Ahencan Tayakısı: En önemli sorunumuz işsizlik
>> SABİT ÖZKESER/ÖZEL
ÇUKUROVA PRESS’İN
SORULARINI YANITLADI
Ülke genelinde 120 bini aşkın mezun ve 45 bin işsiz ziraat mühendis bulunduğu, çalışan bölümün yüzde 75’inin ise kendi branşı dışında farklı işlerle uğraşmak zorunda kaldığı öğrenildi. Kısa bir süre önce ZMO Adana Şubesi Başkanlığı görevine seçilen Ahencan Tayakısı, Çukurova Press’in sorularını yanıtladı. Tayakısı, Türkiye’de açılan 47 ziraat fakültesi bulunduğunu, bu fakültelerden her yıl 5 bin tane mühendis mezun verildiğini vurgulayarak, “Dolayısıyla bu mühendis arkadaşlarımızın da en büyük kaygısı işsizlik. Bunun için geçmiş dönemde Tarım Bakanlığı’nın açmış olduğu kontenjan sözü hala tutulmamış” diye konuştu.
“SAKSIDA YETİŞEN BİR BİTKİ İLE
BİR ZİRAAT MÜHENDİSLİĞİ OLMAZ”
Ahencan Tayakısı, saksıda yetişen bir bitki ile bir ziraat mühendisliğinin olamayacağını da anlatırken, “Kalifiye bir Ziraat Mühendisinin yetişebilmesi için de büyük üretim alanları olan üniversitelerin Ziraat Fakültelerinin desteklenmesi gerekir. Buradan mezun olan Ziraat Mühendisi arkadaşlarımızın geçmişte olduğu gibi, benim rahmetli babam da Ziraat Yüksek Mühendisi’ydi, mezun olduğunda devlet tarafından bir işe yerleştirilmesi gerekmektedir.Daha önceki dönemlerde pedagojik formasyonlar alınarak öğretmenlik yapan meslektaşlarım var.Benim de mezun olduğum yıllarda birlikte olduğumuz arkadaşlarımızın birçoğu da öğretmen oldu” dedi.
“ÜRETİCİ DESTEKLENMEZSE BELLİ BİR ZAMAN SONRA
İHRAÇ EDECEK ÜRÜN BULAMAYACAĞIZ”
Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Adana Şube Başkanı Ahencan Tayakısı, daha sonra sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bizim gibi şanslılar bir şekilde iş buldu ama piyasada hem büyük firmaların birleşerek, birbirleriyle evlilik yaparak tröstleşmesi orada çalışan arkadaşlar da işinden olmasına neden oldu. Bu arkadaşlarımız piyasaya danışmanlık hizmeti vermek için uğraşmaktadır. Ama günümüzde yaşanılan bu olumsuz şartlar, özellikle bu yıl yaşadığımız narenciyedeki ürün satılamaması, ilaç bayiliği yapan mühendis meslektaşlarımızın da büyük sıkıntısına yol açmıştır. Çiftçi ürününü satamadığı için almış olduğu ilacın, gübrenin parasını ödemekte zorlanıyor. Başka bir üretim olmadığından dolayı da narenciye yıllık bir üretim olması ve otomatik olarak bayilerimizin alacağı bir yıl sarkmış oluyor. Burada yetkililerimizden istediğimiz bir an önce sınır komşularımızla ilişkilerimizi iyi tutup, bu ürünlerin yurtdışı satışını kolaylaştırmak için çözüm yolları bulmaları. İhracatı kolaylaştırmalı, ihracatçılara uygulanan DFİF dediğimiz ihracat primi aynı zamanda üreticiye de yansımasını istiyoruz. Çünkü üretici desteklenmezse belli bir zaman sonra ihraç edecek ürün bulamayacağız.”
“FAKÜLTEDE ÜRETİM, DENEME ALANLARI YOK VE
BURALARDA ZİRAAT MÜHENDİSİ YETİŞİYOR”
Ziraat Mühendislerinin kendi işlerinin dışında başka alanlarda iş bulmak zorunda kaldığına da dikkat çeken Başkan Ahencan, “Beşeri ilaçta çalışan çok sayıda Ziraat mühendisi arkadaşımız var. Kendi mesleğini yapamamanın yanı sıra İş bulamayıp da pazarda tezgahtarlık yapan arkadaşlarımız dahi var. Geçen bir arkadaşımızın bize ilettiği şeyler üzülerek anlatmak istiyorum ; bir markette kasiyer olarak çalışan Ziraat Mühendisi arkadaşımız var. Bunlar bizi üzmektedir. Bunun için biz Ziraat Fakültesi açmak yerine, açılmış olan Ziraat Fakültelerinde yeterli Öğretim Elemanı yani kalifiye öğretmen elemanı olmayan, veya altyapısı düzgün olmayan, laboratuarı olmayan Ziraat Fakültelerinin acilen kapatılmasını istiyoruz. Ama maalesef her geçen gün yeni üniversiteler ve fakülteler açılmaktadır. Buna da en kolay Ziraat Fakültesi olarak açılıyor. Bakıyoruz birçok Ziraat Fakültesinde üretim alanları yok, deneme alanları yok ve buralarda Ziraat Mühendisi yetişiyor” diye konuştu.