Duygu Yılmaz: Kadınların söz sahibi olmadığı düzene isyan ediyoruz

ALİ BOZ/EREN EKİCİ

Kadın cinayetlerinin, şiddetin, cinsel istismarın her yıl arttığı ve sıradanlaştığı bir ülkede, Türkiye İşçi Partisi olarak kadına yönelik bu politikaların sonuna kadar karşısında olduklarını belirten Türkiye İşçi Partisi Adana Milletvekili adayı Eğitimci Duygu Yılmaz, “İktidar Partisinin kadınlara yönelik tutumu ve Cumhur İttifakı’na dahil ettiği partilerin kadın haklarını yok sayan taleplerini gördükçe bu konudaki mücadelenin önemi ortaya çıkmıştır. Mevcut İktidar 20 yıldır kadınların haklarını birer birer elinden almakta, kadını ötekileştirmekte, toplumdan soyutlamaya ve eve hapsetmeye çalışmaktadır. Türkiye İşçi Partisi olarak İstanbul Sözleşmesinden vazgeçmeyecek, 6284 Sayılı Kanun’un değiştirilmesine izin vermeyeceğiz. İstanbul Sözleşmesi’nin tekrar yürürlüğe girmesi, işlevsiz hale getirilen 6284sayılı kanunun kapsayıcı bir şekilde uygulanması için elimizden geleni yapacağız” dedi.

Türkiye İşçi Partisi Adana Milletvekili adayı Eğitimci Duygu Yılmaz, Çukurova Press Gazetesini ziyaret ederek, Yönetim kurulu başkanı Engin Kanber ve Yazı İşleri kadrosuna TİP’in kadın hakları üzerine düşüncelerini anlattı. Yılmaz, şunları söyledi.  “Ülkemizde kadınlar işyerinde ayrı, evde ayrı çalışıp emeğinin karşılığını alamamaktadır. Bu düzen içerisinde emeği ve bedeni sömürülen daima kadınlar olmuş, olmaya devam etmektedir. Kadınların seslerini daha güçlü şekilde duyurmalarının yolu meclisten geçer. Erkek egemen bir meclis yerine kadınların eşit sayıda temsil edildiği bir meclis istiyoruz. Türkiye’de her gün neredeyse bir kadının boşandığı eşi, babası, kardeşi veya bir yakını tarafından öldürülüyor. İktidarın kadını ötekileştirici söylemleri kadını koruyucu yasal yaptırımları uygulamadığı için kadınların etkin bir şekilde birlikte mücadele etmeyi öğrendi.  Her gün ölmemek için sesini duyurmaya çalışan kadınların sesini iktidar değil yine kadınlar duymakta ve alanlarda, sokaklarda, kentlerle hep birlikte var olma savaşı vermektedirler. Türkiye İşçi Partisi olarak biz de bu kadın mücadelesinin tam ortasında yer almaktayız. Fabrikada, tarlada, evde, mücadele veren kadınlarımızın mecliste de daha çok sayıda yer almalarını istemekteyiz. Kadınlarımızın politikada daha çok görev almasını sağlayacağız. Örgütlü olarak siyasi zeminde de mücadelemizi sürdüreceğiz.”

Kadınların kendi yaşamı, bedeni, emeği üzerinde söz sahibi olamadığı bu düzene isyan ettiklerini ifade eden Türkiye İşçi Partisi Adana Milletvekili adayı Eğitimci Duygu Yılmaz şöyle konuştu. “  İstediğimiz gibi yaşadığımız, emeğimizin karşılığını hakça aldığımız, cinsel, fiziksel, psikolojik şiddete maruz kalmadığımız, sırf erkek diye birilerinin üstün tutulmadığı bir dünya mümkün bunu biliyoruz. Bu dünyayı kendi elimizle yaratmak için mücadele ediyoruz ve tam da bunun için daha fazla kadına ulaşmak, daha kalabalık olmak gerektiğini biliyoruz. Biz kolları sıvadık, omuz omuza verdik ve Türkiye İşçi Partisi’nde yerimizi aldık. TİP’li kadınlar olarak, emeğimizi sömüren kapitalizmi de kadını ezen ataerki düzenini de yıkmakta kararlıyız. İnsanlar mevcut düzenden sıkılmış durumdadır. Türkiye de çocuklarımızda gelecek kaygısı var. Çocukların psikolojisi bozuldu. Mecliste tüm bunların hesabını soracağız. Türkiye İşçi Partisinin kırmızı çizgisi kadınlardır. Kadınlarımız en fazla mobing uygulamasına maruz kalmaktadır. TİP’li kadınlar, kadın düşmanı politikalara karşı farklılıkları değil ortaklıkları büyüterek hareketeden ve toplumsal eşitliğini amaç edinen kadın hareketi bileşenleriyle ortak zeminlerde yer almayı, her durumda kadın dayanışmasını büyütmeyi benimsiyoruz.”