Lezzet Festivali tanıtım toplantısı yapıldı

>> SABİT ÖZKESER

 

“FESTİVALDE DAMAĞIMIZ DEĞİL, GÖZÜMÜZ

 VE  GÖNLÜMÜZ DE ŞENLENECEK”

Adana Valisi Yavuz Selim Köşger, festivalin Yeni Adana Müzesi Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen tanıtım toplantısında, Çukurova'nın lezzetlerini dünyaya tanıtmayı amaçladıklarını söyledi. Adana'nın, Türkiye'nin en zengin, köklü ve güçlü mutfaklarından birisine sahip olduğunu dile getiren Köşger, "Festival alanında 20'den fazla kebapçı, börekçi, tatlıcı, şalgamcı ve sokak lezzetleri olacak. Sadece damağımızın değil gözümüz ve gönlümüzün de şenlendiği bir festivali birlikte gerçekleştireceğiz." diye konuştu.Köşger, kentte gastronomi destinasyonu oluşturulması için festivalde açık oturum düzenleneceğini anlattı.

“ADANA EŞSSİZ GÜZEL

VE ÖZEL BİR KENTTİR”

Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar da etkinliğe ilginin her yıl arttığını belirterek, "Turizmi gastronomiye dayandırarak Adana'yı bir turizm kenti yapma kararındayız. Bu yıl ‘Kökleriyle Adana’ temasını işlememiz tam da Adana’ya yakışacak bir durumdur. Çünkü Adana her yönüyle güzel  ve özel bir kenttir. Eşsiz güzelliğe sahip bir kenttir. Adana zamanında tam tanıtılmamış  ve  değerleri hiç anlaşılmamıştır. Birlik ve beraberlik içerisinde olamıyorduk. Ama biz göreve geldikten sonra daha önceki ve şimdiki valimizin önderliğinde bir bütün olduk. Ciddi tanıtımlar yapıyoruz. Her yıl festivallerimiz bir öncekiden daha iyi yapılıyor ve çıtayı daha da yükseltiyoruz. Adanalılar’ı lezzet festivalimize tanıtıyoruz” dedi.

“YANINDA PİLAV OLAN KEBAP

ADANA KEBABI DEĞİLDİR”

Çukurova Belediye Başkanı Emrah Kozay ise, “Adana’nın eşsiz lezzetlerini festivalimiz aracılığıyla bir kez daha Türkiye’nin ve dünyanın farklı noktalarından gelecek insanlara tanıtma fırsatı yakalayacağız. Adana deyince akla bereketin ardından elbette ki ilk olarak kebap geliyor. Bir kez tattıktan sonra bir daha hiç kimsenin vazgeçemeyeceği bir lezzet Adana kebabı. “Urfa ve Antep gibi farklı isimlerle muadilleri çıksa da kebap Adana’nındır. Kebabın başkenti Adana’dır ve bu gerçeklik hiçbir zaman8 değişmeyecek. Biliyorsunuz şu aralar “kebaba limon sıkılır mı sıkılmaz mı” tartışmaları yaşanıyor. Bu tartışmalara girmeyeceğim ama şunu da söylemeden edemeyeceğim; Yanında pilav olan kebap Adana Kebabı değildir.Bir Adanalıya yapılabilecek en büyük kötülük ve hakaret kebabın yanında pilav ikram etmektir.  Kebap biz Adanalıların vazgeçilmezi, aynı zamanda kırmızı çizgimizdir. Dileyen limon sıkıp yer, dileyen yanında şalgam ya da ayrın içer ama tek bir gerçek var ki bulgur pliavlı kebap olmaz.İşte bu yüzden diyoruz ki kebap Adana’da yenir! Adana’ya gelin kebabımızı yiyin” diye konuştu.

“ADANA’DA HİÇ BİR ZAMAN

AÇ KALMAZSINIZ”

Kozay , “Evet, kebap bizler için çok önemli ama elbette ki Adana kebaptan ibaret bir şehir değil.Her derde deva şalgamımızı, kavurucu sıcaklarda içimizi serinleten bici bicimizi, Adana gecelerinin eşsiz lezzetleri olan şırdan ve kırkkatı söylememize bile gerek yok.Ama bir de saklı lezzetlerimiz var. Ninelerimizin, annelerimizin ellerinde her biri lezzet şölenine dönüşen nohutlu patlıcan dolmamız, etli sarmamız, sarımsaklı köftemiz, tarhanamız, içli köftemiz ve daha birçok yöresel lezzetimiz…Lezzet açısından işte böylesine zengin bir kentte yaşıyoruz.Adana’da hiçbir zaman aç kalmazsınız.  Çünkü acıktıkça yer, yedikçe acıkırsınız. Hangi kapıyı çalsanız, bir bayram sofrasıyla karşılaşırsınız. Varını yoğunu konuğuna ikram eden, sofrasında toplumsal zenginlikleriyle birlikte barışı, dayanışmayı, kardeşliği, birliği ve beraberliği de yaşatan bir şehrin evlatlarıyız çok şükür. Medeniyetlerin buluşma noktası olan Adana’mız, kültürüyle, sanatıyla, sinemasıyla, doğasıyla,  tarihiyle, sıcakkanlı insanlarıyla, enfes lezzetleri ve festivalleriyle dünyanın bir numaralı kentidir. Bu gururu, mutluluğu hep birlikte yaşıyoruz” diye konuştu.

Programda davetliler için yöresel yemekler sergilendi.Valiliğinin ev sahipliğinde organize edilen 8. Uluslararası Adana Lezzet Festivali, 17-20 Ekim'de Merkez Park'ta yapılacak.Kent mutfağı ve sokak lezzetlerinin tanıtılacağı festivalde, şef sunumları, söyleşiler, yemek yarışmaları, tadım etkinlikleri ile ödüllü festival koşusu gibi birçok program yer alacak.