“Türkiye nüfusu hızla yaşlanıyor”

“65 Yaşını  Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz ve Kimsesiz Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”ni TBMM Başkanlığı’na sunan Dr. Şevkin,  kanun teklifinin gerekçesinde, toplumsal dayanışmanın, sosyal devletin ve güvenlik ağlarının güçsüz olduğu durumda, toplumsal risk ve tehlikelerden en başta çocuklar, kadınlar, yaşlılar, engelliler ve yoksulların etkilendiğine dikkat çekti.

Yaşlılara, engellilere ve kimsesiz kadınlara net asgari ücretin yarısı tutarında, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bütçesinden  aylık ücret bağlanmasını teklif eden Dr. Şevkin,  pandemide salgının riskleriyle en çok karşı karşıya kalan kesimin 65 yaş üstü yurttaşlar olduğunu, yoksul ve yalnız yaşlıların, engellilerin, kimsesiz  kadınların sosyal devletin önleyici ve koruyucu şemsiyesinden yararlanamadığını ve ekonomik krizle birlikte halk sağlığı krizini en ağır şekilde göğüslemek durumunda kaldığını dile getirdi. Türkiye'de her 100 vatandaştan 9’unun 65 yaş ve üzerinde olduğuna işaret eden Dr. Şevkin, kanun teklifinde şu bilgilere yer verdi:

“Yaşlı nüfusumuz 2000 yılında 4 milyon iken, 2018 yılında 7.5 milyonu aşmıştır. Yaşlılar içinde yoksulluk oranı yüzde 20’ye yakındır. Sosyal güvenceden mahrum ve bakıma muhtaç kişilere verilen ‘yaşlılık’ aylığını alan vatandaş sayısı 2021'de 836 bin 665 olmuştur. Dünya genelinde özellikle yaşlı nüfus kayıplarının yüksek olması, bizi yaşlanan toplumların yüzleştiği zorluklar konusunda daha bilinçli ve tedbirli olmaya zorlamalıdır. Özellikle Türkiye gibi nüfusu hızla yaşlanan toplumların bu konuda gerekli kurumsal tedbirleri almaları, insan kaynakları yatırımlarını yapmaları ve bütçelerinde krize karşı ekonomik ihtiyat mekanizmalarını hazır tutmaları gerekmektedir.Yaşlanma istatistiklerine göre Türkiye, dünyada en hızlı yaşlanan ülkeler arasındadır. 2000 yılında yaklaşık 4 milyon olan yaşlı nüfusumuz, 2021 yılında 8 milyon 245 bin 124 kişiye ulaşmıştır.”