OKULLAR AÇILACAK

2022-2023 eğitim öğretim yılında ders zili 12 Eylül Pazartesi günü çalacağını belirterek, ara tatillerin ise şöyle olacağını vurguladı. Ergin,  “14-18 Kasım 2022 tarihlerinde birinci ara tatil, 23 Ocak-3 Şubat 2023 tarihlerinde yarıyıl tatili, 17-20 Nisan 2023 tarihlerinde ikinci ara tatilimizi yaptıktan sonra 16 Haziran 2023’te eğitim öğretim dönemini tamamlayacağız.”dedi.

“OKULLARIMIZDA EKSİKLİKLER VAR”

Ergin, ayrıca yaptığı açıklamada şunları söyledi. “ Genel anlamda okullarımızda hijyen sağlanması ve temizliğin sürekliliği konusunda uygulamada eksikler olduğunu söyleyebiliriz. Okullara kadrolu olarak hizmetli alımı yapılması gerekmektedir. Mevcut uygulamada İŞKUR üzerinden görevlendirilen hizmetliler öğrencilerimizin okulda olduğu Eylül ayında değil ancak Ekim ayında işbaşı yapmakta ve Haziran ayında henüz okullar devam ederken iş akidleri sonlandırılmaktadır. Bu durum öğrencisi ve öğretmeniyle oldukça kalabalık olan okullar açısından temizlik sorunu yaşanmasına neden olmaktadır. Eğitim-İş olarak eğitimin bir hak olduğuna ve devlet eliyle tüm öğrencilerimize eşit, ücretsiz ve adil şekilde sunulması gerektiğine; dolayısıyla ekonomik zorluğu olan öğrencilerimizin eğitim hayatının sekteye uğramaması açısından ek ekonomik tedbirler uygulanması gerektiğine inanmaktayız. Sonuç olarak eğitim bir haktır ve eğitimde kaybedilecek tek bir kişi yoktur.”

“ATATÜRK’ÜN YOLUNDAYIZ”

Eğitim-İş Adana 1 Nolu Şube Başkanı Seher Ergin, açıklamasının sonunda, “Başöğretmenimiz Mustafa Kemal Atatürkün yolundayız. 2022-2023 Eğitim Öğretim yılının ülkemiz için çağdaş, ulusal, bilimsel, laik, parasız eğitim mücadelemize ışık olması umuduyla tüm eğitim emekçilerimiz, öğrenci ve velilerimiz için sağlık, huzur ve başarılar getirmesini diliyoruz.” diye konuştu.