Anadolu Elele Kültür Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği Genel Başkanı Mustafa Turan: “Anadolu kültüründe insanlar birbirine yardım eder”

 

 

<< SABİT ÖZKESER

 

 

 

“HER İNSANDA FARKLA

BİR HİKAYE İLE KARŞILAŞTIM”

Belediye başkanlık seçimlerinde AK Parti’den Tufanbeyli Belediye Başkan aday adayı olan, Türkiye’nin en büyük işçi hareketi olan TÜRK-İŞ Konfederasyonu’na bağlı Güvenlik-İş Sendikası Başkanlığı görevinde de bulunan Mustafa Turan, sivil toplum kuruluşu ANAEL-DER’i kurduklarını söyledi. İşçi ve emekçi kardeşlerimizin dertlerine bir nebze olsun çözüm olmak, seslerini ilgili yerlere duyurma adına mücadele içerinde bulunduğunu anlatan Anadolu Elele Kültür Dayanışma ve Yardımlaşma  Derneği Genel Başkanı Mustafa Turan, “Bu dönemde o kadar çok insan tanıdım ki inanın sayılar ile ifade edilemez tanıma şansına nail olduğumuz her insanda farklı bir hikâye ile karşılaştım, karşılaştığımız durumlar beni ve ekip arkadaşlarımı sorumluluk almaya ve insanların acı ve de sevincinde onlar ile birlik olmaya sürükledi ve nihayetinde amacımıza ulaşmak adına bir sivil toplum kuruluşu olan ANAER– DER’i kurduk. Kurduğumuz bu derneğin halen genel başkanlık görevini de yürütmekteyim” diye konuştu.

 

“TUFANBEYLİ’YE HİTABEN KURDUK

AMA DERNEĞİMİZ GENELE YAYILDI”

 

2020 yılında faaliyete birkaç arkadaşı ile hizmet aşkının ağır basması üzerine ANAEL-DER’i kurduklarını  ifade eden Genel Başkan Mustafa Turan, “Önceleri sadece Tufanbeyli’ye hitaben kurmak istediğimiz derneğimiz genele yayıldı ve kısa zamanda bu hallere geldik. Biliyorsunuz Anadolu kültüründe insanlar birbirlerine yardım ederler, Anadolu’da insanların illa ki maddi olarak yardıma ihtiyaçları yoktur manevi olarak ve insan gücü olarak da yardım ederler. Mesela çocuğunu evlendireceksin düğün yemeği vermek için yemek yapmaya insan gücü yardımına ihtiyaç vardır ya da ev aldın ufak tefek eksiğin var imece usulü karınca kararınca yardım edersin bizim amacımızda bu şekilde yardımlaşma ne yapabiliyorsak gücümüz neye yetiyorsa. Zaten bizim Anadolu insanının benliğinde de bu yok mudur bir şeyleri karınca kararınca elbirliği ile yapmak yakın tarihte kurtuluş savaşını da bu şekilde kazanmadık mı? Her bir birey savaş koşullarında gücü neye yetiyorsa ne yapması gerekiyorsa onu yapmadı mı? Gerçi şimdilerde şehir hayatının karmaşasında bunlara pek rastlamıyoruz ama insanların bu ve bunun gibi şeylere gereksinimleri var bizde dengeleri koruma adına böyle bir görevi kendimizde gördük ve başladık. Yakın zamanda bir örnek vermek gerekirse bu ramazanda 15 aileye nakdi ve gıda yardımı yaptık ama bunu hiçbir yerde reklam malzemesi yapmadık çünkü dinimizde bunu emrediyor ne diyor peygamber efendimiz (SAV) sağ elin yaptığı iyiliği sol el bilmeyecek bizde bu mantık ile hareket etmeye gayret gösteriyoruz. Birde eskilerde KİRVE olmak tabiri vardı hani birine kirve olunca akrabadan daha yakın oluyorsunuz ya bizde durumu olmayan çocukları sünnet çağına gelmiş 40 aileye kirve olduk olmaya da devam edeceğiz. İşte bu bahsettiğimiz oluşumlar yazılı olmayan ama insanları birbirlerine yürekten bağlayan gönül senetleri misali Anadolu insanı ile aramızda kurulan bir bağ… Kısacası bizim derneğin amacı eski geleneklerimizi yaşatmak ve elden geldiğince insanlara faydalı olmak.”