“Çocuklarımızın LGS’ye güveni kalmadı”
ALİ BOZ/ELİF HALLAÇOĞLU / ÖZEL HABERİ
Ergin yaptığı açıklamada şunları söyledi. “ Bilindiği üzere, öğrencilerin okullardan uzak kaldığı 1,5 yılın ardından pandemiye ilişkin neredeyse hiçbir tedbir almadan yüz yüze eğitime geçen MEB, salgın nedeniyle artan eşitsizlikleri gideren, daha adil ve nitelikli, olası sorunlara daha dayanıklı bir eğitim sistemi için kapsamlı bir eylem planı oluşturmamıştır. Öğrencilerin salgın sürecinde ne kadar öğrenme kaybı yaşadığı tespit edilip telafi eğitim politikası geliştirilmemiştir. Salgının yarattığı olumsuz koşullara uygun adım atılmayarak, yüz yüze eğitim sürecinin nitelikli bir şekilde yürütülememesinin olumsuz sonuçlarını, Bakanlığın yayınladığı LGS raporu ortaya koymuştur. Geçtiğimiz yıl 1 milyon 38 bin öğrenci sınava katılırken, bu yıl sınava başvuran 1 milyon 236 bin 313 öğrenciden 1 milyon 31 bin’i sınava katılmıştır.
Ergin açıklamasının devamında şöyle konuştu. “ 2021-2022 eğitim öğretim yılında 8. Sınıfta eğitime devam eden öğrencilerin ancak yüzde 83,46’sı merkezi sınava girdi. Bu yıl, sınav yapılan okul, derslik sayılarının artmasına rağmen, sınava katılan öğrenci sayısının bir önceki yıla göre düşüş göstermesi, çocuklarımızın giderek bu sınavdan umudunu kestiğini göstermektedir. LGS rakamlarının başlıca söylediği şey, çocuklarımızın bu sınava ve adaletine güveni kalmadığıdır. Rapora göre; yirmi soru bulunan alt testler arasında öğrencilerin doğru cevap sayısı ortalamasının en yüksek olduğu alt test Fen Bilimleri (9,50), en düşük olduğu alt test ise Matematiktir (4,74). On soru bulunan alt testler arasında öğrencilerin doğru cevap sayısı ortalamasının en yüksek olduğu alt test Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi (6,45), en düşük olduğu alt test ise Yabancı Dildir (4,59). Sınavda elde edilen Türkçe (9,22), T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük (5,54), Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi (6,45), Yabancı Dil (4,59), Matematik (4,74) alt testlerindeki doğru cevap sayısı ortalamaları 2021 yılı ile yakındır. Ancak yüz yüze eğitime kesintisiz devam edildiği bu eğitim öğretim yılının ardından gerçekleştirilen sınavda, başarı oranının daha fazla artması beklenirdi. 2020 merkezi sınav sonuçlarıyla kıyaslandığında, geçtiğimiz yıl ve bu yıl öğrenciler daha düşük başarı göstermiştir. 2020 LGS sonuçlarına göre Türkçe alt testinde ortalama 10,00; Matematik alt testinde 4,89; Fen Bilimleri alt testinde ise 10,21 olarak gerçekleşmişti.”
LGS 2022’in belki tek memnun olunacak sonucu, kız çocuklarının başarıdaki yükselen ivmesi olduğunu belirten Ergin, şunları söyledi. “ Önceki yıllarda olduğu gibi bu yıl da kız öğrenciler, matematik dışındaki tüm alt testlerde erkek öğrencilerden daha başarılı olduklarını gösterdi. Açıklanan bu rakamlara bakıldığında, yapılan hatalardan hiçbir zaman ders almayan, çocuklarımızın emeklerini ve hayallerini yok sayan MEB’in LGS’yi derhal kaldırması, eğitimde fırsat eşitliğini bir an önce sağlaması gerekmektedir. Eğitim-İş olarak tekrar vurguluyoruz; sınav merkezli bir eğitim sistemi, özellikle yaşları küçük çocuklarımız için doğru değildir. Sınavların, ortaokul çağındaki çocuklar için bu kadar önemli hale getirilmesi, pedagojik olarak yanlıştır. Üstelik o yaştaki çocukların başarılarını ölçme ve değerlendirmeye dair sınav yapmaktan başka metotlar da vardır. LGS’yi getirirken de fırsat eşitsizliğini görmezden gelerek bu sınavı yaparken de tüm itirazlara kulağını tıkayan MEB’e sesleniyoruz: Daha önce de defalarca dile getirdiğimiz gibi merkezine sınavı değil; insanı, çocukları koyan bir eğitim sistemi şarttır. Çocuklarımızın istediği okullarda, yetenek ve yönelimlerine göre, ailelerinin gelir durumuna bakılmadan, çağın gelişmeleriyle ve değerleriyle iç içe eğitim gördüğü bir Türkiye; Eğitim-İş'in verdiği laik, parasız, bilimsel ve adil eğitim mücadelesiyle yaratılabilecektir.”