Akay: Zor günleri hep birlikte aşacağız

 

>> ALİ BOZ/ELİF HALLAÇOĞLU

 

6 Şubatta meydana gelen Pazarcık 7.7, Elbistan 6.6’lık depreminin meydana gelmesiyle birlikte Seyhan belediyesine bağlı ekiplerin sabah 06:00’dan itibaren görevlendirildiğini belirten Seyhan Belediye başkanı Akif kemal Akay, Çukurova İlçesindeki çöken apartmanların bulunduğu bölgeye Seyhan Arama Kurtarma ( SAK) ekiplerinin gönderildiğini ve ilk müdahalenin yapıldığının altını çizdi.

 

Çökük altından kurtarma çalışmalarının sürdüğü sıralarda Seyhan Belediyesine ait Tellidere ve Yeşilyurt çok amaçlı tesisleri, 5 kreş, 13 Bilgi Evi, kapalı semt pazarları, Seyhan Sanat Meydanı, Özgür Kadın Parkı, taziye evleri, spor ve diğer tesisler ile Şakirpaşa Havalimanı, Otogar, hastaneler ve diğer sağlık tesisleri, muhtarlıklar, hipodrom, camiler, düğün salonlarının Adanalıların dışarıda ve soğuk havada kalmamaları için hizmete açıldığını belirten Akay, şunları söyledi. “ Belediye ekiplerimiz depremzede vatandaşlarımızın sıkıntılarının giderilmesi için seferber edildi. Ekiplerimiz aralıksız şekilde çalışarak kumanya, çorba, sıcak yemek desteği ile diğer ihtiyaçlarının karşılanması konusunda yurttaşlarımızı bir an bile yalnız bırakmamaya özen gösterdi. İki aşevimizde günlük olarak 33 bin kişilik yemek veriyoruz. Dikim evimiz depremzedelerimizin acil ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Depremzede yurttaşlarımız için desteklerimize Dikimevimizdeki ekibimiz ve gönüllülerimizle devam ediyoruz. Dikimevimizde dikilen çocuk pijama takımı, polar ceket, kışlık mont, kadın - erkek - çocuk iç çamaşırı ve kefenleri afet bölgesine gönderiyor, yurttaşlarımızla dayanışmamızı aralıksız sürdürüyoruz.”

 

Seyhan belediye Başkanı Akif Kemal Akay, Yardım Çarşısı ile depremzede yurttaşların yaralarını birlikte sardıklarını belirterek şöyle konuştu. “ Yaşar Kemal Kültür Merkezi'miz içerisinde oluşturduğumuz Yardım Çarşısı ile depremden etkilenen ihtiyaç sahibi yurttaşlarımız mevcut ürünlerimizden temin edebilecekler.  Hayırsever vatandaşlarımızın destekleri ile kurulmuş olan çarşımız hizmetinizdedir, hep birlikte toparlanacağız. Dayanışmamız sürüyor, yaralarımızı hep birlikte sarıyoruz. Diğer illerimizden gelen ve Seyhan’daki yakınlarına sığınan depremzede yurttaşlarımız, ihtiyaçlarını hayırseverlerin katkılarıyla oluşturulan Depremzedelere Yardım Çarşısı’ndan karşılıyor. Dayanışmamıza bağışlarınızla destek vermek için Seyhan Belediyesi Yaşar Kemal Kültür Merkezi içindeki Yardım Çarşımıza başvurabilir, birçok insanın hayatına dokunabilirler. Geçirdiğimiz bu zor günleri geride bırakmada hepimize çok iş düşüyor. Çok daha duyarlı olmamız gereken bir dönemdeyiz. Bu dönemde mağdur vatandaşlarımıza doğru yardımları ulaştırmak bizim öncelikli görevimiz. Birbirimize destek olacağız, kimseyi yalnız bırakmayacağız. ”

 

 

Depremden etkilenen çocukların psikolojik sorunlarının ortadan kaldrılması için seferber olduklarının altını çizen Akay, “ Evlatlarımız en değerli varlıklarımız. Onların depremle ilgili travmalarını önlemeye yönelik olarak Sınır Tanımayan Acil Durum Pedagojisi Derneği’nin belediyemiz bünyesindeki psikolog ve sosyologumuzla birlikte gerçekleştirdiği psikolojik ilk yardım çalışmasına katıldık. Evlatlarımızın da ebeveynlerinin de yaşadığımız bu zor günleri kolay atlatabilmesi için tüm imkânlarımızla çalışmaya devam edeceğiz. Kimseyi yalnız bırakmamaya devam edeceğiz. Bu uzun süreçte yaralarımızı sarmak için daha çok yardım edecek, birbirimize daha çok kenetleneceğiz. Mesai arkadaşlarımız başta olmak üzere, gece gündüz emek veren tüm kuruluşlara ve gönüllülere sonsuz teşekkürler, elleriniz dert görmesin.”

 

Kentteki kadın STK’ların temsilcileriyle buluşup, yaşanan deprem felaketinin ardından önümüzdeki dönemde yaşanabilecek zorluklara karşı, koordineli bir şekilde nasıl çalışabileceğine yönelik fikir alışverişinde bulunduklarını ifade eden Akay, şunları söyledi. “ Bir “Afet STK Komisyonu” oluşturup, doğal afetlerde STK’ların çalışma alanlarına göre afet koordinasyonunun planlanmasını ve belediyemiz ile ortak çalışma yapılmasını, bu sayede her yere birlikte daha hızlı ulaşılmasını kararlaştırdık. Bu anlamlı ve bir o kadar da değerli toplantı ve kararlar için katılımcılara yürekten teşekkür ediyorum. Bu arada Glütensiz Fırın’ımızda deprem bölgesindeki gıda ihtiyacının karşılanmasına katkı sağlamak amacıyla başta ekmek olmak üzere glütensiz unlu mamuller üretiyoruz. Ürünlerimizi vakit kaybetmeden afetzede yurttaşlarımıza ulaştırıyoruz. “

 

Farklı bir deprem yaşadıklarını belirten Seyhan belediye başkanı Akif Kemal Akay son olarak şöyle konuştu. “ Farklı bir deprem yaşadık. Temel sıkıntı deprem gerginliğidir. İnsanlar doğaya karşı mücadele veriyor. İnsanlarımız rahatsız, dikkatli olunmasında yarar var. Felaket geliyorum demiyor. Artık kentsel dönüşüm mecburiyeti var.”