“Cinsiyet ayrımcılığı çözülmeden özgür ve eşit toplum oluşmaz”

Ziraat Mühendisleri Odası’nda yapılan etkinlikler, öğrencilerin erbane eşliğinde konseri ile başladı. Açılış konuşması gerçekleştiren ÇYDD Çukurova Şube Başkanı Sibel Özgümüş,8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nün önemini, kadın haklarının kazanılmasının tarihsel sürecini ve bugünkü durumu anlattı. 8 Mart’ın dünya kadınlarının dayanışma ve birlikte mücadele etmesinin anlamını ifade ettiğini kaydeden Özgümüş, “Kadınların yaşamın tüm alanlarında yaşadığı ortak ezilmişliğini ve mücadelesini simgeleyen 8 Mart, kadınların hak ve eşitlik isteklerini dile getirdikleri, kadın olmaktan dolayı yaşadıkları sıkıntılara dikkat çektikleri, her türlü baskı ve şiddete karşı bir araya geldikleri bir gündür” diye konuştu. Yaşamın tüm alanlarında kadınların hâlâ yeterince temsil edilemediğine işaret eden Özgümüş, “Cinsiyet ayrımcılığı çözülmeden özgür ve eşit bir toplum yaratılması mümkün değildir. Kadınların mücadelesi, aynı zamanda insanın ve emeğin özgürleşme mücadelesidir” vurgusu yaptı.

KADINLARA YASAL DESTEK
Özgümüş’ün konuşmasının ardından ÇYDD gençleri, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nün tarihsel sürecini ve ÇYDD’nin kadının güçlenmesine yönelik projelerini anlattı.  Av. Deniz Eylem Coşkun ise Cinsiyet Eşitliği, 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanunu,  Adli Yardımı ve İstanbul Sözleşmesini anlattı. Adli yardımın hak arama özgürlüğünde eşitlik sağlamayı amaçladığını, ekonomik gücü olmayanlara bedelsiz avukatlık hizmeti sağladığını belirten Coşkun, Adana Barosu olarak da bu konuda mağdur olan kadınlara ücretsiz hizmet verdiklerinin altını çizdi.
Türk Medenî Kanunu’ndaki şartların varlığı halinde ve korunan kişinin talebi üzerine tapu kütüğüne aile konutu şerhi konulmasının önemini vurgulayan Coşkun, konut mağduriyetinin önüne geçebileceğini ve şiddet mağduruna yönelik önleyici tedbirleri anlattı. İstanbul Sözleşmesi’nin 11 Mayıs 2011 tarihinde İstanbul’da imzaya açılan “Kadınlara Yönelik Şiddet ve Ev İçi Şiddetin Önlenmesi”ne yönelik olduğunu vurgulayan Coşkun, “İstanbul Sözleşmesi hangi  yöntem ile kabul edildi ise sözleşmeden aynı yöntemle çıkılabilir” diye konuştu. Coşkun, ayrıca gençlere bu bilgilerin en az beş kişiye anlatmalarını, yaygınlaştırmalarını ve  şiddetin ancak bu şekilde önüne geçilebileceği tavsiyesinde bulundu.
TEŞEKKÜR PLAKETLERİ
Program sonunda Çağdaş insan yolu ile çağdaş topluma ulaşmak amacında olan ÇYDD öğrencilerine, bir Cumhuriyet kadını olarak toplumsal sorumluluk bilinci ile gönüllü olarak yaptıkları katkılardan dolayı ZP Clup sahibi iş kadını Tuba Bağdatlı’ya, PYS Yoga Okulu sahibi Nalan Kapıkıran’a, Yaratıcı Yazarlık eğitimleri veren Ayşegül Kanat’a, Türk İşaret Dili Tercümanı olarak eğitim veren Suna Keskin’e ve Av.Deniz Eylem Coşkun’a öğrenciler tarafından teşekkür plaketi takdim edildi.