Karataş Belediye Başkanı Ali Bedrettin Karataş : Gelirlerimizi artıracak yeni projelere ihtiyacımız var

>> SABİT ÖZKESER

 

“KASAMIZDA BELİRTİLDİĞİ GİBİ

BÜYÜK PARA YOKTU”

Birçok belediyenin aksine eski Başkan Necip Topuz’dan görevi devralırken törenin ardından birlikte kol kola gülerek mutlu bir şekilde Karataşlılar’ı da selamlayarak arabasına kadar yolcu eden yeni Başkan Ali Bedrettin Karataş, Çukurova Press Yönetim Kurulu Başkanı Engin Kanber ve ekibini makamında ağırladı. Karataş’ın sorunları ve geleceği ile ilgili sorularımızı yanıtlayan Başkan Karataş, “Bir önceki Başkanımızın ve idarenin belirttiği gibi belediyeyi devraldığımızda kasamızda büyük bir para yoktu.  Devir-teslimden sonra araya 9 günlük bayram girmesiyle birlikte personelimizin aileleriyle birlikte mutlu olmaları için kasamızda bulunan ve İller Bankası’ndan gelen paralarla maaşlarını ödedik” diye konuştu.

“BELEDİYEMİZDE YÜZDE 8.4’LÜK

FAZLADAN BİR İSTİHDAM VAR”

Karataş Belediyesi’nin diğer belediyeler ile kıyaslandığında küçük bir borç gibi  görünebileceğini ama kendileri için büyük bir borç olduğuna dikkat çeken Başkan Ali Bedrettin Karataş, belediyenin  şu an için gelirlerinin ancak personelin maaşını ödeyebilecek düzeyde olduğunu vurguladı. Karataş,” Bizim Karataş Belediyesi’nin başarılı olabilmesi için öncelikle gelirlerimizi artıracak yeni projelere ihtiyacımız var. Belediyelerin personel giderleri malumunuz bütçesinin yüzde 30’unu aşamaz. Ama Karataş Belediyesi’ndeki bu düzey yüzde 38.4. Yani  yüzde 8.4’lük fazladan bir istihdam var. Bu da 50-60 kişi demektir. İlk aşamada son 6 ayda giren siyasi kaygılarla işe alınmış olanları ve burada personele ‘nerede çalıştığını, ne iş yaptığını’ sorduğumuzda ‘biz bilmiyoruz, tanımıyoruz, kim olduklarını bilmiyoruz’ cevabını aldık.  Bu kişilerden 25 kişinin iş akdini feshettik.  Belediyenin bütçesi maalesef personel  gideri ile çok fazla kapasitesi, çalışma gücü hizmet gücünü personel maaşından ötürü  zorlanmış oluyor imkanları, kısıtlanmış oluyor. Hizmetimizi engelliyor” dedi.

33 YILLIK BİR BELEDİYECİLİK

DENEYİMİ BULUNUYOR

Karataş, Adana Büyükşehir ve Seyhan belediyelerinin birçok müdürlüklerinde görev yapan ve  33 yıllık bir belediyecilik deneyimi  bulunan Belediye Başkanı Ali Bedrettin Karataş, “Kamunun yararına yapacağımız çalışmalar bu sebeple noksan kalıyor. 46 milyon liralık borcun ödenebilmesi için öncelikle bu gelirin ötesinde personele maaş öderken bizim aynı zamanda borcumuzu  ödeyerek,  projelerimizi, vaatlerimizi, vatandaşımızın yaşamını kolaylaştıracak, Karataş’ın turizmde gelişmesine, sosyal belediyecilik noktasında başarılı çalışmalar yürütmesi için bu bütçenin çok üstünde , gelirin çok  üstünde gelire ihtiyacı var. Sadece personel maaşı ödeyerek, çok rutin işler dışında hiçbir iş ve icraat üretemiyoruz” diye konuştu.

“BİZİM BİR SÜRECE VE

ZAMANA İHTİYACIMIZ VAR”

Karataş Belediyesi’nin bu yıl belirlenen bütçesinin 162 milyon lira olduğunu da anlatan Başkan Ali Bedrettin Karataş,  ilçede bünyelerindeki personellerin iş makinaları ile en üst düzeyde çalışmalarını yürüttüğünü söyledi. Temizlik, çevre temizliği, yeşillendirme çalışmaları ve buna benzer çalışmaların yapıldığını ifade eden Karataş Belediye Başkanı Ali Bedrettin Karataş, “Ama bu yeterli değil. Sonuçta vaat ettiğiniz seçimde Karataş’ta bize destek verildi.  Teveccühü gösterdiği projelerle ilgili çalışmalar yapmak için bizim gelirimizi artıracak yeni çalışmalar yapmamız gerekiyor. Bununla ilgili ekiplerimiz, teknik ekibimiz ve bürokratlarımız çalışıyorlar. Bizim bir sürece ve zamana ihtiyacımız var” diyerek daha sonra şöyle devam etti:

“46 MİLYON LİRALIK BORÇ

RESMİ KAYITLARDAN ALINMIŞTIR”

“Belediyenin personel şirketlerinin  12 milyon 148 bin lira SGK’ya, İller Bankası’na 10 milyon 263 lira, bankalara 3 milyon 900 bin lira, işçilerin ikramiye benzeri ve alacaklar, piyasada esnaf borcu  10 milyon 814 bin lira, vergi borçları 3 milyon 800 gibi toplamda 46 milyon borç var.Bu bizim için tabii sıkıntı, ödenmesi gerekiyor. Belediyenin borcu kendisini bağlar. Bana göre  46 milyon Karataş belediyesi için büyük bir borç. Bir önceki yönetim, idare her ne kadar biz borçsuz belediye devrettik deseler de bizim bürokratlarımız, bana bu resmi bilgileri veren Mali Hizmetler Müdürümüz eski Başkan ile birlikte uzun yıllar çalışan bürokrat. Dolayısıyla bu bilgiler çarpıtılmış ya da farklı  şekilde aksettirilmiş değil,  Necip bey döneminde çalışan müdürün resmi kayıtlardan aldığı rakamlar.”

“EMLAK VERGİLERİ İSTENEN

DÜZEYDE TAHSİL EDİLEMEMİŞ”

Karataş’ta emlak vergilerinin istenen düzeyde tahsil edilemediğine de dikkat çeken CHP’li Belediye Başkanı Ali Bedrettin  Karataş, “Bugüne kadar yeterli düzeyde vatandaşlardan vergiler tahsil edilememiş. Biz bu konuyla ilgili vatandaşlarımızı bilgilendiriyoruz. Belediye olarak net bilgiler gelmedi ama ben toplanılan vergiler yüzde 20-30 dolayında. İlk defa toplu bir SMS yolladık, vatandaş duyarlılık gösterip, belediyeye gelerek borcunu ödeyenler oldu. Karataş’ta borcunun farkında olmayan vatandaşlarımız var” dedi.

“MARİNA PROJESİ KARATAŞ ‘IN

MAKUS TALİHİNİ DEAĞİŞTİRECEK”

Önceki dönem Belediye Başkanlığı döneminde paydaşları olan Tarla Balıkçılığı ve Avrupa’nın ilk Su Ürünleri Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nin  (TDOSB) Karataş’ta kurulacak projeleri ile ilgili konuların takipçisi olacağını da ifade eden Belediye Başkanı Ali Bedrettin Karataş,  “Valilik, Adana Büyükşehir Belediyesi ile birçok paydaşlar bu projelerin içerisinde yer almaktadır. Bu projelerin tamamlanması için elimizden geleni yapacağız. Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar da bizlere her konuda büyük destek veriyor. Karataş’ın hak ettiği yerde olması ve layık olduğu turizmdeki pastayı alabilmesi için noksanlıkların giderilmesi için tüm enerjimizi kullanmalıyız. Bunun dışında önemsediğimiz ve üzerinde çalışmalarını yürüttüğümüz, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar’ın da desteği  ile Karataş’ın makus talihini değiştirecek olan Marina projesinin de tamamlanması için çalışacağız. Karataş,  Türkiye’de fark yaratacak, en üst düzeyde ilgi çekecek turizmin parlayan yıldızı olacak” diye konuştu.