Ceyhan için toplandılar

Sorunları her geçen gün artan ve yetkililerin bir araya gelmemek için adeta mücadele ettiği Ceyhan’da gazeteciler etkili, etkisiz Ceyhan için sözüm var diyen bürokrasi, siyasi, STK temsilcileri başta olmak üzere danışma toplantısı düzenledi. Düzenlenen toplantıya Ceyhan Kaymakamı, Belediye Başkanı ve bazı STK başkanlarının katılmaması ‘Ceyhan için bir fikirleri yok mu?’ eleştirilerine neden oldu.

CEYHAN HEPİMİZİN ORTAK NOKTASI

Ceyhan’ın ilerleyen zamanda birlikte yol alabilmesine zemin hazırlanması için ‘Ceyhan Konuşuyor’ toplantısı düzenlemek istediklerini ifade eden Dernek Onursal Başkanı İzzet Aydemir; “Bu toplantının amacı ne bir kurumu ne de bir kişiyi eleştirmek değil. Buradaki amacımız Ceyhan’ın üzerindeki külleri sirkeleyip ayağa kalkması, birlikte hareket etmesine vesile olmaktır. Birileri diyebilir ‘toplantı düzenlemek gazetecilerin işi mi?’ İlçede bu yapılmayınca gazeteciler olarak bir kıvılcım oluşturabilir miyiz diye düşündük. Bugün sayıca daha fazla olmasını gönül isterdi ama olmadıysa, pes edeceğiniz anlamına gelmez, mücadele etmeye devam edeceğiz” dedi.

Düzenlemeyi düşündükleri ‘Ceyhan Konuşuyor sempozyumu’ hakkında bilgi veren Aydemir şunları söyledi: Kaymakamlık, belediye, odalar STK’ın dahil olduğu 5 veya 7 kişilik tertip komitesi oluşturulacak. Minimum 3 ayda 1 düzenlenecek geniş katılımlı toplantıya bölgenin vekilleri, siyasi partiler ve sivil toplum örgütleri temsilcilerinin karılacağı toplantıya katılanların dile getirdiği sorunlar (çözüm önerileri ile birlikte) tertip komitesine iletilecek. Tertip komitesi, sorunun çözümü için konunun muhatapları ile görüşmeler sağlayacak ve  bir sonraki toplantıda katedilen mesafeyi yani konunun muhatabı ilgilenmiş mi ilgilenmemiş mi kamuoyu ile paylaşacak. Böylelikle kimin Ceyhan için hizmet ettiği, kimin etmediğini kamuoyu öğrenecek. Ve Ceyhan için bir lobi oluşmasına da vesile olacağını düşünüyoruz.”

KATILIMCILAR SÖZ ALDI

Aydemir’in konuşmasından sonra katılımcılar söz aldı:

Burhan ONUK: Toplantının zamanı açısından kötü bir dönem ama düşünce açısından son derece doğru bir karar. Ceyhan’da bir araya gelinmediğinden dolayı şehir istenilen noktada değil. Basit bir örnek; yeni yapılan TOKİ konutları Ceyhan Nehri’nin etrafına yapılsaydı şehrin nehir ile buluşması sağlanırdı.

İbrahim İKİDAĞ: Belediye ve STK’ın yapamadığını bugün gazeteciler yapıyor, kendilerine teşekkür ediyorum. ‘Ceyhan neden il olmuyor?’ Diye sitem ediyoruz, oysa git gide köy oluyoruz, alt yapımız hazır değil. Şerif Yiğit döneminden bu yana bu ilçe de daha bir bulvar açılmamış.

 

Hüseyin DEMİRAY: Yöneticilerin duyarsız kaldığı bir konuyu gazetecilerin yapmış olması yöneticilerin hanesine yazılmış bir eksi puandır. Ceyhan’ın çok sorunları var. Bırakın il olmayı beklemeyi, bu gidişle Devlet Bahçeli oldukça ve Ceyhan’ın potansiyeli göz önünde bulundurulunca Osmaniye’ye bağlanacağımızı burada söylüyorum.

Gazi ÖRLÜN: 1967-70’li yıllarda Ceyhan’da hemşehrilik yönümüz daha fazlaydı, bu toplantıya bile birileri eleştiri olur diye gelmedi.

Bahadır ODABAŞI: Bir ilçenin kent konseyi başkanı aktif siyaset ile iştirak ediyorsa, orada söyleyecek söz kalmıyor, herkes eleştiriye açık olmalı…

Mustafa AYDAR: İl olmaktan bahsediyoruz ama daha birlik olamıyoruz. Komşu, komşu diyerek sanal gündem oluşturanlar günü geldiğinde Ceyhanlı gereken cevabı verecektir. İzzet Aydemir, Osman Yavuz nezdinde tüm gazeteci arkadaşlarımı kutluyorum ama bu tür programları yapmak gazeteci arkadaşlarımızın görevi mi, Ceyhan’ın geleceğine katkı koyacak bu toplantıya neden bizi yönetenler katılmıyorlar. neredeler?

Hasan ERGİN: Sokaklar Suriyeli dolu, gündüzler dilenci konumunda, akşamları uyuşturucu kuryeliği ve hırsızlık yapıyorlar. Kim buna dur diyecek? Sokakların pisliğinden şikayetçiyiz. Belediye AŞ.’de 500 civarında çalışan var, bunun yerine her mahalle muhtarı 3-5 eleman alsın, sokaklarımızın pisliği kalmaz.

Mahmut KORKMAZ: Gazeteciler herkesi eleştiriyor da bir kendilerini eleştirmiyor. Eleştiri başarı getirir.

Sami ÖZSOY: Bizleri bir aaya getiren CAGDER’e teşekkür ediyoruz. Bir komitenin oluşması, gelecekte yapmayı düşünülen konferansı destekliyoruz. Geçmişe takılı kalmamak lazım. Kentsel dönüşüm olması gerekir, eski imarlı yerlerimize iki Ceyhan çıkar.  ‘Ceyhan’dan bir şey olmaz’ bırakmalıyız. Açık ve net söyleyeyim ki; eğer Adana’nın bir ilçesi il olacaksa 6 limanı, serbest bölgesi ve farklı özellikleri olan Ceyhan il olacaktır. Yeter ki Ceyhan’a inanalım.

EYLÜL AYINDA TOPLANTI OLACAK

Gerçekleşen toplantı sonunda 21 Eylül Perşembe günü saat 19:00’da halka açık toplantı yapılmasına karar verildi. (Haber Merkezi)