Bilimsel Eczacılığın 184’üncü Yılı Adana’da Kutlanıyor

Sabah Saatlerinde Atatürk Parkında bir araya gelen ADEO Yönetimi, CHP Adana Milletvekili Ecz. Burhanettin Bulut, ÇÜ Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Eda Kumcu ve yardımcıları, Adana Tabip Odası Başkanı Uzm. Dr. Selahattin Menteş, Adana Baro Başkanı Av. Semih Gökayaz, İlaç Dağıtım Kanalları Temsilcileri ve eczacılar Adana Büyükşehir Belediye Bandosu eşliğinde Atatürk Anıtına çelenk koyup, saygı duruşunda bulunup İstiklal Marşı’nı okudu.

“184 YILDAN BU YANA BİLGİNİN

VE ŞİFANIN ADRESİ OLDUK”

 Adana Eczacı Odası Toplantı Salonunda Yönetim Kurulu adına Basın Açıklaması yapan Başkan Ecz. Ö. Mürsel Yalbuzdağ, “Bilimin Işığında, Toplumun Kalbinde, İlacın Olduğu Her Yerdeyiz. Ülkemizde bilimsel eczacılığın temellerini oluşturan ilk eczacılık sınıfının kurulduğu ve ilk eczacılık dersinin verildiği tarih olan 14 Mayıs 1839’dan bugüne tam 184 yıl geçti. Biz eczacılar, 184 yıldan bu yana bilginin ve şifanın adresi olduk. Toplumun bütün kesimlerine, bilimin ışığında, her türlü koşulda kesintisiz şifa dağıtmayı görev bildik.

“FEDAKÂRLIKLARIMIZ ECZACIYI

TOPLUMUN KALBİNE YERLEŞTİRDİ”

Biz Eczacılar, pandemi döneminden doğal afetlere kadar her olağanüstü koşulda halkımızın yanındaydık. Pandeminin zor koşullarında eczanelerimizde, hastanelerde ve diğer görev alanlarımızda, ilaç eczacılık hizmetlerinin kesintisiz olarak sürmesi için fedakârca çalıştık. Toplum sağlığı açısından üstlendiğimiz kritik roller, pandemi ve afetler gibi acı tecrübeler ışığında kamuoyu tarafından daha fazla görünür hale geldi. Meslektaşlarımızın her koşulda gösterdiği bu fedakârlık karşılıksız kalmadı, eczacıyı toplumun kalbine yerleştirdi.

 

“İLAÇTA YENİ BİR MODELİN

KURGULANMASI GEREKMEKTEDİR”

Biz eczacılar; Toplum sağlığının geliştirilmesi, Hastaların ilaçlarına ve sağlık hizmetlerine erişimlerinin güçlendirilmesi; Hastaların ilaç tedavilerine uyumlarının artırılarak tedavi sonuçlarının iyileştirilmesi, Hastaların etkin, kaliteli, doğru ilaçlara erişimi, Kamu kaynaklarının etkin kullanımı ve sağlık sisteminin sürdürülebilirliği

gibi konularda eczanelerimizde, kamuda, hastanelerde, akademide, ilaç sanayinde çok önemli hizmetler sunuyoruz. En önemli önceliğimiz deprem bölgesindeki meslektaşlarımızın yeniden ayağa kalkabilmesi için her türlü tedbirin alınması ve hayata geçirilmesidir. Hastalarımızın ilaca erişiminin önündeki engellerin kaldırılması ve ilaç yokluklarının kalıcı bir şekilde son bulması için tüm paydaşların içinde bulunduğu ilaçta yeni bir modelin kurgulanması gerekmektedir. Bu politikaların yeniden tanımlanması, hastalarımızın yenilikçi tedavilere erişimi açısından da kritiktir.”

 

“İLAÇ HİZMETLERİN YÜRÜTÜLDÜĞÜ

HER ALANDA ECZACI SAYISI ARTIRILMALIDIR”

Kamuda görev yapan eczacıların uğradıkları hak kayıplarının giderilmesi ve özlük haklarının iyileştirilmesi için yaptıkları girişimlerin takipçisi olduklarının altını da çizen Başkan Ecz. Yalbuzdağ, “Sağlık ve tedavi hizmetlerinin ayrılmaz bir parçası olan kamudaki meslektaşlarımız hak ettikleri değeri görene kadar da mücadelemiz devam edecektir. Kontrolsüzce açılan eczacılık fakülteleri ciddi bir istihdam sorunu yaratmaya devam etmektedir. Uluslararası standartlarda kaliteli eczacılık eğitiminin sağlanması ve mesleki sürdürülebilirlik için, ülkemizde yeni eczacılık fakültelerinin açılmaması gerekmektedir. Yeni mezunlar için, artık yeni istihdam politikaları hayata geçirilmeli, kamu kuruluşlarında, özel hastanelerde ve devlet hastanelerinde, ilaç sanayinde, dağıtım kanallarında ve ilaca ilişkin hizmetlerin yürütüldüğü her alanda eczacı sayısı artırılmalıdır.”

 

“ŞİDDET ÖNLEMLERİ

ACİL OLARAK ALINMALIDIR”

Başkan Ecz. Yalbuzdağ, “Son dönemde meslektaşlarımıza yönelik şiddet olaylarında ne yazık ki ciddi bir artış bulunmaktadır. Birinci basamak sağlık danışmanı olarak sağlık hizmeti veren eczacılarımızın sundukları bu hizmetin güvenli ortamlarda yerine getirilebilmesinin yetkili makamların görev ve sorumluluğunda olduğunu bir kez daha hatırlatıyoruz. Eczanelerimizde yaşanan şiddet olaylarının durdurulması için gereken önlemlerin acilen alınması gerekmektedir. Biz Eczacılar; 184 yıldır bilimin ışığından ayrılmadık, her ne olursa olsun toplum sağlığına hizmet etmekten vazgeçmedik.

Meslekî tarihimizde çok özel bir yere sahip olan bugünde, bölge eczacı odalarımız, eczacı kooperatiflerimiz, eczacılık fakültelerimiz ve 46 bini aşkın meslektaşımız ile tek ses-tek yürek birlikte ve birlikle olmanın kıvancını yaşıyoruz. Toplum sağlığının korunması ve geliştirilmesi, daha nitelikli bir sağlık hizmeti sunulması ve daha iyi bir sağlık ortamının tesisi için yoğun çaba sarf eden bir mesleğin mensubu olmanın gururuyla yolumuzda yürümeye devam edecek, nice 14 Mayıs’ları yine hep Birlik’te kutlayacağız.” diye konuştu.