Altın Portakal Tatil Köyü’nde Burhan Mendi Kütüphanesi
>> SABİT ÖZKESER
“MAHMUT REYHANİOĞLU’NUN
YOĞUN ÇABASI OLMUŞTUR”
Adanaspor’a olan sevdasından dolayı “Adana’nın gülen turuncu adamı” diye bilinen Eğitimci Mahmut Reyhanioğlu’nun yoğun çabası sonucu kütüphanenin kurulduğunu anlatan Altın Portakal Tatil Köyü Sakinleri, “Mutluluğun resmimi yapabilir misin?” diye sormuş Nazım Hikmet Abidin Dino’ya… Yapılabilir mi gerçekten? Ya da “Mutluluk” nedir diye sorsak, alabilir miyiz “Reçete” gibi yanıtını… “Kişiye, ortama, zamana, gereksinime göre değişkenlik gösterir,” desek yanıltıcı olmaz değil mi? “Öğrenme ihtiyaçtan doğar” sözü ne kadar gerçekçidir değil mi? Öğrenme için ise araştırmak, incelemek ve OKUMAK asıl geçerli olandır. “Teoriler pratikten doğar,” gerçeğinden hareket edelim; İnsanlığın oluşumundan bu yana genel geçer ve ASIL olan OKUMAKTIR! Pratikler yaşanmış, yazılar yazılmış, okuma alanı için kütüphaneler kurulmuş…Her ne kadar önemi anlatmakla, yazmakla bitirilemeyecek kadar olsa da OKUMANIN kaçınılmazlığı da bir o kadar kıymetli ve hatta zorunlu…Ülkemiz koşullarında ve üstelik de YAZLIK mekânda olmak üzere bildiğimiz ve duyduğumuz kadarıyla BİR İLK olarak KÜTÜPHANE kuruldu. Evet evet yanlış okumadınız, Mersin /Erdemli /Tırtar / Altın Portakal Tatil Köyü’nde bir kütüphane kuruldu. Site sakinlerimizden; şair, yazar, bestekâr-güfte yazarı ve ud çalan-söyleyen, zaman zaman kendisine eşlik ettiğimiz değerli büyüğümüz-komşumuz BURHAN MENDİ adına kütüphanemizin kurulmasını; düşünen, imece usulü olarak kullanılabilir hale getiren eğitimci Mahmut Reyhanioğlu yoğun çabalarını sürdürmektedir” dediler.
“10 BİN KİTAP HEDEFİNE ULAŞMAK İÇİN
ÇABALARIMIZ SÜRÜYOR”
Altın Portakal Tatil Köyü Sakinleri, “Gerek yerel ve gerekse ülke genelinde hatırı sayılır yazarlarımız, sanatçılarımız, eğitimcilerimiz olanakları ölçülerinde hem kitap katkılarını sürdürüyorlar ve hem de 10.000 (On bin) kitap hedefimize ulaşmamız için çabalarını sürdürmekteler. Kütüphanemizin ayrıcalıklı özelliklerini belirtmekte yarar var; Bir tarafta kitap okunurken, diğer tarafta da HOBİ odasında SERAMİK, RESİM, TAHTA İŞLERİ yapılmaktadır. Köy Enstitülerini model alan kütüphanemiz bahçesinde çiçek ekimi, budama, yeniden yetiştirme çalışmaları da yürütülmektedir.Ayaklı (150 yıllık) dikiş makinemiz de ilgilenenlerine hizmet etmeyi sürdürmektedir. Çocuk, genç, yaşlı her kesime ve çok-çeşitli alanlarda hizmet etmeyi sürdüren kütüphanemize hem katkılarınızı bekliyoruz ve hem de zenginleştirmede çabalarınızı… Kapısından içeriye girilemeyen mekânda yaratılan bu güzellik için; “Bakarsan bağ, bakmazsan dağ olur,” sözü tam açıklayıcı olur sanırım…Vee, enerji, mücadele, kararlılık, sevgi birikiminin ürünü demek abartı olmayacak bu güzellikler için, diyebiliriz” diye konuştular.
BURHAN MENDİ KİMDİR ?
Şair. 1938 yılında Tarsus’ta dünyaya geldi. Bursa Eğitim Enstitüsü’nden mezun oldu (1960). Türkçe öğretmeni ve yönetici olarak çalıştı (1960-86). 1990’lı yıllarda Söylem ve Ardıçkuşu dergilerini çıkardı. TYS ve Edebiyatçılar Derneği üyesi. Adana’da yaşıyor. İlk şiiri Şölen dergisinde çıktı (1956). Şiirleri Varlık, Çıra, Çağrı gibi dergilerde yayımlandı.
ÖDÜLLERİ
“Lacivert Akşamlar” şiiri ile 2000 Hacı Bektaş Veli Şiir Ödülü “Kumsaldaki Altın” adlı öyküsü ile 2003 Hacı Bektaş Öykü ÖdülüESERLERİ
Şiir:
Bulut Geçti, Adana: Esti, 1984 Kurtdereli Yusuf, 1990 Birin İçindekiler, 1995 İçimizdeki Uzaklar, 1997 Yalnızlık Umutları, 1997 Deniz Mantolu Kadın, 2000 Kar Sıcağı, 2003 Sevdalı Yalnızlıklar, 2006 Kıvırcık Saçlı Rüzgâr, İst.: Ardıçkuşu, 2008.