Çetin Oranlı okurlarıyla buluştu

SABİT ÖZKESER / ÖZEL HABERİ

 

Oranlı, Çukurova’nın havasıyla, suyuyla, toprağıyla bir yazar için çok hareketli bir bölge olduğunu belirtti.

“ADANA; TÜRKİYE’NİN YAZAR, ŞAİR VE MÜZİSYEN FABRİKASI”

Adana Uluslar arası Fuar ve Kongre Merkezi’nde 27 Şubat tarihine kadar kapılarını açacak olan  ve açıldığı ilk gün olan 19 Şubat tarihinden itibaren yoğun bir ziyaretçi akınına uğrayan Çukurova Kitap Fuarı’nda bulunmaktan büyük mutluluk duyduğunu belirten Gazeteci-Yazar, Hayy Kitap Yayınları tarafından çıkardığı “Ruha Dokunan İnsan Öyküleri” adlı kitabı için imza günü düzenledi.  Adana’yı Türkiye’nin yazar, şair ve müzisyen fabrikası olarak gördüğünü vurgulayan Oranlı, “Çukurova; havasıyla, suyuyla, toprağıyla bir yazar için çok hareketli bir bölge. Hikayesi, anıları, yaşanmışlıkları ve verileri bol olan bir bölgemiz. O nedenle Adana’yı Türkiye’nin yazar, şair ve müzisyen fabrikası olarak görüyorum” dedi.

“KİTAP FUARI’NA TÜM HALKIMIZI BEKLİYORUM”

Kitap Fuarı’nı insanların çok özlediğine de dikkat çeken Gazeteci-Yazar Çetin Oranlı, Anadolu insanının mayasında iyilik, güzellik, merhamet, vicdan ve yaşanmışlık olduğunu da anlatırken,  şu ana kadar 5 kitabı bulunduğunu söyledi. Oranlı, şu anda doktora tezinin olduğunu, tezini tamamladıktan sonra 6. kitabını da yazmaya başlayacağını ifade ederken, “Adana fuarlar kenti. Özellikle son 2 yıldır pandemi dolayısıyla düzenlenemeyen kitap fuarını insanlar çok özlemiş. Bir hafta sürecek olan Çukurova Kitap Fuarı’na tüm halkımızı bekliyorum” diye konuştu.

ÇETİN ORANLI KİMDİR?

1974 yılında Ordu’nun Kumru ilçesinde doğdu. İlk, orta ve lise tahsilini Kumru’da tamamladıktan sonra Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nden mezun oldu. Daha sonra aynı üniversitenin Enstitüsü Gazetecilik Anabilim Dalı’nda yüksek lisansını yaptı.

Mesleğe ilk adımı lise yıllarında yaşadığı ilçenin gazetesinde yazdığı haber ve yazılarla attı. Konya’da üniversite öğrencisi iken muhabir olarak çalışmaya başladı. İlerleyen dönemde de editörlük ve sorumlu yazı işleri müdürlüğü görevlerini üstlendi. 16 yıllık profesyonel gazetecilik hayatında yazı dizileri ve özel dosya haberlerin yanı sıra siyaset, kültür-sanat, ekonomi, sağlık ve çevre alanları başta olmak üzere yüzlerce söyleşi gerçekleştirdi; televizyon programları yaptı. Yazı dizileri, köşe yazıları ve söyleşiler başta olmak üzere, gazetecilik çalışmalarından dolayı çok sayıda ödül aldı. Çeşitli panel ve toplantılarda gazetecilik, yerel basın ve sorunları üzerine sunumlar yaptı. Konya sanayisinin kuruluşundan gelişimine yaşanan serüveni, 60 bölümden oluşan ‘Başarı Öyküleri’ isimli yazı dizisi ile gündeme taşıdı. ‘Başarı Öyküleri’ Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Genel Merkezi tarafından Türkiye genelinde ‘en iyi yazı dizisi’ (2005 yılı) seçildi. 2012 yılından bu yana Basın İlan Kurumu’nda çalışıyor; Ordu, Tokat ve Mersin’in ardından halen Basın İlan Kurumu Adana Şube Müdürlüğü görevini ifa ediyor.

Oranlı’nın ikisi mesleki(gazetecilik), üçü edebiyat-öykü temalı olmak üzere yayımlanmış beş kitabı bulunuyor. İlk kitabı ‘Olaylar ve Kişisel Tecrübe Işığında Gazetecilik’ Mart 2016’da, ikinci kitabı ‘Sözün Ardı-İz Bırakan Söyleşiler’ Şubat 2017’de, memleket esintilerinin yer aldığı üçüncü kitabı Demir Kepenkli Ev-Anadolu Hikâyeleri ise 2018 yılı Nisan ayında yayımlandı. Hayykitap’tan çıkan dördüncü kitabı Ruha Dokunan Patiler 2019’da okurlarla buluştu. Kedi ve insan ilişkisine dair yaşanmış hikâyelerin yer aldığı, ‘merhamet’ temalı Ruha Dokunan Patiler, özgün içeriği, duygusal tarzı ve sempatik üslubu ile ülke genelinde okurların ilgisi ile karşılandı. Hikâye türündeki son kitabı Ruha Dokunan İnsan Öyküleri de yine Hayy kitap tarafından kısa bir süre önce yayımlandı.

İngilizce bilen Oranlı, halen Erciyes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Gazetecilik Anabilim Dalı’nda doktora yapıyor. Sürekli Basın Kartı sahibi olan Oranlı, evli ve 3 çocuk babası.